Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sofrada İkram ve Methetme hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sofrada methedici ifadeler kullanmak
Yemek anında, gelen yemeklerin içinde hoşumuza gitmeyen bir yemek dahi olsa, bunun hoşumuza gitmediğini söylemek, hatta sezdirmek kesinlikle doğru bir davranış değildir. Bu sevmediğimiz yemekten, ancak sağlığımıza dokunduğunu bahane ederek tabağımıza çok az almakla yetinmemiz gerekir.
Ve yine yemekte olduğumuz herhangi bir yemeği, başka yerlerde yemiş olduğumuz herhangi bir yemekle iyi ya da kötü demek suretiyle kıyaslamamız da doğru değildir.
Sofrada ikram nasıl yapılmalı?
Terbiyeli bir insanın, sofra başında kendisinden fazla, etrafındakileri düşünmesi gerekir. Fakat bu düşünme, hiçbir zaman başkalarının kusurlarını yüzüne vururcasına, rahatlarını kaçırırcasına yapılmamalıdır. Esasen terbiyeli bir insan yapmakta olduğu her davranışı gösterişten uzak, doğal bir şekilde yapılmamalıdır. Sofraya oturulur oturulmaz sürahilere, şişelere, tuzluklara saldırarak, etrafındakilere su, şarap ya da tuz ikramına kalkmak, hiçbir zaman nezaket koşullarıyla bağdaşamaz.
Bu gibi nezaket gösterileri, ilk yemek sofraya geldikten sonra, ancak yanında oturan kimselere yapılabilir. Karşımızdakilere ise; su, şarap, tuz ve benzerlerini ikramda bulunmak doğru değildir.
Karşımızdakilere, ancak bir istekleri karşısında, ayağa kalkmadan, istedikleri şeyi uzatabileceğimiz bir yere bırakarak yardım etmemiz doğru olur.
Yanımızda oturan bir kimsenin, peçetesini düşürdüğünü gördüğümüzde, eğilip almak bir nezaket kuralıdır. Fakat bir hizmetçi sizden önce davranmış ise, nezaket gösterilerine kalkarak, peçeteyi hizmetçinin elinden almaya yeltenmek de kesinlikle doğru değildir.