Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Memeden Kesme ve Çocuğun Duygusal Gelişimi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Memeden kesme çocuğun duygusal gelişiminde neden önemli bir rol oynar?
Çünkü memeden kesilmeyle çocuğunuz bağımsızlık yönündeki ilk adımını atmaktadır. Memeden kesilmeden Önce çocuğunuz nispeten pasif ve ihtiyaçlarının tatmini için başkalarına bağlıdır. Özellikle beslenme konusunda çocuğunuz tamamen çaresizdir ve bütün yapabileceği, annesinin kendisini emzirmesini ya da biberonunu getirmesini beklemektir. Yiyecek bulmak için çevreyi araştıramayacağına göre de siz kendisini doyurmadığınızda açlıktan ölecektir. Çocuğunuz büyüdükçe çeşitli nesnelere erişmeye, onları bir elinden öbür eline geçirmeye başlar, çevresini incelemeyi, ortalılkta dolaşmayı öğrenir. Bir şeyler yapma, kendini gösterme yeteneğini ortaya koyar ve gittikçe daha bağımsız olarak hareket etme ihtiyacını belirtir. Memeden kesilme, çocuğunuzun beslenme ihtiyacını ve buna bağlı olan emme zevkini tatmin etmede bağımsız olmayı öğrenmesinde ilk adımı meydana getirir.
Emme içgüdüsünün yeni doğmuş bebekteki en iyi gelişmiş fonksiyonlardan biri olduğunu bilmemiz gerekir. Yeni doğmuş bebek, bu ihtiyacı giderilene kadar gergin ve huzursuz olur; giderek güçlü bir emme ihtiyacı duyduğu zaman ağlayabilir. Genel olarak en doğal yol olduğu için, anne, yavrusunun emme ihtiyacını onu beslerken giderir. Gerek emzirilirken, gerekse biberondan mama emerken bebeğin beslenme ve emme ihtiyaçları birlikte karşılanmış olur.
Çocuğunuza sizin yardımınız olmadan kendi kendisini doyurmasını öğretirken, memeden kesme onun emme ihtiyacını tatmin etmesine engel olacağı için bu durum duygusal yan etkilere yol açabilir. Memeden kesilme, ancak çocuk bardağı tutmayı, yemeği ağzına götürmeyi öğrenirken aynı zamanda emme ihtiyacının da giderilmiş olması halinde başarıyla sonuçlandırılabilir.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk