Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Lavanta hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
LAVANTA
Lavandula angustifolia Mill.(Labiatae)
Adaçayıgiller ailesinden olan lavanta, anavatanı Akdeniz olan çok yıllık bir çalı türüdür. Ülkemizde doğal olarak bulunmayan bu tür, son yıllarda kültür bitkisi ve süs bitkisi olarak yetiştiriliyor. Bizim ülkemizde lavantanın yakın akrabası olan karabaş otu (Lavandula stoechas) türü doğal olarak yetişir ve çoğu zaman lavanta yerine kullanılır. Lavanta ve karabaş bitkilerinin her ikisi de yeşilimsi-grimsi gövde ve yapraklara sahiptir. Lavanta çiçekleri oldukça küçük ve sapı uzun, karabaş çiçekleri ise büyük ve sapları kısadır. Bu özellikleri nedeniyle iki tür kolayca birbirinden ayırt edilebilir. Lavanta ve karabaş bitkilerinin hem yağı hem de kurutulmuş yaprakları tıbbi olarak kullanılır.
Sindirim sorununu azaltıcı etkisi vardır
Lavanta bitkisinin içinde limonen, kamfur, linalool, lavandul asetat ve lavandulol gibi bileşikler bulunur. Lavanta bitkisi yapılan klinik çalışmalara göre anksiyete tedavisinde kullanılır ve gevşemeyi sağlar. Haricen kullanıldığında ise dolaşım bozukluklarına iyi gelir. Bunun dışında sindirim rahatsızlıklarında, uykusuzlukta, safra söktürmede, baş ağrılarında da kullanılan bir bitkidir. Lavanta ve karabaş otunun kurutulmuş çiçek ve yaprakları, infüzyon şeklinde bitki çayı olarak kullanılırken, su buharı distilasyonu ile elde edilen yağı haricen kullanılır. Lavanta yağı oldukça kuvvetli bir yağdır. Bu nedenle cilde direkt uygulanmamalıdır. Her iki bitkide bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Hamilelik ve süt emzirme döneminde kullanılması sakıncalıdır.