Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Emme ve Beslenme Arasında ki İlişki hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Emme ve beslenme arasındaki ilişki nedir?
Bebek başlangıçta emme refleksini tatmin etmek ihtiyacı için koşullandırılmıştır. Bu emme refleksi daha sonra yeme işlemiyle birleşir, eşdeğerli hale gelir, önceleri emme refleksi baskındır, iyice doyurulmuş bazı bebeklerde emme ihtiyacının hala sürdüğü görülebilir. Her ne kadar yaşamın ilk günlerinde emme ve beslenme arasında önceden belirlenmiş bir ilişki yok gibi görülürse de yapılan deneyler emme ihtiyacının beslenmeyle ilişkili olduğunu göstermiştir. İdeal olarak bebeğinizin emme ihtiyacı aşağı yukarı besin ihtiyacına eşittir. Yani, yeterli miktarda besin aldığında emme ihtiyacı da birlikte giderilmiş olacaktır. Eğer çocuğunuz, mamasının hepsini bitirdiği halde gergin ve huzursuzsa ya da daha fazla yemek isteği gösteriyorsa genel olarak bu onun emme ihtiyacının tatmin olmadığını belirtir. Ellerini ağzına sokarak güçlü bir emme isteği gösteriyorsa, ya da iyice doymuş olduğu halde hala açmış gibi davranıyorsa, bebeğinizin aynı miktar mamayı daha uzun bir süre emerek alabilmesi için emzik delikleri daha küçük olan biberonlar kullanın. Yavrunuzu emzirdiğinizde de her mama saatinde tek bir göğsünüzden süt verin. Göğsünüzde biriken süt, sizi rahatsız ettiğinde fazlasını bu iş için hazırlanmış emici bir araçla akıtabilirsiniz.
Size gerekli ipuçlarını çocuğunuzun davranışı verecektir. Emme ihtiyacının giderilmiş olduğu öylesine açık bir şekilde bellidir ki, bunu anlamak için hiçbir teknik bilgi ya da ihtisas gerekmez. Bir süre önce kuvvetle meme emen çocuğun gerek açlık gerekse emme ihtiyaçları tatmin olduğunda, bütün bedeninin kasları gevşer, gözlerini kapar, yüz kaslarının gerilimi kaybolur ki bu da memenin ağzından çıkmasına yol açar gülümser ve uykuya dalar. Tatmin olmamış çocuğu tanımak da aynı derecede kolaydır; gergindir, huysuzdur, sinirli ve hırçındır ve bütün beden kasları gerilim içindedir. Bu bebek çoğu zaman yediklerinin bir kısmını çıkaracak ve gereğinden fazlasını yemiş olduğu halde daha fazla yemek arzusu gösterecektir.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk