İlkyardım Uygulamaları

Kadınlar için İLK YARDIM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda İlkyardım Uygulamaları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz İLK YARDIM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
İlkyardım uygulamaları nasıl yapılır?

İlkyardım kazaya uğrayan birini veya bir hastayı iyileştirme yönünde atılan ilk adımdır. Aşağıda ilkyardım uygulamalarında kullanılan bazı gereçlerle ilgili kısa ve pratik bilgiler verilmiştir. 

İlkyardımda Askı Tekniği
Askılar çoğunlukla yaralı kolları, bilekleri ve elleri koruyup destek sağlamak için kullanılır. Göğüs yaralarında da göğsü desteklemek amacıyla kolları hareketsiz tutan askılar kullanılabilir. 

Kol askıları kol yaralanmalarında ve bazı göğüs yaralarında uygulanır. Doğru uygulanan bir kol askısında el, dirsek hizasından biraz yukarıda olmalıdır. Bandın altı tüm parmak tırnakları görünür durumda bırakarak serçe parmağın köküne kadar uzanmalıdır. Kol askıları aşağıdaki yöntemle uygulanır: 

- Oturan hastaya askıya alınacak yaralı elini ya da ön kolunu dirsekten daha yüksekte tutması söylenir. 

- Dirsek ile göğüs arasındaki açıklığı kullanarak üçgen bandın bir ucunu dirseği iyice saracak biçimde göğüsle kol arasından geçirin. 

- Kolu tutarak askının alt ucunu kolun üzerinden alın ve yaralı taraftaki köprücük kemiğinin üstündeki çukura gelecek biçimde balıkçı düğümüyle bağlayın. 

- Son olarak tepe noktasını öne doğru çekip bir çengelli iğneyle askının önüne tutturun. 

- Askının ve bandın kan dolaşımını engellememesine özen gösterin ve durumunu buna göre ayarlayın. 

Ayrıca gerekli askı gereci bulunamadığında pratik bir askı yöntemi uygulanabilir. Örneğin yaralı kol ceket düğmelenerek arasına asılabilir. Ceketin bir eteği yukarı kıvrılarak kol bunun arasın konur ve ceket eteğinin ucu göğüse çengelli iğneyle tutturulabilir. Başka bir yöntem de yaralı taraftaki elbise kolunu boşa çıkararak onunla yaralı kolu askıya almaktır. 

Kanamayı önlemek, sargıyı tutmak, şişmeyi engellemek, eklemlere destek sağlamak, hareketi sınırlamak amacıyla bantlar kullanılır. 

Kanamayı denetim altına almak, akıntıları emmek amacıyla yaraların üzerine örtülen steril koruyucu örtülere sargı adı verilir. Sargı yaparken eller çok temiz olmalı, yara ve çevresi oksijenli suyla temizlenmelidir. Yara bölgesindeki toz, toprak, cam parçaları varsa bunlar bol suyla temizlenmeli ancak yabancı cisim bulunan yaralara sargı yapılmalı üzerine baskı yapılmadan bol miktarda katlanmış steril gazlı bez konulmalıdır. Yaralı bölge sargı bezi ile çok sıkmadan yaranın her yerini aynı ölçüde kaplayacak biçimde sarılır. Sarma işlemi bittikten sonra sargı bezini kenarı flasterle yapıştırılır. 

Bir darbe sonucu ortaya çıkan şişlikleri azaltmak, ağrıyı dindirmek amacıyla soğuk kompres uygulanır. Bir pamuk tampon, havlu ya da benzeri bir kumaş çok soğuk suya batırıldıktan sonra bu hafifçe sıkarak şişliğin üzerine konulur. Tamponun soğukluğu azaldıkça yenisiyle değiştirilir ve uygulama beşer dakika aralıkla olarak sürdürülür. Soğuk kompres için içi buz dolu lastik torba da kullanılabilir. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 13:24:28
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kalp Masajı
Kalp Masajı
Kalp Masajı Kalp durmasında uygulanan kalbi yeniden çalıştırma yöntemidir. Hasta sert bir zemine yatırılır. Baş arkaya eğilir, çene yukarı kaldırılır ve dilin geri kaçıp solunum yolunu tıkamamasına dikkat edilir.  Her iki el göğüs kemiğinin üçte bir alt kısmına üst üste yerleştirilir. Alttaki el hiç oynatılmadan üstteki el göğüs kemiğini 3-5 cm içeri itecek şekilde kuvvetle...
»» devamını oku »»
Göz Kapağında Şişme
Göz Kapağında Şişme
Göz kapağında şişme ve tedavisi Uykusuzluk ve yorgunluk gibi nedenler göz kapağı şişmesine yol açabileceği gibi, saç boyası ve çeşitli göz kozmetikleri de göz kapaklarını şişirebilir. Bazı bağırsak parazitleri de göz kapağında şişmelere neden olur. Soğuk suyla gözleri kapalıyken yıkamak geçici bir rahatlık sağlar. Alerjik nedenler dışında kronik akciğer, kalp ve böbrek...
»» devamını oku »»
Dağ Hastalığı
Dağ Hastalığı
Dağ Hastalığı Deniz seviyesine yakın yerlerde yaşayanlar yüksek konumlu yerlere çıktıklarında çarpıntı, baş ağrısı, sersemlik, hızlı solunum, uykusuzluk gibi rahatsızlıklar hissedebilir. Özellikle yüksek irtifaya hızla çıkılan durumlarda bu rahatsızlık artabilir. Bu tabloya dağ hastalığı adı verilir ve genellikle dağ sporu yapan turistlerde görülür. Şekerli besinlerin...
»» devamını oku »»
Kramp Nedir, Kramp Girdiğinde Ne Yapmalıyız
Kramp Nedir, Kramp Girdiğinde Ne Yapmalıyız
Kramp Nedir? Ne Yapmalı? Kasların ani ve ağrılı gerilmesidir. bedensel egzersiz veya uyku sırasında kaslara kramp girebilir. Kramp en sık baldır kaslarında olur. Sıkı çorap lastikleri veya dar ayakkabılar kramplara yol açabilir. Yaz aylarında spor yapanlarda aşırı terlemeyle fazla tuz kaybı nedeniyle kas krampları görülebilir. Bu nedenle sıcak havalarda spor yapanlar düzenli...
»» devamını oku »»
Alerjilere Karşı Ne Yapmalıyız?
Alerjilere Karşı Ne Yapmalıyız?
Alerji: Alerji sözcüğü "vücudun çeşitli madde ve etkenlere karşı normalin dışında verdiği yanıt" şeklinde tanımlanabilir.  " Aşırı duyarlılık reaksiyonu " adını verdiğimiz bu tür olayları başlatan maddelere "alerjen" adı verilir. Alerjen maddeyle ilk temasta vücutta fark edilen bir reaksiyon gözlenmez ancak vücutta allerjene karşı, antikor adı verilen özel savunma maddeleri...
»» devamını oku »»
Yanıklar ve İlk Yardım
Yanıklar ve İlk Yardım
Yanıklar ve uygulanılacak tedaviler Giysileri tutuşmuş olan bir kimsenin paniğe kapılarak koşmasını önleyin. Kaza kapalı bir yerde olmuşsa yanan kişinin dışarı çıkması önlenmelidir çünkü hava akımı ve kişinin hareketleri yanmayı arttıracaktır. Yanan kişi hemen yere yatırılmalı, su ile ıslatılmalı veya üzerine halı, battaniye, perde gibi alevleri oksijensiz bırakacak bir örtü...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder