Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yeni Doğmuş Bebeğin Kafası ve Bıngıldak hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeğin kafası ve bıngıldak
Yeni doğmuş bir bebeğin kafası bedenine oranla daha büyüktür. Doğum esnasında vakum kullanılmış ya da bebeğin kafası kavranarak çekilmişse kafa yamuk ya da uzamış görünebilir. Bu geçici durum bir iki hafta içinde düzelecektir. Baskı nedeniyle kafanın arkasında yumuşak bir şişlik bulunabilir; bu da kısa sürede kaybolur. Bazı bebeklerin kafasının bir ya da her iki yanında kist gibi yuvarlaklar bulunabilir. Bunlara "sefal hematom" adı verilir ki, kaybolmaları birkaç ayı bulabilir.
Bıngıldaklar, kafatası kemiklerinin henüz tam olarak birleşmediği yumuşak noktalardır. Bu noktalarda kemik bulunmamasına karşın, zarla kaplanmıştır nabız atışı hissedilir. Dikkatli olunduğu takdirde bebek için bu noktalarla ilgili bir tehlike yoktur. Arka bıngıldak 6 ila 8 hafta içinde kapanır, ancak daha büyük olan ön bıngıldak 18 ay ile 2 yıl arasında kapanır. Eğer bıngıldaklar içeriye doğru çökükse, bebekte dehidrasyon, yani susuzluk var demektir. Bıngıldakta şişme meydana gelmesi menenjit gibi bir hastalığın belirtisi olabilir, derhal hekime başvurulmalıdır.