Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Küçük Çocuklarda Beslenme ve Yemek Alışkanlığı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Küçük çocuğun beslenmesi
Beş yaşından küçük çocukların günlük enerji (kalori) ve besin gereksinimleri yüksektir ancak bir oturuşta büyük miktarda yemek yiyemezler ve yemek alışkanlıkları genelde kötüdür. Aralarda atıştırarak üç küçük öğün yemek yiyebilirler.
Küçük çocukların dengeli bir diyet ile besin ve kalori gereksinimlerini karşılamak gerekir ama bu, yetişkinlerinkinden farklı bir diyet olmalıdır. Yoğunlaşmış enerji ve vitamin kaynağı olduğundan ve yararlı yağ asitlerini içerdiğinden katı yağa gereksinim duyarlar. Başlıca kaynağı tam yağlı süt, peynir ve öteki süt ürünleri ile et ve yumurtadır. Bu yiyecekler yoğun bir biçimde kolayca sindirilebilen yağ içermenin yanında kalsiyum ve demir gibi başka besinleri de sağlarlar.
Çocuğunuza çok lifli besinler vermeyin. Bunlar onu doyurur ve besin değeri yüksek başka besinleri alamaz. Aynı zamanda çok lifli yiyecekler ishale neden olur ve demir gibi minerallerin emilmesini önler. Sağlıklı bir diyetle beslenmiyorsa çocuğunuza A, C ve D vitamini hapları verebilirsiniz. Her gün demir içeren yiyecekler vermeye ve her öğünde C vitamini içeren yiyecek ya da meyve suları ile demir emilme oranını yükseltmeye çalışın.
Çocuğunuza yemek yedirmek
Çocuğunuzun sağlıklı olması için tek çeşit beslenme yeterli değildir. Ona her gün dört temel yiyecek grubundan çeşitli yiyecekler sunarsanız, önceleri istemese de bir süre sonra alışacak ve dengeli beslenecektir.
Meyve sevmiyorsa, meyvenin üstüne krema, yoğurt, şeker ya da sütlü dondurma ilave ederek verin. Sebzelere ve haşlanmış ya da fırınlanmış patatese tereyağı koyun. Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için çok gereklidir. Eğer süt içmeyi sevmiyorsa, tahıl gevrekleri ile vermeyi deneyin ya da süt yerine süt ürünlerinden verin.
Çocuklara ne nasıl yedirilmeli
Çoğu çocuk öğün aralarında atıştırmak ister. Bunun sağlıklı olması için aşağıdakiler verilebilir:
- Taze meyve soyulmuş ve dilimlenmiş; havuç, biber, salatalık, marul gibi çiğ sebze; bir kase küçük doğranmış peynir ve ananas; içine krem peynir doldurulmuş
marul.
- Meyveli kek, havuçlu kek, tereyağlı çörek
- Şekersiz yoğurt, şekersiz sütlü ya da sütsüz kahvaltı gevrekleri (mısır gevreği)
- Bir bardak tam yağlı süt ya da şekersiz taze meyve suyu.