Kadınlar için KEK TARİFLERİ bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kek Hamurunun İyi Kabarması İçin Püf Noktalar hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz KEK TARİFLERİ kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kek hamurunun hazırlanmasında püf noktalar
1. Bu hamurda yumurta, şeker ve un şu şekilde hesap edilir: Bir yumurta için 30 gram un, 25 gram şekere ihtiyaç vardır. Bu da ölçü olarak 1 çorba kaşığına tekabül eder. Yumurta adedinize göre şeker ve un miktarınızı hesap ediniz.
2. Çırpma işlemini elle yapacaksanız, yumurta ve şekeri çok hafif ateş üzerinde çırpacak olursanız daha kısa zamanda ve daha az enerjiyle hamurunuzu yapabilirsiniz.
3. Mikserle çırpma bu işlemi daha da kolaylaştırır.
4. Her iki çırpma işleminde kıvamı anlamak için telden düşen damlalar, hamurun üzerinde bozulmadan bir müddet duruyorsa kıvamı olmuş demektir. Diğer bir anlama şekli de, ezilmiş yoğurt veya boza koyuluğuna gelmişse olmuş demektir. Bu kıvama gelmiş bir hamur, fırında çok iyi kabarır. Kıvama gelmemiş hamur fırında kabarmadığı gibi içi de sünger gibi olmaz. Bu bakımdan hamurun kıvamına çok dikkat etmek gerekir.
5. Kıvamı olan bir yumurtaya un birden dökülüp, hafifçe teli döndüre döndüre unu yedirmek gerekir. Çok karıştırmak doğru değildir. Hamur sulanır, sulanan hamurda iyi kabarmaz. İçindeki hava çıkar.
6. Keklere kabartma tozu olarak (baking powder) koymak daha doğru olur. Karbonat bazı durumlarda kekin rengini ve tadını bozar.
7. Kek hamurlarını çok iyi yağlanmış ve altına kağıt konmuş pasta ve kek kalıplarına koyunuz. Çıkartmanız daha kolay ve pişirmeniz daha iyi olur.
8. Kek hamurlarını alüminyum tencerelerde hazırlamayınız. Bu tencereler yumurtayı karartır bakır tencere içinde çırpınız.
9. Kek hamurunu kalıba koyduktan sonra bekletmeden sıcak fırına koymalıdır. Bekletme ve soğuk fırına koyma hamurun iyi kabarmasına mani olur.
10. Kek hamurlarını fırına koyduktan sonra kapağı açmadan 40-45 dakika başlangıçta orta, sonra ateşi azaltarak pişirmelidir. Kapağı sık sık açmak soğuk havanın içeriye girmesine sebep olur, soğuk hava da kabaran hamura basınç yaparak çökmeye neden olur.
Yine iyi pişmeden de çıkarma hamurun çökmesine sebep olur. Bu bakımdan kontrol yapmadan kek fırından çıkarılmamalıdır.
11. Kek hamurunun pişip pişmediğini kontrol etmek için bıçak veya temiz bir çöp kek hamurunun tam ortasına sokulur. Hamur, bıçak veya çöpe yapışmamış ise pişmiş demektir.
12. Fırından alınan kek hamuru havanın etkisiyle biraz küçülür. Bu süre zarfında kalıptan çıkartmak daha doğru olur.
13. Kalıptan keki çıkarırken kabın yan taraflarından bir bıçak yardımı ile hamuru kalıptan yavaş yavaş çıkarınız. Kuru bir yere koyunuz. Masaya yapışmaması için çok kuru bir ızgara veya kağıt üzerine çıkartmak daha doğrudur.
14. İyi pişmiş bir kek sünger gibi her tarafı aynı şekilde kabarmış ve düzgün renkle olmalıdır. Üstünde çatlaklar olmamalıdır. İçine konan maddeler her tarafa eşit dağılmış olmalıdır.