Kadınlar için İLKLERİ BAŞARAN KADINLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Fatma Aliye Hanım Kimdir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz İLKLERİ BAŞARAN KADINLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Hanım Kimdir?
Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olarak bilinen Fatma Aliye Hanım (1862 -1936), tarihçi ve devlet adamı Ahmet Cevdet Paşa'nın iki kızından büyük olanıydı. İleri düzeyde Fransızca bilen Fatma Aliye Hanım, tarih bilgisini babasından edindi. İslam felsefesi konusunda özel bir eğitim aldı. Döneminin en önemli isimlerinden biri olarak eserleri Almanca, İngilizce ve Arapça'ya tercüme edildi. Arap, Amerikan ve İngiliz gazetelerinde, Fatma Aliye Hanım hakkında çok sayıda yazı yayımlandı. Chicago'da açılan bir sergide eserleri sergilenen Fatma Aliye Hanım, döneminde,
özellikle Amerikan basınını yakından ilgilendirdi.
Fatma Aliye Hanım hakkında en ayrıntılı bilgi, Ahmet Mithat Efendi'nin "Fatma Aliye Hanım yahut Bir Muharrire - i Osmaniyenin Neşeti ", (İstanbul 1894, Ahmet Mithat Efendi, "Fatma Aliye, Bir Osmanlı Kadın Yazarın Doğuşu", Sel Yayıncılık, İstanbul 1994) adlı biyografisinde bulunuyor.
1867 Türk - Yunan Savaşında yaralılara yardım etmek amacıyla Tercüman -ı Hakikatte yazdığı makaleler aracılığıyla çok miktarda yardım malzemesi temin eden Fatma Aliye Hanım, 1908 yılında kurulan Cemiyet - i İmdadiye adlı yardım derneğinin kurucusuydu. Söz konusu olan dernek, bilinen ilk resmi kadın derneğimiz olma özelliğine de sahip. Yazar, Millet Tiyatrosunda Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın himayesinde düzenlenen müsamerenin sonunda yaptığı güçlü ve ateşleyici konuşmasıyla da dönemin en güçlü kadınlarından biri olduğunu topluluklar önünde ortaya koymuştu. Emile Julyar adlı bir Fransız yazarının "Doğu ve Batı Kadınları" adlı kitabını Fransız gazetelerine yazdığı bir mektupla eleştiren Fatma Aliye Hanım, bu tavrı ile Paris'te büyük yankı uyandırmıştı. Aynı tarihlerde İstanbul'a gelen ünlü Fransız yazarı Claude Farrere, kendisini ziyaret ettiğinde, Fatma Aliye'yi davranışından ve tepkisinden dolayı kutlamıştı.
Yaşadığı dönemde, Türk kadınlarının yazı yazması ayıp sayıldığı için, önceleri takma adlar kullanan Fatma Aliye Hanım'ın en önemli romanı olan "Hayal ve Hakikat", Ahmet Mithat Efendi ile birlikte yazdığı bir eserdi. 1891 yılında yayımlanan bu romandan sonra uzun süre mektuplaşan Ahmet Mithat Efendi ve Fatma Aliye Hanım'ın mektupları Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yayımlandı. İlk eserlerinde Fransız romantiklerinin etkisinde kalan Fatma Aliye Hanım, "Udi" adlı romanında (1899,) babasının görevi üzerine gittiği Halep'te yaşamına tanık olduğu bir kadın udiyi anlatıyor. Dönemine göre oldukça yalın bir dili olan romanın, kadın yaşamının gizli yanlarını anlatması açısından, bugünün okuru için de çekiciliğini korumaktadır. Fatma Aliye Hanım'ın "Hayal ve Hakikat"inin günümüz Türkçe'sine aktarılmış biçimi, Ağustos 2002'de yayımlanmıştı.
Fatma Aliye Hanımın resmi 50 Liralık kağıt paranın arka yüzüne konulmuş ve anısı ölümsüzleştirilmiştir.
Fatma Aliye Hanım'ın Eserleri:
Roman:
Hayal ve Hakikat (Ahmet Mithat ile 1891)
Muhâdarât (1891)
Refet (1897)
Udi (1899, Fransızca'ya çevrildi)
Enin (1912)
Çeviri:
Meram (Roman, 1889)
Anı, İnceleme, Mektup:
Nisvan-I islam (Tefrika, 1891)
Levayih-i Hayat (1897-1898)
Taaddüt-ü Zevcata Zeyl (1898-1899)
Namdaran-ı Zenan-ı İslamiyan (1899-1901)
Ahmet Cevdet Paşa ve Zamanı (1912-1913)
Tarih:
Kosova Zaferi-Ankara Hezimeti (1912-1913)
Felsefe:
Teracim-i Felasife (1899-1900)