Sofrada İçecekler ve İkram Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sofrada İçecekler ve İkram Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sofrada içki servisi ve içme şekilleri nelerdir?
Çok samimi aile yemekleri hariç, resmi veya yarı resmi sofralarda adi şişeler içinde şarap ve benzeri içkiler konulamayacağı gibi, sürahi içine konulacak şarap, diğer içki ve suyun da doldurulmuş olarak, servis edilmesi veya masaya konulması gerekir. Eksik veya yarı doldurulmuş sürahiler, karşısındakilere artık veya tasarruf yollarına sapılmış hissini verebilir. Soğutulmuş şampanya, beyaz şarap ve benzeri içkilerin en doğru ve güzel servis şekli peçeteye sarılmış olarak kendi orjinal şişeleriyledir. Siyah şarapların soğutulmaması gerektiğini, hatta bazı eski şarapların kabının tozu silinmemiş bir halde özel sepetler içinde masaya getirildiğini kaydetmek isteriz.

Sonra sofrada önümüze sıralanmış çeşitli cins bardak ve kadehlerden, rakı kadehi veya şarap bardağı ile su ve bira içilemeyeceği gibi su bardağı ile biradan başka içki içilmesi de doğru değildir. Bununla beraber bazı memleketlerin kendi gelenek ve adetlerine göre içki içme yöntemleri vardır. Örneğin, bazı memleketlerde bardak içinde içilebilen milli içkiler olduğu gibi, sofra görgüsünde hiçbir şekilde kabul edilmeyen kuvvetlice kadeh ya da bardak tokuşturmak gibi, bu meclislerce hoş görülen bazı adetlerin bulunduğunu unutmamak gerekir. Yine, bir mecliste ağız şapırdatmak ve yudum, yudum içki ya da su içmek kadar ayıp ve gülünç bir davranış olmadığı halde, şarapçılığı ile tanınmış bir memleket ya da yerde bulunulduğu zaman, ortaya gelen şarabın nefisliğini ölçmek ya da anlamak maksadıyla iki dudak bardağa sıkıca yapıştırılarak şaraptan yudum, yudum çekmek ve dil ile damağa sık sık dokunmak suretiyle ağzı hafifçe şapırdatarak şaraptan tatmak da doğal karşılanabilir. Bu gibi meclislerde bulunulduğunda bu yöntemleri bilmek gerekir.

Bundan başka dikkat edilmesi gereken bir iki yöntem daha vardır: Birincisi: Su, ya da herhangi bir içkiyi içmeden önce ve sonra ağzımızı peçete ile silmek ve içerken de ses çıkarmadan yavaşça içmemiz. Silmeden yağlı ağız ile içilirse, bardakta yağ izleri bırakabileceği gibi, içtikten sonra da silinmeyen ağızda ıslaklık kalacağı doğaldır. İkinci yöntem de yine su, ya da içki içerken ya da isterken bardağı sağ elimizin baş ve sonraki iki parmaklar arasında tutmamız gerekir.

Bardağı iki el ile tutmak doğru olmadığı gibi, içine öksürmek, çok küçük yudumlarla ve bardak çok doldurulmuş olarak içmek de doğru değildir.

Yine bir davette kaldırabileceğimizden fazla içki içmek doğru olmayacağı gibi, içki istemediğimizi anlatmak maksadıyla bardaklarımızı masanın üstüne ters çevirerek, ya da içtikten sonra ellerimizin tersi ile ağzımızı silmek gibi davranışlar da gülünç olmamıza neden olur. Davetliler arasındaki içki sevmeyen ya da Yeşil aycı olan kimseler, çok az içmek ya da hastalıklarını ileri sürerek bir neden göstermek, içki düşmanlıklarını belli etmeden durumu yönetmek gerekir.

Ev sahipleri de, azar, azar içrek bardağını idare eden konuklara sık, sık içki doldurmaya kalkmamalı ve özellikle içmek istemeyen kimselere, içirmekte kesinlikle üstelememelidirler.

Şunu da ilave edelim ki, ev sahipleri konuklarına içki ikram ettikleri zaman, ellerindeki şişeleri hiçbir zaman davetlinin bardağına dayayarak içki, ya da su vermemeleri gerektiği gibi, konuklar da şişeye yaklaştırmak için bardaklarını kaldırmaya kalkmamalıdırlar.

Sofradan kalkarken de, içki kadeh, ya da küçük şarap bardağımızdaki içki ve şarabın hepsini içerek masayı terk etmemiz gerekir. Sudan başka, bardak ya da kadehlerimizde bira, şarap ve benzerleri gibi içki bırakmak, nezaket dışı bir davranış olur.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
29.12.2014 19:27:25
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Mutfakta Yabancı Terimler Sözlüğü
Mutfakta Yabancı Terimler Sözlüğü
Mutfakta kullanılan bazı yabancı terimler ve anlamları Bağlamak nedir : Salçayı koyulaştırmak için yumurta, un ve benzeri gibi şeyler ilavesiyle karıştıra karıştıra birbirleriye uygunlaştırmak, gereğince kıvama getirmek. Salçayı yumurta ile bağlamak nedir : Salçayı iki dakika ateşten çekip karıştırarak ılıklaştırıp diğer tarafta bir kap içinde yumurtayı tahta kaşıkla yahut...
»» devamını oku »»
Masa Örtüsü Çeşitleri ve Ölçüleri
Masa Örtüsü Çeşitleri ve Ölçüleri
Masa örtüleri kaç çeşittir Örtülerde çay ve yemek örtüsü olmak üzere iki çeşittir. Çay örtüleri : Boy ve en olarak yemek örtülerinden daha küçük ve desenli olmaktadır. Genellikle de çok desenli olanları pek beğenilmektedir. "Çay örtülerini", aynı zamanda, düz keten üzerine etrafı işlenmiş olağanüstü zarif olanları da vardır. Yemek örtüleri : Bu örtülerin de, dantel, keten,...
»» devamını oku »»
Sofrada Kurdan Kullanımı
Sofrada Kurdan Kullanımı
Sofrada kurdan kullanmak doğru mu? Her ne şekilde olursa olsun, sofra başında gerek parmaklarımız, gerekse kürdan kullanarak diş karıştırmamız doğru değildir. Bazı kimseler bir ellerini ağızlarına siper ederek, diğer elleriyle dişlerini karıştırmakla, terbiyelice davranış yaptıkları kanısına kapılırlarsa da, bu da sofra görgüsüne uygun bir durum değildir, hatta çirkindir de....
»» devamını oku »»
Batı Mutfağında Yemek İsimleri
Batı Mutfağında Yemek İsimleri
Batı mutfağındaki bazı yemeklerin isimleri Batı memleketleri yemekleri arasında Fransız mutfağı en çok ün kazanmış olduğundan, dünyanın hangi memleketinin sofrasında bulunursanız bulununuz, yemek adları genellikle, uluslararası ad olarak Fransızca adlarıyla, bazı yemekler ise İngilizce ve İtalyanca adlarıyla anılır. Bu adları alfabetik olarak aşağıda sunuyoruz : -A- Abricot...
»» devamını oku »»
Istakoz Servisi Nasıl Yapılmalı
Istakoz Servisi Nasıl Yapılmalı
Deniz böcekleri ve ıstakoz servis şekilleri nelerdir? Özellikle resmi davetlerde, balıkta olduğu gibi ıstakoz ve böcek için de sofrada balık çatal ve bıçağı kullanmak zorunluluğu vardır. Ancak bu zorunluluk özel davetlerde söz konusu değildir. Doğrusu ıstakozlar sofralara dilimlere kesilmiş bir halde geldiklerine, içlerinde de kılçık olmadığına göre özel bir davette bunları...
»» devamını oku »»
Çay ve Kahve Servisi Nasıl Yapılır
Çay ve Kahve Servisi Nasıl Yapılır
Davetlerde çay ve kahve nasıl ikram edilmeli? İkindi çayına davet etmiş olduğumuz konuklarımıza, çay ya da alafranga kahveyi yemek odasında verebileceğimiz gibi, salonda da servis yapabiliriz. Davetliler, çay veya alafranga kahvelerini içebilmek için yemek salonuna geçirilmiş iseler, çay kaşıklarını fincan tabaklarının bir kenarına koyarak, tabakları ellerine almadan, masada...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder