Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Molluscum Contagiosum ve Tedavisi (MC) hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Molluscum contagiosum
Bu yüzeysel deri enfeksiyonuna çiçek hastalığı virüslerinden biri neden olur. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen bu hastalıkta deride 2-5 mm çapında sert, cilt renginde yumrular oluşur. Bunlar bir çeşit siğildir ve sulu siğil olarak da bilinir. Yumrularda, içinde beyaz balmumu gibi madde olan içe gömük uç vardır.
Bedenin her yerinde, kalçalarda ve genital bölgede, genital bölgede daha çok yetişkinlerde görülür, yumru çıkabilir. Tek tek ya da lekeler halinde olabilir; çirkin görünebilir; ama acı vermez, yalnızca kaşınabilir.
Hastalık deriye otoinokülasyonla, yani mikroplu bir lezyona dokunduktan ya da kaşıdıktan sonra virüsün deride yeni bir bölgeye taşınmasıyla bulaşır. Yakın fiziksel temas ya da aynı havluyu kullanma ya da aynı yüzme havuzuna girme gibi dolaylı temas ile başkalarına bulaştırılır.
Molluscum contagiosum yumrularının çıkarılması
Genelde tedavi gerekli değildir, ama yayılmasını önlemek ve kozmetik amaçlarla tedavi yapılabilir. Birkaç çeşit tedavi vardır ama acı verir. Bunlar, likit nitrojenle yumruların tek tek dondurulması olan cerrahi yöntem; küretaj denilen yumru kökünün çıkarılması yöntemi; laserle tedavi yöntemi; ve fenole batırılmış bir kürdan yardımıyla yumruların delinerek kökün çıkarılması yöntemidir.