Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Boğmaca Belirtisi ve Tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Boğmaca
Boğulurcasına öksürük nöbetleri boğmacanın en çok tanınan belirtisidir. Bu oldukça ciddi ve çok bulaşıcı enfeksiyon tipi hem çocukları hem de yetişkinleri etkiler, ancak küçük çocuklarda daha tehlikelidir.
Bordetella pertussis bakterisi boğmacaya neden olur. Hasta bir kişinin öksürmesi, hapşırması ve hatta konuşması ile havaya yayılan mikroplu tanecikler ile bulaşır . Bakteri ile karşılaşıldıktan sonra 7 ile 14 gün içinde belirtiler ortaya çıkar. Başlangıçta öksürük, ateş ve nezleli soğuk algınlığına benzer. Bir iki hafta sonra öksürük bir dakika sürebilen şiddetli öksürük nöbetlerine dönüşür. Nöbet sırasında soluk alamadığı için çocuk morarabilir. Genellikle öksürüğün sonunda ıslık sesine benzer bir ses çıkar, ama küçük çocuklarda bu ses olmayabilir. Öksürük nöbetleri en çok geceleri rahatsız eder.
Öksürüğün sonunda mukus ağza geldiği için kusma olabilir. Bu da susuzluğa ve kilo kaybına neden olur. Şiddetli öksürük nöbetleri ve kusma sona erdikten sonra bile öksürük üç ay daha sürebilir.
Hastalık birkaç hafta devam ettiği için çocuğu iki üç ay boyunca güçsüz bırakabilir. Olası komplikasyonlar kulak iltihapları, zatürre, bronşit, havale ve beyin hasarıdır. Altı aylıktan küçük bebeklerde ağır komplikasyonlar ve ölüm daha çok görülür.
Boğmaca da iyileşmesi için çocuğa nasıl yardım edilir
Çocuğunuzda boğmaca varsa hemen hekimle temasa geçin. Hastalığın süresini kısaltmak için bir redavi biçimi yoksa da, normalde öksürük başladıktan sonra üç hafta süren enfeksiyon süresi hekimin yazacağı antibiyotiklerle azaltılabilir. Çocuğunuzun yeterli sıvı almasını sağlayın. Öksürük nöbeti ve kusmadan sonra ona tahriş edebilecek yiyecekler vermeyin, yumuşak, hafif besinler hazırlayın. Bebeklerin hastaneye yatırılması gerekebilir. Ayrıca çocuğunuzu boğazını tahriş eden maddelerden, örneğin sigara dumanı, temizlik maddelerinin ya da spreylerin kokusundan uzak tutun.
Çocukları boğmacadan korumanın yolları
Boğmaca aşısı çocuklukta yapılan aşı programı içindedir, ancak aşı için bir üst yaş sınırı yoktur. Eğer çocuğunuz bu aşıdan olmamışsa aselüler boğmaca aşısı (APV) daha sonra yaptırılabilir. Ailede birisi boğmacaya yakalanmışsa, önceden aşı olmamış çocuklara önlem olarak antibiyotik verilebilir. Bu konuda hekime danışmalısınız.