Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuk Bakım Evleri (Kreş) hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Gündüz bakım evleri (Kreşler) konusunda ne düşünüyorsunuz?
Gündüz bakım evleri ya da kreşlerin oldukça iyi yönleri olduğu gibi, kötü yönleri de vardır. Annelerinin herhangi bir nedenle uzakta olması gereken süreler için çocukların bakımını üzerine alan bu merkezler, sosyal ilişki, grup halinde oynama ve basit öğrenme faaliyetlerine olanak sağlamaktadır. Pek çok durumda bir çocuk, annesinin kendine ayıracak yeter derecede zamanı olsa bile bu tür yaşantılardan mahrum kalacaktır. Şüphesiz ki çaresiz kalındığı anda başvuracak bir yerin olması, olmamasından çok daha iyidir. Ama bir gündüz bakım evinde kullanılan personelin mutlaka çocuk bakımından çok iyi anlayan yetenekli kimseler olmadığını da akıldan çıkarmamalısınız.
Pek çok ana babanın bakım evinde kullanılan kimselerin çocuk bakımı konusunda son derecede bilgili ve yetenekli olması gerektiği, aksi takdirde orada çalışamayacakları inancında olduğunu gördüm. Bu ne yazık ki her zaman böyle değildir. Bu bakımdan, çocuğunuzun esas sorumluluğunun yine size ait olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bakımevlerinin en iyisinin bile, ailenin yerini tutması mümkün olamaz.
Bu arada bakım evlerinin çocuklara gündelik yaşam için uyan sağlamaları dışında önemli bir yararları daha vardır. Pek çok anne, aşırı dikkatli ve koruyucu olma eğilimindedir ve bu annelerin çocukları, sürekli bir şekilde salıncaktan düşebilecekleri, koşarken ayaklarının kayacağı, merdivenden yuvarlanacakları gibi, çeşitli olabilecek kazalara karşı uyarılır. Bu derecede bir koruyuculuk, çocuğun dış dünyaya, olaylara karşı ilgisini ve merakını körletmek sonucunu doğurabilir; böyle bir çocuk içinse, bakımevleri bir kurtuluş çaresi olabilir. Ayrıca ana babası ilgisiz olduğu için kendisini yalnız hisseden bir çocuk da sosyal ilişkiler ve uyarılar bulabileceği bir yuvadan çok yararlanabilir.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk