Kadınlar için İLKLERİ BAŞARAN KADINLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sabiha Gökçen Kimdir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz İLKLERİ BAŞARAN KADINLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
İlk Kadın Savaş Pilotu Sabiha Gökçen Kimdir?
Sabiha Hanım 1913 yılında Bursa'da doğdu. II. Abdülhamid tarafından Bursa'ya sürgün gönderilen vilayet başkatibi Hafiz Mustafa İzzet'in kızıdır. İlkokula gittiği yıllarda babasını kaybetti ve kardeşlerinin yardımıyla öğrenimini sürdürdü. Atatürk, 1925 yılında çıktığı Bursa gezisinde Sabiha Gökçen'le tanıştı ve içinde bulunduğu güç yaşama şartlarını öğrenince de onu evlat edindi. Ankara Çankaya İlkokulu, daha sonra da Üsküdar Kız Kolejini bitiren Sabiha Hanım, Türk Hava Kurumunun Havacılık Okuluna girdi (1935). Burada geçirdiği başarılı öğrenim hayatından sonra, yüksek planörcülük kurslarına katılmak üzere Sovyetler Birliğine gönderildi. Dönüşte Eskişehir Hava Okulu'na girdi, aynı zamanda 1'inci Tayyare Alayında av ve bombardıman uçakları alanında uzmanlaştı.
Sabiha Gökçen, 1937 Ege ve Trakya manevraları sırasında başarılı uçuşlar yaptı. 1938'de yaptığı Balkan turuyla ününü Avrupa'ya yaydı. 1938'de Türk kuşunda başöğretmenliğe atandı ve 1955 'te uçuculuktan ayrıldı. Türk Hava Kurumu Yönetim Kurulu üyesi oldu.
Atatürk'ün manevi kızı, Türkiye'nin ilk kadın havacısı Sabiha Gökçen, tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde (GATA) 22 Mart 2001 Pazartesi günü saat 08.15 'te kalp ve solunum durması sonucu vefat etti.
TÜRK HAVA KUVVETLERİNDEKİ UÇUŞLARI:
Dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve ilk Türk kadın pilotlardan biridir. Mustafa Kemal Atatürk’ün sekiz manevi evladından biridir. Kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirmiştir. Bunlardan 32'si muharebe görevidir. Adı, Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanına verilmiştir.
24 Şubat 1936 tarihinde ESKİŞEHİR Tayyare Mektebinde (Uçuş Okulu) başlangıç eğitim uçaklarında uçuşa başlamıştır. Anılan uçaklarda, 11 saat 35 dakika çift kumand, 22 saat 15 dakika da yalnız uçuş yapmıştır.
Tekamül eğitimi uçaklarında, 5 saat 5 dakika çift kumand, 89 saat 30 dakika yalnız uçuş yapmıştır.
Muharip uçaklarda 5 saat 10 dakika çift kumanda, 26 saat 20 dakika yalnız uçuş yapmıştır.