Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yeni Doğmuş Bebeği Sürekli Uyarmak Doğru mu hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğumu sürekli bir şekilde uyarmalı mıyım?
Bazı ana babalar, yeni doğmuş bebeğin besin, uyku ve temiz bez dışında bir ihtiyacı olmadığını sanırlar. Oysaki durum böyle değildir. Çocuğunuz görme, işitme, dokunma, tat ve koku alma duyuları uyanmış olarak dünyaya gelir. Aynı zamanda ısı farklarına, acıya ve beden durumunun değiştirilmesiyle harekete karşı da hassastır. Bunların dışında, bizim bütünüyle anlayamadığımız başka yeteneklere sahip olabilir. Yalnız bebeğinizin uyarılara ve bu uyanların zaman zaman değiştirilmesine büyük ölçüde ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bebeklerin de canları herkes gibi kolayca sıkılabilir.
Küçük bebekler üzerinde yapılan araştırmalar çok az uyarılan bir bebeğin çevresine karşı ilgisiz kaldığını ve normal bir uyarı miktarı ile karşı karşıya bırakıldığında kolayca irkilebildiğini göstermiştir, öte yandan kaldırabileceklerinden fazla oranda uyarıyla karşı karşıya bırakılan bebekler, huzursuzluk ve korku belirtileri gösterir ve uyarılardan kaçmaya başlarlar. Yavrunuzun çevreyi araştırıcı davranışını geliştirecek ve ona zamanla daha büyük uyanları kaldırma yeteneği kazandıracak ölçülü bir uyarıma ihtiyacı vardır. Gerekli ölçüde uyarılan bebeklerin çevreleriyle daha ilgili olduğu, daha fazla bilgiyi hazmedebildiği; ayrıca da bu bilgileri problem çözme durumlarında zekice uygulama yeteneği kazandığı ve ilk uyarılan çok az ya da gereksiz derecede fazla ve ürkütücü olan çocuklara oranla, genetik yönden belirlenmiş entellektüel güçlerini daha iyi geliştirebildikleri sanılmaktadır.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk