Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Dişotu hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
DİŞOTU
Amni majus L (Apiaceae)
Maydanozgiller ailesinden olan bu bitki tek yıllık otsu bir bitkidir. Anavatanı Mısır olan bu tür, Akdeniz havzası ve Avrupa ülkelerinde doğal olarak bulunur. Yabani havuca benzeyen bu tür en fazla 1,5 m kadar uzayabilir. Yaprakları derin parçalıdır. Çiçekleri şemsiye şeklindedir. Çiçek sapları diğer türlere göre oldukça uzundur. Bu nedenle bu bitkinin kurutulmuş çiçek sapları birçok bölgede kürdan olarak kullanılmıştır. Dişotu adı da bitkinin bu özelliğinden gelir. Dişotu meyvesi oval şekilli olup, yanlardan basık, uç kısmı küttür.
Diğer maydanozgiller üyelerinde olduğu gibi dişotunun da tıbbi olarak kullanılan kısımları tohumlarıdır. Ülkemizde yabani olarak yetişen bu bitkinin tohumlarının içinde çeşitli flavonoitler, "Imperatorin", "Heraclin", "Majudin", "İsopimpinelin" ve "Xanthotoxin" gibi kimyasal bileşikler vardır.
Dişotu sedef ve deri hastalığını tedavi eder
Dişotu tıbbi olarak sedef ve vitiligo gibi çeşitli deri hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bunun dışında dişotu adet sancılarının düzenlenmesinde, idrar söktürücü, böbrek taşı düşürücü ve idrar yolu enfeksiyonlarında da kullanılır. Dişotu tohumları genellikle infüzyon şeklinde, bitki çayı olarak kullanılır ya da tohumları öğütülerek tüketilir. İçinde bulunan kimyasallar nedeniyle dişotu bitkisi güneş ışığına karşı hassasiyet yaratır. Bu nedenle bu bitkiyi kullananların direkt güneş ışığına çıkmaması gerekir. Karaciğer hastalarının ve hamilelerin bu bitkiyi kullanmaları sakıncalıdır.