Kadınlar için DENİZ ÜRÜNLERİ bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Balığın Temizlenmesi ve Servis Edilmesi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz DENİZ ÜRÜNLERİ kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Balık nasıl servis edilir?
Balıklar; çorba ve yumurtadan sonra, et ya da tavuktan önce servis yapılmalıdır.
Balık alırken nelere dikkat etmeli
Cins ve özelliklerini açıklamış olduğumuz balıklardan herhangi biri olursa olsun, bunların lezzetli ve besleyici olabilmeleri için, bu balıkların her şeyden önce taze olmaları şarttır. Taze olmayan balıkların lezzetli ya da besleyici olmaları şöyle dursun, bunlardan zehirlenerek hastalanmak ihtimali bile mevcuttur. İşte bu nedenledir ki, balıkların tazeliklerine önemle dikkat etmek gerekir. Balıkların taze olup olmadığını anlamak için de: Bunların göz ve kulak olarak adlandırılan solungaçlarıyla vücutlarını dikkatlice kontrol etmelidir. Vücudu donmuş ve kıvrık, gözleri parlak, solungaçları rutubetli ve kırmızı olan balıklar taze demektir. Lodos ve sıcak havalarda balıklar taze olmalarına rağmen, vücutları donmuş olmayabilir. O zaman balıkların sadece göz ve solungaçlarını kontrol etmelidir. Gözleri çökmüş ve dumanlı, solungaçları beyaz olan balıklar da kayıtsız ve şartsız bayat demektir.
Balık pullarının ayıklanması, İç ve kulakların temizlenmesi, Fileto çıkartılması
Balık pullarının kazınması: Pullu bir balığın pullarını temizleyebilmek için çok keskin olmayan bir bıçağı, pulların aksi yönüne doğru kazırcasına sürtmelidir. Pulların iyice temizlenmiş olduğunu anlamak için de, balığa el ile dokunulduğunda elin hiç bir pürüze rastlamadan rahatça kayması gerekir.
Balığın içinin temizlenmesi: Balıkların kulak olarak adlandırılan solungaçlarını çekmek suretiyle çıkarıp attıktan sonra içine rahatça iki parmak girebilecek büyüklükte, balığın karnını yarmalı, sonra da bu yarıktan içeri iki parmak sokarak, bağırsaklarını dışarı çekmek suretiyle, balıkların içlerini temizlemelidir.
Yassı balıkların içlerinin temizlenmesi: Yine kulak denen solungaçlarını içi ile birlikte çekip çıkardıktan sonra, buradan açılan delikten parmak sokmak suretiyle içlerindeki bütün bağırsakları temizlenmelidir.
Balıklardan fileto çıkarılması: Balıkların her iki taraflarındaki etleri, balıkların uzunluklarına doğru, ortalarındaki kalın kılçık hizasından keserek etleri çıkardıktan sonra, çıkarılan bu etlerin, alt, yani kuyruk kısımlarından eti ile deriyi bıçakla hafifçe birbirlerinden ayırmalı, sonra da bıçağın yüzünü deri kısmına doğru hafifçe meylettirmek suretiyle yürüterek deriyi yüzmeli ve dilim dilim parçalara kesmelidir.