Kümes Hayvanları Nasıl Servis Edilir

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kümes Hayvanları Nasıl Servis Edilir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sofrada kümes hayvanları nasıl servis edilir ve nasıl yenir?
Büyük tabaklar içinde süslü bir şekilde kesilmiş ve garsonlar tarafından yönetilen büyük ve resmi ziyafetler dışı, özel aile davetlerinde sofraya getirilen tavuk, piliç, hindi ve kaz gibi bütün kümes hayvanlarını kesmek ve davetlilerin tabaklarına servis yapmak görevi her vakit ev sahibesine aittir.

Bu böyle olmakla, sofraya getirilmiş olan bu hayvanları, elleri titremeden, etrafa sıçratmadan düzgün bir şekilde parçalara kesebilecek ev sahibeleri de kanımca pek çok olmasa gerektir.

Bu durumu göz önünde tutarak, bunları sofrada etrafa sıçratmadan, düzgün parçalara ayırabilmek konusunda bazı öğütlerle, kesmenin kolay bir yöntemini burada anlatalım.

Kümes hayvanları sofrada nasıl kesilmeli ve servis edilmeli
Büyük bir tabak içinde kesilmemiş bir halde sofraya getirilen her hangi bir kümes havanını önceden başka bir tabağa aktararak büyük tabak içindeki salçanın sağa sola sıçramasına, ya da bulaşmasına engel olmalıdır.

Sonra başka tabağa almış olduğumuz bu hayvanı tabakta sırt üstü duruma getirerek sol, elimizdeki büyük servis çatalını tavuğun göğsüne sıkıca batırarak ve bastırarak hayvanın kolayca oynamamasını sağladıktan sonra sağ elimizdeki ucu sivri ve çok keskin servis bıçağı ile de, iç taraftan olmak üzere, önce tavuğun butlarını kalça yönüne doğru keserek gövdeden ayırmalıdır. Yemek, konuk adedine göre butları kemiklerinden ikiye de ayrılabilir.

Bundan sonra, sol elimizdeki çatalı bu kez de kanat altından saplayarak, tavuğun her iki taraflarındaki göğüs etlerini, göğüs kemiği yönüne doğru ve kanat da göğüs etlerine yapışık bir halde olmak üzere keserek göğüs etlerini de çıkardıktan sonra çıkarılan her göğüs etini de tavuğun büyüklüğüne ve konuk sayısına göre iki veya üç düzgün parçaya kesmelidir. Kanada rastlayan göğüs eti az miktarda bırakılmalıdır.

En son olarak da tavuğun baş, arka ve sırt kısımlarını parçalara ayırdıktan sonra konuklara servis edilmek üzere bu parçaları tekrar salçalı servis tabağına almalıdır. Tavuk veya. hindinin boyun, arka ve sırt kısımlarını ancak ev halkından olan kimselere vermek gerekir.

Yukarıdaki anlattıklarımıza kesinlikle uyulduğunda bir sıkıntı duymadan konuklara bir tavuğu kolayca parçalayabiliriz. Ancak kendimize güvenemediğimiz de bu işlemi mutfakta yaparak, parçaları servis tabağına zevkli bir şekilde yerleştirmeli ve sofraya getirmeliyiz.

Davetlilerin de tabaklarına almış oldukları parçaları, mümkün olduğunca bıçakla keserek yemeleri gerekir.

Her ne kadar bazı memleket adetlerince kanat gibi kesilebilmesi güç olan kısımları, elleri kirletmeden kemiği ucundan dokunur gibi tutarak yemeğe izin varsa da, genellikle yüksek sosyetede, büyük sofra ve ziyafetlerde bu şekilde yemek hiçbir vakit uygun değildir.

Kümes hayvanlarının, çorba, yumurta, balık veya etten sonra, sebze, pilav, makarna, börekten önce servis yapılması gerekir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
30.12.2014 12:30:52
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Davetlerde ve Sofralarda Yapılmaması Gereken Davranışlar
Davetlerde ve Sofralarda Yapılmaması Gereken Davranışlar
Davetlerde ve sofralarda neleri yapmamalıyız? - Çok içten sofralar dışında, genellikle bir davete çocukla gidilmez. - Oturmakta olan bir kadına, bir erkek veya kadın tanıtıldığında, oturmakta olan kadının ayağa kalkması doğru değildir. - Bir genç kızın eli öpülmez. - Karnımız tok da olsa, sofraya davet edildiğimizde, tokluğu neden tutarak, sofraya katılmamak görgüye uygun...
»» devamını oku »»
Çay ve Kahve Servisi Nasıl Yapılır
Çay ve Kahve Servisi Nasıl Yapılır
Davetlerde çay ve kahve nasıl ikram edilmeli? İkindi çayına davet etmiş olduğumuz konuklarımıza, çay ya da alafranga kahveyi yemek odasında verebileceğimiz gibi, salonda da servis yapabiliriz. Davetliler, çay veya alafranga kahvelerini içebilmek için yemek salonuna geçirilmiş iseler, çay kaşıklarını fincan tabaklarının bir kenarına koyarak, tabakları ellerine almadan, masada...
»» devamını oku »»
Sofrada Tabaklara Nasıl Yemek Almalıyız
Sofrada Tabaklara Nasıl Yemek Almalıyız
Sofrada tabaklara yemek alırken dikkat edilmesi gerekenler Sofrada önümüze getirilen yemeklerden, tabağımıza ancak yiyebileceğimiz kadar almalıyız. Çok fazla aldığımızda, diğer konuklarca, oburluğumuza ve görgüsüzlüğümüze, aç gözlülüğümüze yorumlanabileceği gibi, yiyememekten ötürü tabağımızda artık olarak bıraktığımızda da yemeği beğenmediğimiz hissini uyandırabilir ki,...
»» devamını oku »»
Sofranın Işıklandırılması ve Sofra Düzeni
Sofranın Işıklandırılması ve Sofra Düzeni
Yemek sofraları nasıl ışıklandırılmalı Geç vakitlerde verilecek çay ve özellikle aksam yemeklerinde, masayı abajursuz, çeşitli şekillerdeki şamdanlara oturtulmuş, çeşitli renklerdeki ince ve yüksek mumlarla ışıklandırmak, sofraya hoş bir görünüm verdikten başka, tatlı bir ahenk yaratmış olur. Bu mumların üstlerine küçük bir ampul oturtulabilir. Yalnız bu mumların içinde...
»» devamını oku »»
Davetliler Giderken
Davetliler Giderken
Davetliler giderken yapılması gerekenler Yazlıklarda veya uzakça yerlerde davette bulunan ev sahibeleri, konuklar giderlerken , taksi veya otobüs durağı yerlerine kadar kocalarının konuklarla birlikte gitmelerine ricada bulunmalıdır. Durak uzak veya gidiş geliş sıkıntılı veya yorucu ise, davetliler, ev sahibinin kendilerine arkadaşlık etmemesinde ısrar etmeleri nezaket...
»» devamını oku »»
Davetlerde Meyvelerin Servisi ve Yenme Şekilleri
Davetlerde Meyvelerin Servisi ve Yenme Şekilleri
Davet sofralarında meyveleri nasıl servis yapmalıyız ve nasıl yemeliyiz? Meyvelerin, masaya büyük yemişliklerle, düzgün sıralı ve istiflenmiş bir şekilde getirilerek, masanın tam orta kısmına yerleştirilmesi gerektiği gibi, her konuğun önüne de, içinde yarıya kadar su doldurulmuş olan ve bol denen metal ya da porselen kaseler koymak gerekir. Buradaki zorunluluk ancak,...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder