Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Annenin Hormonsal Değişimi ve Çocuk ile İlişkisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğumla ilişkilerimi biyoloji ne şekilde etkiler?
Gebelik süresinde, doğum sırasında ve hemen doğumun ardından pek çok hormon değişikliği yer alır. Bu değişiklikler, gebelik sona erdikten sonra da üç ile dört hafta kadar sürer. Hormon değişiklikleri, doğum sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır ve genç bir kadını anne olmak üzere özel bir şekilde hazırlar, örneğin, bir hormon değişikliği süt bezlerini harekete geçirecektir; bunun sonucu olarak salgılanan süt de çocuğun beslenmesi, bakılması ve korunması işlerini kolaylaştıracaktır.
Daha önce de belirtmiş olduğum gibi, hayvanlar üzerinde yürütülmüş pek çok araştırma, yavruların annelerinden ayrılmasının, yavrunun sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için en önemli etken olan "anne davranışının gelişmesine engel olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Yürütmüş olduğum bazı araştırmaların sonuçları da doğumun ardından yavrunun uzun bir süre için anneden ayrılmasının, annenin çocuğuna karşı tutumunda değişiklikler oluşturduğunu göstermiştir. Belki de bu süreçte etkili olan biyolojik ilişkilerdir. Durum ne olursa olsun, bütün araştırma sonuçları, annenin doğumun ardından en kısa süre içinde çocuğunun bakımı işini kendi üstüne alması gerektiği görüşünü desteklemektedir. Doğumla, annenin bebeğin bakımıyla ilgilenmesi arasında geçecek süre en kısaya indirgenmelidir.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk