Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuk ve Baba Arasında ki Biyolojik Etmenler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğumla babasının ilişkilerinde biyolojik bir etmen var mıdır?
Sorunun yanıtı şüphesiz, evettir; çocuğunuz, döllenme anında babasından aldığı genetik kalıtımsal nitelikler yanında, babanın mizaç özellikleri ve babanın yaratılış ve kişiliğine bağlı etkilerle de yoğrulmuştur. Bu benzerlikler, baba-çocuk ilişkilerinde karşılıklı kaynaşma ve anlaşmayı kolaylaştırır. Bir babanın çocuğunun gelişme ve haşarılarından gurur duyması ve dostlarının, «Hık demiş, babasının burnundan düşmüş» diyebileceği bir çocuğa sahip olma arzusu biyolojik bir etkinin sonucudur. Babaların büyük çoğunluğu, gelecek kuşaklarda kendi özelliklerinden bazılarını sürdürecek bir çocuk sahibi olmak ister. Belki de çoğu babanın ilk çocuklarının erkek olmasını arzu etmelerinin (ister bunu açıkça kabul etsin, ister etmesin) temel nedeni budur. Hatta daha da ileri giderek, pek çok erkeğin, çocuklarına gebe kalma yönünde bilinçaltı güçlü bir isteğe sahip olduğunu söyleyeceğim. Yalnız bu isteğin, bilinçaltının derinliklerinde gömülü olduğunu ve kendini ancak bir psikanalizcinin köklü bir isteğin belirtileri olarak tanımlayabileceği çeşitli davranış şekillerinde gösterdiğini hemen belirtmek gerekir. Örneğin, bir erkek, zihninde geliştirmekte olduğu bir tasarıdan söz ederken: «Yeni bir fikre gebe olduğu», gurur duyduğu başarıyla tamamlanmış güçlü bir eserden söz ederken de: «Çocuğum» ifadelerini kullanabilir. Pek çok kimse bu gözlemleri saçmalık olarak nitelendirmek eğilimindedir; oysaki bu tür gözlemlerin insan gelişimi konusundaki bilgilerimizi zenginleştirmekte büyük katkısı olmuştur.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk