Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sofrada Yemek Servisi Nasıl Yapılır hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sofrada yemek servisi yaparken dikkat edilmesi gerekenler
Her ev sahibi veya sahibesi, davetlilerin yemekleri, içmeleri kadar konuklarının rahatını da sağlamakla yükümlüdür. Bundan ötürü, ev sahipleri, sofrada servisin aksamaması için önceden bütün hazırlıklarını tamamlamaları ve hizmetçilerinin bir gaf yapmamaları için de gereken yönergeyi önemle vermeleri gerekir. Bundan dolayı, yemek anında her hangi bir şekilde pot kırarak davetlileri gücendirmemek için aşağıda anlatacağımız özellikleri göz önünde tutarak davetten önce hizmet edenlere yönerge vermeliyiz.
- Büyük kayık tabaklara konmuş olarak hizmetli tarafından sofraya getirilen yemekler, daima konukların sol taraflarına getirilerek servis yapılmalıdır. Davetliler, kayık tabak içinde büyük çatal kaşıkla yemeği tabaklarına almaları ve aldıktan sonra da servis kaşıklarını tekrar kayık tabağına bırakmaları gerekir. Aile sofralarında bir tabak içinde bir iki çeşit yemek yenildiğinde, davetlilerin servis çatal kaşıklarını kendi tabaklarına veya tabaklarındaki artık yemeğe değdirmemeye önemle dikkat etmelidirler.
- Sofraya getirilen yemekler erkeklerden önce kadınlara servis yapılmalıdır. Yaş ve mevkin de göz önünde tutulması gerekir. Bir sofrada aşağı yukarı aynı mevki ve yaşta iki davetli bulunduğunda, gelen yemekler bir kez birine, bir kez de diğerine olmak üzere değiştirerek servis yapılmalıdır. Sofrada bulunan kadınlar arasında en son yemeği ev sahibesi almalıdır.
- Ev sahibesi yemek aldıktan sonra, ilk yemek yine mevki ve yaş itibariyle, en saygı değer olan erkeğe verilmelidir. Ev sahibi ise sofrada en son yemek alan kimsedir. Hizmetçisiz evlerde yemek dağıtımı isini ev sahibesi veya aileden bir kıza verilir. Büyük ziyafetlerde ise, tecrübeli bir uşak veya garson tarafından yönetilmelidir.
Davetliler, tabaklarına almış oldukları yemekleri yemeleri için, sofrada herkesin yemek almalarını beklemeleri gerekmez. Yemeğe hemen başlayabilirler. Ancak herkes ile beraberce bitirebilmeleri için, acele etmemeleri, yavaş yavaş yiyerek diğer davetlilere uymaları zorunluluğu vardır.
Yine davetlilerin resmi bir ziyafet olmamak koşuluyla, çok beğendikleri yemekten tekrar istemelerinde bir sakınca yoktur. Ancak ikinci kez alınan yemekten başkalarının da istemeleri olasılığı göz önünde tutarak, çok az miktarda istenmelidir.