Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklarda Kızamık Belirtileri ve Tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kızamık
Bu yüksek derecede mikrobik viral hastalık daha çok çocukluk döneminde geçirilir. Bebeklerin ilk altı ile sekiz ay süresince anneden aldıkları doğal bağışıklığı vardır, daha sonra yapılan aşılar kızamık vakalarının sayısını önemli ölçüde düşürmüştür.
Kızamığa yakalanan çocuklar için bu hastalık hala bir tehlike olmaya devam etmektedir; 15 çocuktan birinde hastalık sonrası komplikasyonlar görülmektedir. Kızamık hastalığının nedeni rubeola virüsüdür. Havadaki mikroplu taneciklerle yayılır ve ilk belirtiler virüsle karşılaştıktan 7 ile 20 gün sonra başlar. Belirtiler ağır soğuk algınlığı belirtileridir; kırıklık, nezle, yüksek ateş, gözlerin kızarıp sulanması ve öksürük görülür. İlk belirtiler üç dört gün sürdükten sonra kulakların arkasında beliren kahverengimsi pembe döküntüler başlar. Çocuk daha döküntü başlamadan önce ve ondan sonra hastalanır. Döküntüden bir iki gün önce ağız içinde koplik lekeleri denilen tuz tanecikleri gibi minik beyaz noktalar oluşabilir. Kızamık olup olmadığının anlaşılması için bu lekeler çok yararlıdır.
Bazı çocukların lenf bezleri şişebilir ve ışığa duyarlı olabilir.
Kızamık nasıl tedavi edilir
Çocuğunuzun kızamık olduğundan kuşkulanıyorsanız hekime telefon edin. Hekim ancak ikincil bir bakteriyel enfeksiyon için antibiyotik verebilir. Çocuğunuzun dinlenmesini sağlayın, bedenini serin tutun ve ateş olursa bol bol sıvı ve aspirin dışı bir ateş düşürücü verin. Çocuğa MMR aşısı yapılmamışsa, herhangi bir yaşta mikrop aldığı zaman da aşı yapılabilir, ancak mikrop alındıktan sonra en çok üç gün içinde aşı yapılmalıdır. Bağışıklık sistemi tedavisi gören çocuklara aşı yapılmaması gerekir, ama kızamıkla karşılaşırsa koruma amaçlı olarak immonoglobulin verilebilir.
Kızamık komplikasyonları arasında sayılabilecekler
- Komplikasyonlar içinde zatürre, bronşit, orta kulak iltihabı ve havale sayılabilir.
- 5000'de bir vakada görülen ansefalıt (beyin hücreleri iltihabı) oluşabilir.
- Kistik fibrosis, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, ya da Down sendromu gibi kronik hastalığı olan çocuklarda kızamıktan sonra komplikasyon görülebilir.