Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Döngüsü hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeklerde Uyku Döngüsü
Uyku REM-düzenli göz hareketi olarak adlandırılan hafif uyku ve non-REM olarak adlandırılan derin uyku olarak ikiye ayrılır. Yeni doğmuş bir bebek ilk uykusunda REM uykuya dalar. Bu hafif uyku sırasında nefesi düzensizleşir, vücudu seğirir veya titrer, göz kapakları aralanır, gözleri döner hatta bazen güler veya kaş çatar. Bu uyku genelde aktif uyku diye de anılır çünkü bebek non-REM evresinden daha fazla enerji ve oksijen tüketir. Zamanında doğmuş bir bebek uyku döngüsünün % 50 sini REM uykuda geçirir. Erken doğmuş bebeklerde uyku döngülerinin % 80'ini REM uykuda geçirirken kalanını non-REM olarak geçirirler.
Non-REM uyku sırasında bebeğin soluk alışı yavaş ve düzenlidir. Göz hareketi yoktur ve beden hareketi çok nadirdir. Bu sakin uyku döngüsü genellikle sessiz uyku olarak adlandırılır. Bu dönem bebeğin bedenini ve zihnini şarj eder ve bir sonraki uyku dönemine kadar uyanık kaldığı bölümle baş edebilmesini sağlar. Araştırmalar bu derin uykunun bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için çok önemli olduğunu göstermiştir.
Konunun uzmanları, non-REM uykunun doğumda iyi geliştiğini ancak daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde dört farklı gruba ayrıldığını söylüyor. İlk non-REM uyku seansı iki aylıkken başlıyor. Üç aylık bir bebek uyumaya hazır olduğunda önce non-REM birinci evresine giriyor (uyuşukluk durumu). Sonra hemen ikinci evreye geçiyor (hafif uyku). Son olarak üçüncü ve dördüncü evreye geçiyor (çok derin uyku). Bu tüm non-REM evre yaklaşık 40-50 dakika sürer. Sonra bebek REM uyku döngüsüne girer ki bu da 5-10 dakika sürer, sonra bir diğer non-REM uyku döngüsü başlar.
Sekiz ve on ikinci haftadan sonra bebek farklı non-REM uyku döngüleri geliştirdiğinde ebeveynler bebeklerin gündüz uykuları konusunda sıkıntı yaşamaya başlıyorlar. İlk birkaç haftada birçok bebek hemen uykuya dalma eğilimindedir, sık sık arabanın arka koltuğundaki yerinde veya salonun bir köşesinde yürütecinin içinde her seferinde birkaç saat uyurlar. Ne yazık ki, bebeğin uyku döngüsü hafif ve daha derin uyku olarak farklı evrelerde geliştikçe gün ışığında uyumaya alışkın bebekler daha fazla rahatsız olacaktır.