Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuk ile Yakın İlişki Kurmanın Önemi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğumla yakın ilişkilerimin olması mı beni yetkili bir disiplinci yapıyor?
Evet. Çünkü, çocuğunuzun gereksediği sevgi ve şefkati, kabul edilemeyecek herhangi bir davranış karşısında frenleyebilirsiniz. Aşılmayacak sınırları belirlemek, kural ve uygulamaları öğretmek, kısacası disipline sokmak için öyle bir mükafatlandırma ve yoksun bırakma yönteminiz olmalıdır ki çocuk davranış şekliyle izlemesi gerekli kurallar arasındaki ilişkiyi yalnızca kavramakla kalmayıp, aynı zamanda hissetsin de. En etkili mükafattan yoksun bırakma yöntemi, ana babanın çocuğun davranışlarına karşı gösterdiği tepkiye dayanır. Çocuğunuz gerektiği gibi davrandığında yaptıklarından gurur ve zevk duyduğunuzu ona göstermeniz gerekir. Beklentilerinize uygun bir şekilde davranmadığında da bundan hiç hoşnut kalmadığınızı, canınızın sıkılmış olduğunu anlamalıdır. İnanın bana, çocuğunuz eğer mutlu bir bebeklik geçirdiyse, ihtiyaçları tatmin edildiyse, insanlara ve özellikle size güvenmeyi öğrendiyse, sizin olumsuz tepkinizin farkına varacak ve bu ona kısa süreli de olsa sevginizi kaybettiği hissini verecektir. Sizin tepkilerinize dayanan bir mükafatlandırmadan yoksun bırakma sistemi yapılandırdığınızda durumunuzun önemini göz önünde tutarak davranışlarınızı belirlemeniz gerekir. Dengeli ve ölçülü tutumunuz, çocuğunuzu sizin istediğiniz şekilde davranmaya yöneltecektir.
Bu arada çocuğunuzla yakın ilişkinizin bir başka yönden de yardımı olacaktır. Küçük çocuklar yetişkinlerin davranışını taklit etme konusunda çok başarılıdır. Pek çok ana baba da onların bu özeninin farkında olduğundan, kendi davranışlarına dikkat eder. Örneğin, "kötü sözler" kullanmaktan kaçınırlar; çünkü çocuk, bu yeni terimleri kapmaya hazırdır. Ayrıca, "teşekkür ederim", "affedersin" sözlerini kullanmadığınızda da sizi taklit edecektir. Çocuklar en çok güvendikleri, kendileri için en büyük şefkat, sevgi ve emniyet kaynağı olan kimseleri taklit eder. Bu kimse de siz olmalısınız. Çocuğunuz sizin onayladığınız yaşam kalıplarını benimsediğinde ona daha fazla ilgi gösterip hoşnutluğunuzu belirtirseniz bu davranışlarını sürdürecektir. Bu süreç içinde çocuğunuz sizce, dolayısıyla de başka kimselerce de geçerli sosyal davranış kalıplarını benimsemektedir. Bununla da kalmayıp, sizin ona öğrettiğiniz düzenin kurallarını benimseyerek kendine özgü kılmaktadır.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk