Kadınlar için İLK YARDIM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çıban Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz İLK YARDIM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çıban sıkılır mı?
Çıbanı Sıkmak Tehlikelidir!
Başlangıçta bir kızarıklıkla kendini belli eden çıbanın ilerlemesini önlemek için günde birkaç kez sabunlu suyla yıkamalı ve alkolle hafif ovmalıdır. Çıban kıl diplerine, ter gözeneklerine, ya da derinin kesilerek, delinerek zedelendiği yerlere yerleşen bakterilerin neden olduğu iltihaplı şişkinliktir. Genellikle çıban, kalçada, yüzde, ensede ve göğüste görüldüğü gibi ayrıca parmak, burun ve kulaklar üzerinde de çıkar.
Çıbanı alkolle ovuşturun
Kendisini başlangıçta bir kızarıklıkla belli eden çıbanın ilerlemesini önlemek için o kısmı günde bir kaç kez sabunlu suyla yıkanmalı, ayrıca alkolle hafif ovuşturulmalıdır. Hatta antisebtik bir sargıyla üzeri kapatılırsa dış etkenlerden de korunmuş olur.
Çıban mutlaka doktora gösterilmeli
Çıban baş verip aktığı zaman da, akan iltihap mutlaka sterli bir gazlıbezle silinmeli bu arada eller sabunlu suda yıkanmalıdır. Bazen çıban baş verdikten sonra derinlere de inebilir. Bu tehlikeli bir durumdur. Çünkü çıbanın içindeki mikrobun kana ulaşması hızlanacaktır. Çıban birkaç günde iyileşmezse mutlaka bir doktora görünmelidir. Doktor gerekirse çıbanı akıtır ya da tedavi uygular. Bu arada baş veren çıbanlar asla doktorun müdahalesi dışında aktarılmamalı, hiçbir zaman üzerine el sürülmemelidir. Aksi halde yanlış bir uygulama sonucu iltihap vücudun başka yerlerine karışacak elle dokunulduğunda da derinin başka kısımlarına çıbandaki iltihap bulaştırılmış olacaktır.