Evde Zeytinyağı Yapımı

Kadınlar için KİŞİSEL BAKIM ÖNERİLERİ bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Evde Zeytinyağı Yapımı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz KİŞİSEL BAKIM ÖNERİLERİ kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Evde Zeytin Sütünü Nasıl Yaptım?
Hindistancevizi yağından sonra mevsimi gelmişken birde zeytinyağı yapayım dedim. Olur olmaz bilmeden işe koyuldum. İtiraf etmek gerekirse hindistancevizi yağı yapımı daha basit geldi. Zeytinyağı yapımı biraz daha zahmetli ama sonucu görünce açıkçası deydi. Lafımı fazla uzatmadan hemen anlatmaya başlayayım. Resimlerde de aşama aşama anlattım. Tekrar nasıl yaptığımın birde yazılı olarak üstünden geçerek anlatmaya çalışacağım.

Zeytin sütü nedir: Hiçbir işlem görmeden hamur haline getirilen zeytinlerin lif torbalara konularak baskı yöntemi ile yağının süzülmesi ile elde edilen yağdır. İçerisinde asit barındırmaz ve besin değeri normal zeytinyağlarına oranla çok daha fazladır. Bununda sebebi tamamen soğuk sıkım denilen sistem ile yağın elde dilmesi ve hiçbir ısıya maruz kalmamasıdır.

Zeytinyağı nasıl yapılır?
1 kg yeşil zeytin veya yeşilden siyaha tam dönmemiş zeytini alıyoruz. Yeşil diyorum çünkü siyah zeytin bu mevsimde daha tam oluşmadığından ve yumuşak olduğundan kırmak biraz uğraştırıyor ve ayrıştırması daha zahmetli oluyor. Aldığımız ve yıkadığımız zeytinleri çekirdeklerinden ayırmak için bir çekiç ve tahta kullanarak kırıyoruz. Kırma esnasında etrafa zeytinin yağı sıçradığından benim kullandığım gibi derin bir kap kullanırsanız daha iyi olur. Ayrıca çekicin ucundan kaçan zeytinlerde kabın içinden bu sayede uzaklaşamıyorlar. Ve tavsiyem eldiven kullanmanız, çünkü zeytin elleri oldukça fena boyuyor ve sonrada çıkartmak biraz mümkün olmuyor. Zeytinleri kırma işlemi bittikten sonra tek tek çekirdeklerini ayırıyoruz ve ayrı kaplara alıyoruz. Bu işlem yorucu olan kısımdı, bundan sonraki aşamalar daha kolay. Çekirdeklerinden ayırdığımız zeytinleri katı meyve sıkacağına koyup, yağını daha fazla çıkartmak için çalıştırıyoruz. Benim kurtarıcım meyve sıkacağım ama siz meyve sıkacağım yok diyorsanız o zaman rondo kullanarak zeytinleri mümkün olduğunca ufalayıp ondan sonra diğer işlemleri yapabilirsiniz. Her iki şekilde de oluyor çünkü. Tortulu yağını ve posasını elde ettiğimiz zeytini sonrasında ayrıştırma işlemine geçiyoruz. 

Resimlerde ayrı ayrı ayrıştırmayı gösterdim. Katı meyve sıkacağından bardağa çıkan zeytinin posalı yağını süzme bezine koyup ağzını bağlıyoruz. Yağın süzülmesi için yüksek bir yere asıp altına da yağın damlaması için bir kap koyuyoruz. Asma yeriniz yoksa bir süzgeçte kullanabilirsiniz. Süzme bezindeki posalı yağı süzgece koyup bir bardak veya derin bir kabın ağzına oturtup o şekilde de süzülmesini sağlayabilirsiniz.

Diğer tortuyu gene bir süzme bezi alıp içine bir yemek kaşığı kadar tortudan koyarak derin bir kabın içine elimiz ile sıkıyoruz. Bunun amacı posada kalan yağı olabildiğince çıkartabilmek. Resimlerde net olarak görebilirsiniz. Posadan, sıktıkça yağ gelmeyecek hale gelene kadar, gücümüzün yettiğince sıkıyoruz ve bu işlemi bütün posa bitene kadar yapıyoruz.

Süzme bezinden damlayan zeytinyağını ve posasından çıkan tortulu zeytinyağını tamamen saf ve duru hale getirmek:
Büyükçe bir huninin uç kısmından ucu çıkacak şekilde bir parça pamuğu yerleştiriyoruz. Pamuğun huninin ucundan ufak bir miktar çıkması önemli çünkü, bu şekilde zeytinyağı damlayabilecek. Huniye koyduğumuz bir parça pamuğun üzerine huninin içini kaplayacak kadar incelttiğimiz başka bir pamuğu daha koyuyoruz. Bu işleminde sebebi yağın içindeki tortuların kesinlikle yağ ile beraber damlamaması için. Resimlerde gene net olarak görebilirsiniz. Zeytin yağını süzeceğimiz düzeneği hazırladıktan sonra içerisine tortulu olan zeytinyağlarını döküyoruz ve iş bundan sonra başlıyor. Yağ pamuktan damlayarak süzüldüğü için biraz zaman istiyor. Ama bu kadar uğraş sonucunda da o bekleme açıkçası gayet keyifli oluyor. 

Süzülme sonucunda elde ettiğimiz zeytinyağı saf ve hiç asit barındırmayan bir yağ. Çoğu yerde bu yağ zeytin sütü olarak geçiyor. Neye faydası var derseniz, sanırım neye yok ki demek daha doğru olur derim. Bu kadar kıymetli bir yağı özellikle nemlendirici olarak kullanmak sanırım en doğrusu. 

Evdeki fabrikadan aldığım zeytinyağı ile yaptığımı karşılaştırdığımda aralarında renk ve koyuluk farkı olduğunu gördüm. Bir de yaptığım gayet keskin zeytin kokarken fabrikadan aldığım yağın çok az koktuğunu fark ettim. Belki zamanla yaptığımın da kokusu azalır bunu bilemiyorum. Renk farkı resimlerde çok belli değil ama çıplak göz ile bakılınca net belli oluyor. Yoğunluk olarak da yaptığım daha akışkan, diğeri daha yoğun. Netice olarak çıkan yağ az ama kullanım alanına göre uzun süre gidecek olan bir miktar elde ettim. Yapmak isterseniz ve sormak istediğiniz bir şey olursa her zaman cevaplarım. Veee denemenizi tavsiye ederim.

Not: Posasından ayrışan ve içinde su olan zeytin yağını, suyu ile ayrışması için bir süre dinlendiriyoruz. Suyu dibe çöküp yağı yukarı çıkınca, olabildiğince dikkatli şekilde zeytin yağını suyun üzerinden başka bir kaba alıyoruz. 

Resimli anlatım için tıklayınız: Evde Hindistancevizi Yağı Yapımı  

Yazılı anlatım için tıklayınız: Hindistancevizi Yağı Yapımı 

Yorumlarınızı ve olursa sorularınızı bekliyorum.
Yapan ve yazan: enpratikkadin

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
2.12.2015 23:06:51
Yorum sayısı
37
İlgili Makaleler
Selülit Gideren ve Ödem Attıran Tarif
Selülit Gideren ve Ödem Attıran Tarif
Menopoz Çayı 1 kase civan perçemi 2 yemek kaşığı anason 1 kase ada çayı 3 adet kuru incir Menopoz çayı yapımı Tüm malzemeler olabildiğince küçük parçalara ayrılır. Cam bir kavanoz içine koyulup karıştırılır. Her gün 2 yemek kaşığı, 1/2 litre suda 5 dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra gün içinde tüketilir. Yüzdeki ödemi attıran kabak maskesi 1 adet haşlanmış kabak 2 çay...
»» devamını oku »»
Evde Tırnak Bakımı
Evde Tırnak Bakımı
Evde tırnakları nasıl daha güçlü yapıp uzatabiliriz Tırnaklar bir bayanın elinin güzelliğini yansıtan en önemli unsurdur. Tırnak bakımı bu açıdan bayanlar için çok önemlidir. Bir çok bayan belirli gün ve haftalarda kuaförlerine giderek manikür ve pedikür yaptırır. Bu iş bazen zahmetli, bazen masraflı bazen de zamansızdır. Özellikle çalışan bayanların tırnak bakımı daha da...
»» devamını oku »»
Ev Yapımı Güzellik ve Sağlık Çayları
Ev Yapımı Güzellik ve Sağlık Çayları
Zayıflama çayı 4 yemek kaşığı mate yaprağı 2 yemek kaşığı biberiye 2 adet portakalın kabuğu 2 adet enginarın yaprağı 1 yemek kaşığı rezene 2 yemek kaşığı kekik 1 litre kaynar su Ev yapımı zayıflatıcı çay tarifi Malzemeler kaynar suyun içine bırakılıp 15 dakika demlenir ve süzülür. Aç karnına (her yemekten önce) 1-2 bardak içilir. Kansızlık-Anemi 2 yemek kaşığı üzüm pekmezi...
»» devamını oku »»
Yüzünüzü Daha Güzel Gösteren Makyaj Hileleri
Yüzünüzü Daha Güzel Gösteren Makyaj Hileleri
Dudağa ruj nasıl ve ne şekilde sürülmeli? Makyaj altını (fondöten) uyguladıktan, farınızı sürüp, gözlerinizi de boyadıktan sonra sıra dudaklarınıza gelmiştir. Dudakları , doğru ya da yanlış herkesin kendine özgü bir boyama şekli vardır. Oysa, onları daha güzel göstermek için bazı yollar vardır. Bir kere, hiç boyanmamış, çıplak bir dudak korkunç görünür... Genelde, 16...
»» devamını oku »»
Çatlak Kremi ve Yosun Maskesi Yapımı
Çatlak Kremi ve Yosun Maskesi Yapımı
Cilt Gençleştirici Yosun Maskesi Yapımı 3 yemek kaşığı Spirulina (yosun) 2 çay kaşığı zeytinyağı 1 şişe maden suyu Su Cilt gençleştirici yosun maskesi tarifi Spirulina'ya macun kıvamına gelene kadar ılık su ve zeytinyağı ilave edilir. Bu maske göz çevresi hariç tüm yüz ve boyun bölgesine uygulanır. 20 dakika bekletildikten sonra yıkanarak durulanır. Hassas ve kuru ciltlere...
»» devamını oku »»
Evde Bakım Ürünleri Hangi Kaplarda Yapılmalı
Evde Bakım Ürünleri Hangi Kaplarda Yapılmalı
Evde kozmetikleri hazırlamak için ne tür kaplar kullanılmalıdır? Huni (küçük): Bu, sıvı tarifleri ince boyunlu saklama şişelerine dökmeye çalışırken işe yarar. Anlık kullanımlar için alüminyum folyodan yapılmış huniler kullanılabilir. Bitkisel sıvılar huniden çok çabuk geçtikleri için, alüminyum kaplardaki çözünme riski burada söz konusu değildir. Ölçme Bardakları ve...
»» devamını oku »»
Makale ile ilgili yorumlar
Yazan :brkmania
( Cevap Yaz )
4.02.2015 14:48:50
ellerinize sağlık, çok güzel anlatmışsınız benim sorum zeytinin temini ile ilgili olacak, marketten aldığımız herhangi bir zeytinle yapabilir miyiz? yoksa, zeytin bahçelerinden yeni hasat ürün mü bulmak lazım?
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    4.02.2015 18:58:02
    Teşekkür ediyorum. Yeni hasat ürünü olması lazım. Bazı marketlerde de işlem görmemiş zeytin, sebze reyonlarında satılıyor. Ama en kolay pazarlarda bulabilirsiniz.
    Yazan :ersahan
    ( Cevap Yaz )
    4.04.2015 21:01:55
    kolay gelsin harika bir yazı olmuş zeytinyağının içindeki acı suyu nasıl ayrıştırdınız.
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    4.04.2015 22:27:18
    Teşekkür ediyorum Sayın Ersahan. Bir kaç defa pamuktan süzerek ayrıştırdım. Pamuk her defasında suyu emip yağı damla damla aşağıya süzüyor. Süzülme sonrası zeytinyağında su fark ettiysem, aynı işlemi temiz pamuk kullanarak tekrarladım. Ta ki hiç su ve tortu kalmayana kadar.
    Yazan :meltem
    ( Cevap Yaz )
    10.04.2015 20:32:43
    bu zeytinler hiç yağlanmamış gördüğüm kadarıyla ağaçtan toplanmışmı olacak illa..pazardan aldığımız kara yada yeşil zeytin olmazmı çünkü böyle işlem görmemiş zeytin bulmak zor
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    10.04.2015 20:44:42
    Sayın meltem hanım, illaki ağaçtan toplanmış ham zeytin olması gerekiyor. İşlem görmüş zeytin olmaz, çünkü o zeytinlerde tuz oluyor ya da başka karışımlar. Zeytin mevsiminde pazarlarda bulmanız mümkün. Ama zamanı geçti şu aşamada dediğiniz gibi biraz bulmak zor hatta imkansız olabilir.
    Yazan :Barış
    ( Cevap Yaz )
    10.06.2015 22:59:31
    Salata ve yemeklerde nasıl oluyor :)
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    11.06.2015 07:42:06
    Merhabalar sayın Barış. Lezzet olarak diğer zeytinyağlarından farklı. Çok hafif bir tadı var. Ancak az olmasından dolayı yemekte veya salatalarda kullanmadım.
    Yazan :xxy
    ( Cevap Yaz )
    21.09.2015 16:50:49
    Merhaba, katı meyve sıkıcağımız yoksa blender kullanarak püre haline getirebilirmiyiz?
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    23.09.2015 11:05:45
    Merhabalar sayın xxy. Blender kullanabilirsiniz. Amaç mümkün olduğunca ufak parçalara ayırıp, içindeki yağı daha kolay çıkartabilmek. Ben ilk denememde havanda ezerek yapmıştım ama oldukça zor ve etrafı kirleten bir denemeydi.
    Yazan :hatun adana
    ( Cevap Yaz )
    21.10.2015 09:44:31
    1Kilodan nakadar yag cikiyir
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    21.10.2015 17:21:44
    Merhabalar sayın hatun adana. Son resimdeki zeytinyağını üç kilodan çıkarttım. Yaklaşık olarak üç kilo zeytinden 350 ml civarı yağ elde ettim. Buna göre de tahmini söylemem gerekir ise bir kilo zeytinden 100 ml kadar zeytinyağı elde etmeniz mümkün. Ancak bu durum zeytinin içinde barındırdığı yağ ve su oranına göre artı eksi şeklinde değişebilir.
    Yazan :Pınar
    ( Cevap Yaz )
    6.11.2015 10:03:05
    Merhaba, bende denedim ama pamuktan huni ye siyah su akıyor yağı göremedim. Ne yapmam gerekir.
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    6.11.2015 10:52:30
    Merhabalar sayın Pınar hanım. Zeytinin suyu fazla ise öncelikle pamuk emdiği kadarını emiyor ve geri kalan suyu kullandığınız kaba, zeytin yağından önce damlatmaya başlıyor. Yapacağınız işlem şu: Damlamaya devam etsin. Bir süre sonra su ile karışık zeytin yağı da damlamaya başlayacak ve hatta sonrasında safi zeytinyağı damlayacak. Damlayarak kapta biriken su ve yağ karışımının üst kısmında yağ, alt kısmında su olacak. Kabınızı çalkalamadan kapta biriken zeytin yağını başka bir kaba yavaşça ister kaşık ile isterseniz eğerek alın. Sonrasında başka kaba aldığınız zeytin yağı saf ise onu kullanmak için ağzı kapalı cam bir kavanoza veya kaba koyun. Saf değil, hala içinde tortu ve su varsa pamuktan süzme işlemine saflaşana kadar devam edin. Biraz zahmetli gelebilir ama suyundan tamamen kurtulmak için bu şekilde yapmanız gerekiyor. İlk etapta yağ ve su karışımı zeytin yağını biraz dinlendirip, sonra suyun üzerine çıkan yağı itina ile alıp, sonra pamuktan geçirseniz işiniz daha kolay olurdu aslında ama çok değişen bir şey olmayacak. Sadece bir kademe fazladan uğraşmış olacaksınız.
    Yazan :Pınar
    ( Cevap Yaz )
    6.11.2015 12:17:55
    Peki şunu anladım o siyah su ayrışana kadar sürekli pamuktan süzülme işlemini tekrarlicam. ..
    Yazan :Pınar
    ( Cevap Yaz )
    6.11.2015 12:33:55
    Kusura bakmayin rahatsız ediyorum ama ben bayagi zeytin den yaptım. Ama yağı sıktıgim kapta görüyorum. Siyah sulu ve yağlı bir su. Ama iş pamuk kısmına gelince suyu akıyor yağı pamukta kalıyor, anlamadım bende tam tersi oluyor. .
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    6.11.2015 12:48:21
    Rahatsızlık söz konusu bile değil Pınar hanım. İstediğiniz sorabilirsiniz, severek yardımcı olurum. Daha iyi sonuç almanız için size şöyle özetliyeyim. Zeytinleri kırıp, çekirdeklerini ayırdıktan sonra püre haline getirdiniz. Püre haline gelen zeytinleri iyice sıkıp, yağını ve bir miktar posalı suyunu ayrıştırdınız. Sıktığınız zeytin artıklarını attınız. Çok yaptıysanız süzme işlemine geçmeyin hemen. Sulu ve posalı zeytin yağının bulunduğu kabın ağzını kapatın, 24 saate yakın bir kenarda dinlenmeye bırakın. Zeytin yağı su ve posasından sıyrıldığı kadar sıyrılsın. Ertesi gün, üstte çıkan zeytin yağını altına biriken su ve posaya karıştırmamaya dikkat ederek başka bir kaba alın. Bundan sonra pamuktan süzme işlemine başlayın derim. İçerisinde su gene fazla ise pamuktan ilk olarak hep su akar, yağı pamuktan en son olarak damlar. Ne zaman yapıp pamuktan süzmeye başladınız bilmiyorum ama acele etmeyin derim Pınar hanım.
    Yazan :Pınar
    ( Cevap Yaz )
    6.11.2015 14:31:43
    Aynen dediklerinizi yaptım. Antalya da yaşıyorum hafta sonu toplamisdim zeytinleri dalindan hepsi çok iri ve kapkaraydi. 7 kilo toplamisim. Zaten katı meyve sikacaginda bile hiç su çıkmadı çok katı bir lapa çıktı. Elimde sıktıgim la eh biraz sivilasti. Sabah beri yağ çıkacak diye kaç kere denedim olmuyo ,yağ sapsarı pamukta kalıyo görüyorum. Ama alta çıkan biraz yağlı bir su. Pamuğu çok koyuyor olabilir miyim diyorum. Yoksa atıcam hangi birinin derdine yanayım çok uğraştım dünden beri :(
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    6.11.2015 15:28:26
    Sakın atmayın Pınar hanım. O kadar uğraşı verdikten sonra. Elinizdeki bozulacak veya kokacak bir şey değil. Siz en güzeli pamuğa değil o zaman resimlerde de gördüğünüz şekilde bir tülbent içerisine koyun. Çünkü ayırmaya çalıştığınız su da mutlaka posa da vardır. Parça parça, ya da yapabiliyorsanız hepsini koyup asın bir yere ve damlaya damlaya süzülsün. İçinde ki suyu da yağı da önce net olarak ortaya çıksın. Sonrasında parça parça pamuktan süzme işlemi yapın. Pınar hanım eğer isterseniz resim çekip bilgi@enpratikkadin.com adresine veya faceden En Pratik Kadin hesabımın mesaj bölümüne gönderin bir bakayım. Yağını alamamanız için hiç bir neden yok ben de merak ettim.
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    6.11.2015 16:28:37
    Pınar hanım ayrıca belirteyim dün yaptıysanız bekleyin derim. 7 kilo oldukça fazla elle yapmak için. Siz onu isterseniz koyun cam bir kabın içine ağzını kapatıp karanlık bir yerde bir kaç gün bırakın. Bu arada siz de dinlenmiş olursunuz. Fabrikadan alınan yağlar bile bekleyince dibine siyah asidi ve tortusu çöküyor. O bekledikçe yağı ve suyu iyice belli olur. Dediğim gibi bozulacak bir malzeme değil. Yağın içinde su varsa su bitene kadar pamuktan akar. İsterseniz de parça parça gene pamuktan süzme işlemi yapın ve su kaba doldukça boşaltın. Yağı damlamaya başlayınca onu ayrı bir yerde biriktirin. 7 kiloyu bu şekilde yaptıktan sonra en son tekrar pamuktan süzer, ve saf yağı elde etmiş olursunuz. Pınar hanım denediğim, yazdığım yazmadığım olabilecek nerede ise her yolu söyledim. Birinden birinden illaki o yağı almanız gerek. Ama kesinlikle her ne olursa olursun atmayın. İşin zor kısmını yapmışsınız, bundan sonrası sadece biraz sabır.
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    22.11.2015 22:26:59
    Sayın Pınar hanım, sabrın sonunda zeytin yağınızı (zeytin sütü) ayrıştırıp, elde etmenize çok sevindim. Tekrar yapmak istediğinizde tamamen siyah zeytin değil. yeşil veya siyaha tam dönmemiş zeytin tercih ederseniz sanırım işiniz daha kolay olacaktır. Resimlerde gördüğüm kadarı ile tam siyah zeytin kullanmışsınız ama sonuçta emeğinizin karşılığını aldınız.Elinize emeğinize sağlık.
    Yazan :selim
    ( Cevap Yaz )
    17.01.2016 20:41:33
    iyi günler. bir sorum olacaktı. ev yapımı zeytin yağı aldım fakat bir acılık hissediyorum. ama fazlasıyla bir acılık var. bu acılığı aza indirmem için ne tür bir işlem yapmam gerekiyor? yardımcı olabilirmisiniz. teşekkürler.
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    17.01.2016 21:06:34
    Merhabalar sayın selim. Zeytin yağındaki acılığın iki sebebi olabilir. Birincisi, içerisinde asit oranı fazladır yani tortusu vardır ve dibine oturmadan kullanıyorsanız acı olur. Bu durumda zeytin yağını dinlendirin ve tortunun dibe çökmesini bekleyin. Tortu dibine çöktükten sonra şişeyi çok fazla sallamadan üstte kalan yağı başka şişeye alın ve öyle kullanın. Zeytinyağının acı olmasının ikinci sebebi ise, fazla ısıya maruz kalarak zeytinyağı çıkartılmıştır yani yağ yanmıştır ve bundan dolayı acıdır. Bu durumda yapılacak pek bir şey yok maalesef. Ne kadar zeytinyağı aldığınızı bilmiyorum ama fazla miktarda alıyorsanız mutlaka tadına bakarak almaya çalışın.
    Yazan :Dila
    ( Cevap Yaz )
    9.05.2016 09:48:52
    Zeytinyağından bende yapmak istiyorum ama bu kadar uğraşa değer mi açıkcası bilemedim. Hazır alınan yağlardan nasıl bir farkı var ve ne için kullanılacak orasını anlayamadım. Gene de çok güzel bir paylaşım emeğinize sağlık.
    Yazan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    9.05.2016 10:12:51
    Merhabalar sayın Dila. Uğraş kısmı biraz zahmetli olabilir. Evde sıkılmadan bir şeyler ile uğraşıp kendi ürününüzü ortaya çıkartmak isterseniz, zorluk tamamen keyfe dönüyor. Zeytin sütü de denilen sıfır asitli ve hiç ısıya maruz kalmayan, en önemlisi kendi yaptığınız bu zeytin yağını özellikle cilt ve vücut nemlendirici olarak kullanabilirsiniz. Aynı zamandan da her sabah bir tatlı kaşığı içerek içtende vücudunuza gerekli desteği sağlayabilirsiniz. Yapmış olduğunuz zeytin sütünün vücuda faydası içten ve dıştan oldukça fazla. Kısaca söylemem gerekir ise emeğinize değiyor. Ben cilt nemlendiricisi olarak kullanıyorum. Her sabah yüzümü yıkadıktan sonra az parmağımın ucunu batırdığım zeytin sütünü, tüm cildime masaj yaparak uyguluyorum. Bu cildimin gün boyu itiyaç duyduğu nemi ve vitamini almasını sağlıyor.
    Yazan :Eda
    ( Cevap Yaz )
    1.10.2016 22:51:10
    Merhaba.Sizin yaptiginiz gibi yapmayA calistim ancak huniden suzmek zor olunca tulbentten suzdum ve yag farkli uc renkli katman oldu.Hatam nerede yardimci olabilir misiniz.
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    2.10.2016 14:01:59
    Merhabalar sayın Eda hanım. Bahsetmiş olduğunuz üç katman büyük ihtimalle zeytinin tortusu, suyu ve yağıdır. En üstte yağı olur. Bir kaç gün dinlenmeye bırakın. Tortusu ve suyu dibe çöküp yağı tamamen yukarı biriksin. Sonrasında bir kaşık yardımı ile yağını dikkatlice başka bir kaba alıp sonra tekrar süzün. İlk aşamada hemen saf yağı elde etmek zor oluyor. Bir kaç süzme sonrası anca elde ediliyor. Biraz uğraştırıyor maalesef ama sonuç uğraşmaya değiyor. Pamuğu çok ince tuttuysanız posası da gelir. Dediğim gibi bir kaç gün dinlensin. Beklemesi bozulma veya kokma yapmaz o konuda sıkıntı yapmayın. İlk denemeniz olduğundan bazı aksaklıklar yaşayabilirsiniz ama üzülmeyin. Benimde başıma geldi. Dinlendirin, yağını üztten dikkatlice başka kaba alın ve süzün. Sormak istediğiniz bir şey olursa da mutlaka sorun yardımcı olmaya çalışırım gene.
    Yazan :Y
    ( Cevap Yaz )
    4.10.2016 09:00:50
    Merhaba yardimci oldugunuz icin cok tesekkur ediyorum etrafinda soracak kimse yok.yagi jac gun dinlendireyim usten kasikla almami soylediniz nekadarini alacam gerisini dokecekmiyim huniden suzecekmiyim hiniye pamugu nasil yerlestirecegimi anlatirmisiniz yag kac gunde hazir olur yagin rengi koyu bahsettiginizusteki yag cok ince bir cizgi seklinde nasil yapnaliyim cok sagolun
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    8.10.2016 15:30:46
    Merhabalar sayın Y. Şehir dışında olduğumdan gecikmeli olarak cevaplayacağım sorularınızı kusura bakmayın. Yağın tortusu ve suyu iyice dibe çökene kadar dinlendirin. Üstte biriken zeytin yağını tortuya ve suya mümkün olduğunca temas etmeden almaya çalışın. Kalan kısımda yağ yok ise dökebilirsiniz. Düşündüğünüzden fazla yağ kaldı ise bir kaç süzme işlemi ile onu da ayırabilirsiniz. Huniden en son süzün. Pamuk ne çok kalın ne çok ince olacak. önce bir parça yani huninin deliğinden rahat geçecek kadar bir parça pamuğu alın. Elinizde çok bastırmadan yuvarlayıp, huninin deliğinden geçirin. Çok ince bir parçasını huninin ucundan çıkartın, resimde de görebilirsiniz. Daha sonra gene ne çok kalın, ne çok ince bir parça pamuğu, eliniz ile hafif açtırıp, huninin deliğine koyduğunuz pamuğun üzerine yayarak yerleştirin. Bunun üzerine süzmek istediğiniz yağınızı dökün ve bekleyin. Biraz zaman alıyor süzülmesi. Damlayarak yavaş yavaş saf zeytin yağınız birikecek. Hazır olma süresi sizin yağı toplamanıza göre değişir. Tortusundan ve suyundan ne kadar fazla kurtulursanız yağı elde etmeniz o kadar çabuk olur. Yağın renginin koyu olması içinde asit ve tortusunun olmasından kaynaklı. Onlardan kurtulmak için en son olarak pamuktan süzüyoruz. O zaman yağın rengi oldukça duru ve açık oluyor. İçinde hiç asit ve tortu kalmıyor. Yukarıdaki yazımda da ayrıntılı şekilde anlattım. Takıldığınız bir yer varsa sorun. Daha öncede dediğim gibi ilk denemede beklediğiniz sonucu alamaz iseniz üzülmeyin. Çünkü evde zeytin yağını (zeytin sütü) yapmak cidden oldukça zahmetli. Ama yaptıkça insan kendine göre işin pratiğini oluşturuyor. Umarım siz ilk denemeniz de güzel sonuç almışsınızdır.
    Yazan :Nurella
    ( Cevap Yaz )
    17.11.2016 23:18:57
    İyi Akşamlar zeytin yağını yüzümë sürüyorum Demişsiniz acaba bir zararı oldumu leke gibi Bbeyaz lekelenme oldumu cildinizde. çünkü bana bir doktor yüzünü ze zeytin yağı sürmek leke yapar demişti .
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    17.11.2016 23:43:30
    Size de iyi akşamlar sayın Nurella. Hazır zeytin yağları özellikle güneşe çıkacaksanız yüzünüzde leke yapar. İçerisinde asit olduğu için. Benim sürdüğüm kendi yaptığım ve sıfır asitli zeytinyağı. Beyaz lekelenme hiç olmadı. Benim cildimde güneş lekeleri vardı yoğun şekilde. Yanaklarımın üzerinde özellikle. Şu an kayboldu diyebilirim. Yazın, yaptığım zeytin yağını yüzüme sürüyorum, kışın, yaptığım hindistan cevizi yağını. Sebebi de hindistan cevizi yağının zeytin yağına göre daha yoğun olması ve kışın daha iyi cildimi nemlendirmesi. Bu arada belirtmek isterim, her cilt tipi farklıdır. Bende leke yapmaması yapmayacağı anlamına gelmez. Ben kendi yaptığıma güvenerek kullandım ve olumsuz bir etki görmedim. Hazır zeytin yağlarını cildinize kullanmanızı tavsiye etmem.
    Yazan :Teşekkürü borç bilirim
    ( Cevap Yaz )
    24.11.2016 05:05:58
    Mükemmel bir anlatım ve tarif için çok teşekkür ederim Verdiğiniz bilgiler ve anlatımınız çok sade Yapmakta zorlananlara şaşırdım dogrusu 1 kg siyah zeytınden yaklaşık olarak 50 ml safi yağ çıkarttım 50 ml de posa ile karışık yağ var bir türlü ayrıştıramadım Bir kaç gün içinde 10 kg zeytin alıp tekrar yapmayı. Planlıyorum Tekrar tekrar teşekkür ederim Önerecegıniz başka tarifleriniz varsa link olarak atmanızı rîca ederim
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    24.11.2016 10:04:39
    Merhabalar. Sabah sabah günümü aydınlattınız güzel yorumunuz ile. Posa ile karışık olan yağı dökmedi iseniz, bir kenara beklemeye bırakabilirsiniz. O yavaş yavaş ayrışacaktır. Şu an için önereceğim, Hindistan cevizi yağı yapımı var, linki bu makalenin sonunda görmüşsünüzdür ama onunda şu an mevsimi değil. havalar sıcak olduğunda yapmak gerekiyor. Bunlar dışında yapmayı ve denemeyi düşündüğüm çok yağ var kafamda ancak fırsat bulup başlayamadım. En kısa sürede başlamayı planlıyorum.
    Yazan :Teşekkürü borç bilirim
    ( Cevap Yaz )
    26.11.2016 01:04:53
    Merhaba Gününüz içiniz yüzünüz daima Aydın olsun Bu dîleğimi gerçekten hak ediyorsunuz Üslub güzel bilgı net ve açıklayıcı En önemlisi karşılaşılan bir probleme tekrardan üşrnmeden geri dönüşünüz Emin olun enderlerdensiniz Maşallah diyeyim Posayı atmadım aratmıştım hiç sadece acı suyu attım Posayı ise bir ayracın dinine gübre niyetine döktüm Farklı yağ yapımlarına gelince Hindistan cevizi yagı için. Mevsimi bekliyorum Aklıma bir cinlik gelmedi değil acaba bu yöntem ile Susam fıstık fındık badem ve cevizden yağ çıkartabilşrmiyiz Fiyatlar hiç makul değil ama en azından heba etmeyelim
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    26.11.2016 10:24:43
    Merhabalar. Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Elimden geldiğince, bilgimin yettiğince birşeyler yapmaya çalışıyorum. Aklınıza gelen cinlik çok güzel. Bunlardan da yağ çıkarabilmek için olabildiğince ufaltmak, hatta un haline getirmek gerekli. Sizin verdiğiniz bu enerji ile en kısa sürede denemesini yapıp paylaşacağım. Siz de aynı şekilde yapacak olursaniz ve bunu paylaşırsanız sevinirim.
    Yazan :levent
    ( Cevap Yaz )
    22.12.2016 01:09:10
    zeytin sütü tamamen uydurma bir olaydır,itibar etmeyiniz.tam bir pazarlama hilesi.eskiden hamur haline getirilen zeytin, keten torbalara doldurulur, taş ya da metal plakalar arsına koyulan keten torbalardan yağ damlardı. işte bunu yaparak zeytin sütü ürettiğini söyleyenler fazladan para kazanmanın peşinde.artık ne keten torba kaldı ne de eski taş değirmenler,varsa yoksa bir elin parmaklarını geçmez.keten torba işi steril olmadığından terk edildi.aynı torbalar zeytin sezonunda dezenfekte edilmeden kullanıldığından dolayı üreyen bakterileri siz düşünün. ayrıca, zeytinyağının tahammül edemediği iki temel unsur vardır; ışık ve oksijen. bu iki unsurla temas eden yağ hızlıca okside olur, yani acılaşmaya, asidik hale gelmeye başlar.çabanızı takdir etmekle birlikte yağınızın fazlası ile okside olduğunu düşünmekteyim.muhtemelen sabunluk yağ ayarında olmuştur.ayrıca zeytin sütü tanımınızın içerisinde asit barındırmaz ifadesi kullanmışsınız, bu ifade yanlıştır.zeytinağları içerdikleri oleik asit miktarına göre sınıflandırılırlar (naturel sızma,naturel birinci gibi).amacım çabanızı veya anlatımınızı yermekten ziyade, eksik ve hatalı bilgilerin doğrusunu aktarabilmektedir.saygılarımla. not: yağ kalite sınıflandırması kabaca şu şekilde ilerler (en kıymetli yağdan en kıymetsiz olana doğru);erken hasat naturel sızma, naturel sızma,naturel birinci, naturel ikinci (sanırım artık üreten yok ya da sınıflandırmadan çıkarıldı), riviera. tavsiyem, erken hasat naturel sızma ve naturel sızma zeytinyağları almanız yönündedir. 26 derecede sıkım işlemi yapılır,yüksek ısıya mağruz kalmadığından fenolik bileşenler anlamında oldukça zengin yağlardır.bu yağları yemeklerinize pişmeye yakın ekleyebilirsiniz ya da salatalarda kulllanabilirsiniz (maksimum fayda için)
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    24.12.2016 02:57:39
    Merhabalar sayın Levent bey. Öncelikle belirtmek isterim, makalem "hobi amaçlı neler yapabiliriz" içeriğini barındırmaktadır. Ticari amaçlı, üretim nasıl yapılır değil. Bu gözle bakarsanız çok daha farklı şeyler görebilirsiniz. Resimlere baktığınızda yapması çok kolay gibi görünebilir ancak görünmeyen 2,3 günlük bir emek var. Bir kaç ifadenizi dikkate almaz isem yazımı ya da verdiğim emeği küçümsediğinizi düşünmüyorum. Profesyonel şekilde zeytin yağı üretip satmıyorum neticede. Anlattıklarınızdan aklıma takılan bir şey oldu. Zeytin yağı oksijeni ve ışığı sevmez demişsiniz. Işığı biliyorum ama oksijene temas etmeden zeytin yağı nasıl elde edilir onu bilemedim. Böyle bir şey mümkün müdür? Taş değirmende öğütülüp, keten torbalardan damlatılırdı demişsiniz eskiden, bu damlada oksijenle temas etmiyor muydu? Benim yaptığıma sabunluk olmuştur demişsiniz hani, ona keza soruyorum. Zeytin yağı üretiminin ve bu üretimde kullanılan zeytinlerin, yağın kalitesinde çok büyük etkisi olduğu tartışılmaz bir gerçek. Zeytin sütü dediğimiz, hiç bir şekilde sıcağa maruz kalmadan, doğal şekilde ve vitaminleri içerinde kalan yağdır. Benim yaptığımda tamamen doğal ve vitaminleri içinde. Sabunluk dediğiniz zeytinyağı ki onlarında çeşitleri ve kaliteleri vardır, zeytin sıkıldıktan sonra, taze yağ bir süre 2,3 ay kadar karanlık bir yerde bekletilir. Taze zeytin yağının posası dibine otursun diye. Sonrasında o posa alınır ve bundan sabun yapılır veya kuru, bozuk olan zeytinler ayrılır, bunlardan elde edilen zeytin yağı ile sabun yapılır ya da kaliteli zeytin yağından sabun yapılır. Sabunlarda kendi içinde çeşitlenir buna girmeyeceğim. Bilgiye sahip olmak kadar, o bilgiyi doğru aktarmakta çok önemlidir. Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ediyorum. Amacımız paylaşarak en doğruyu bulabilmek. Emeğime gösterdiğiniz saygı için ayrıca teşekkür ediyorum. Ufak bir dip not düşmekte fayda görüyorum, atladığınız bir nokta diye düşünüyorum, hazır aldığımız zeytin yağları, zeytinin çekirdekleri ile beraber öğütülerek yapılıyor. Benim yaptığımda çekirdek yok. Bundan dolayı bildiğimiz zeytin yağlarından zaten bu şekilde ayrılıyor..
    Yorum Yaz
    Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
    Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder