Kadınlar için BEBEK YELEK, ELBİSE, HIRKA MODELLERİ bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Tek Parça Kolay Bebek Hırkası Yapımı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BEBEK YELEK, ELBİSE, HIRKA MODELLERİ kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Tek parça pratik bebek hırkası nasıl yapılır
Daha önce kendime ördüğüm ve Tek Parça Tığ İşi Hırka Yapımı burada anlattığım hırkanın aynısını yeğenime de öreyim dedim. Kendime ördüğüm kadar uğraştırmasa da daha süslü olması için çabalayınca, harcanan emek aynı oldu.
Önceki makalemde nasıl ördüğümü yazmıştım. Bu da aynısı ama ben tekrar bir bahsedeceğim. 150 zencir çekerek başladım hırkaya. Kol altına gelene kadar 150 zencir üzerine kafesler yaptım resimde görüldüğü gibi. Kol altı ayrımında önler ve arkayı ayırıp, üçünü ayrı ayrı kol boyu mesafesini ne kadar istiyorsam kafes örmeye devam ettim. Kol altlarını kendime yaptığım hırkanın aynı şeklinde kestim.
Ön kol altları için ilk sıra da bir tane örmeden bıraktım, ikinci sırada da bir tane ve ön kol altlarından toplamda iki kafes örmeden bırakmış oldum.
Arka kol altlarında da aynı işlemi uyguladım ama tek farkı, arka kol altlarında üç kafes örmeden bıraktım. Yani ilk sırada bir, ikinci sıra da bir ve üçüncü sıra da da bir şeklinde. Belirtmek isterim ki kesinlikle aynı anda iki kafes ve ya üç kafes örmeden bırakmayın. O zaman kol altında önüne geçilmez bir oyukluk oluyor.
Gövdeyi kol altı kesimlerinden sonra omuzlara kadar örüp tamamladım. Sonrasında kolların örüleceği arka omuz başından ön omuz başına kafes yaparak ördüm. Ben kollarda ilk üç sıra olan sayıda kafes ördüm. siz kol ağzına doğru geniş isterseniz hiç kesme yapmadan o şekilde örmeye devam edebilirsiniz.
Üç sıra bitiminde dördüncü sırayı örerken, tam kol altına gelen kısımdaki iki kafesin battığım noktalarına, zincir çekmeden sadece tığa ip dolayıp iki seferde çıkarak ördüm. Burada da belirteyim resimde görüldüğü gibi kafeslerin ortalarına batarak örmüyorum, eklem yerlerinin tepesine batarak örüyorum. Bu şekilde kol altında nereye battığım daha iyi anlaşılır. Böylelikle kol altında daraltma işlemine başlamış oluyoruz. Bu işlemi yaptığımız sıranın dönüşünde ise, daralttığımız iki kafesin, diğer kafesten tam orasına batarak örüyoruz. bu şekilde her sırada iki kafes keserek gitmiş oluyoruz ve bu işlemi kolu ne kadar daraltmak istiyorsanız o kadar devam ediyorsunuz.
Gövdenin alt zemini hazır hale geldikten sonra üst kısmını da kafesleri doldura doldura örerek yapıyoruz. Aslında bu hırka da iki aynı teknikteki örgüyü üst üste örüyoruz. Bu şekilde hırka hem çift taraflı giyilebiliyor, hem de oldukça kalın olduğundan sıcacık tutuyor. Tabi kalın olması kullandığınız iplere göre değişebilir.
Hırkanın üst kısmını da ördükten sonra kolları yakaya kadar dikiyoruz. Tunus işi yaptığımız tığ ile yaka kısmından ilmekler alıyoruz. resimde göründüğü gibi. İlmek alma işleminden sonra istediğiniz kalınlıktaki şiş ile yakayı istediğiniz modelde örüyorsunuz. Yaka bitiminden sonra gerisi en keyifli kısımlardan birisi yani süslemesi. Süsleme de tamamen size kalıyor.
Not: Patik görünümlü botları da yeğenimin hırkasına takım olsun diye ördüm. Her renk olsun derken patik diye başladığım örgü minik bir bota dönüştü.
Sormak istediğiniz bir şey olursa yorumlardan yazabilirsiniz.
Hepinize kolay gelsin.
Ören ve yazan: enpratikkadin