Kadınlar için YEMEK PİŞİRMEK İÇİN GENEL BİLGİLER bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hayvansal Yağlar hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz YEMEK PİŞİRMEK İÇİN GENEL BİLGİLER kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hayvansal yağ alırken nelere dikkat etmeli ve hangileri tercih edilmeli?
Eritilmiş Urfa yöresi yağları ve eritilmemiş Karadeniz yöresi yağları olarak iki cinstir.
Urfa yöresi yağları hangileridir: Urfa, Siverek, Diyarbakır yöresi ve Kars yağlarıdır. Bunlardan Urfa, Siverek, Diyarbakır yöresi olan beyaz renkteki bu yağlar koyun sütünden imal edilmektedirler. Ağırca, fakat besleyici yağlardır. Renkleri sarı ve kokusuz olan Kars yağları ise inek sütünden elde edilmektedirler.
Eritilmemiş Karadeniz yöresi yağları hangileridir: Trabzon yağları ve Trabzon sade olmak üzere iki kalitedir. Ardahan yağlarını da bu tür yağlara katmak mümkündür. Genellikle inek sütünden imal edilmekte olan sarı renkteki bu yağlardan özellikle saf tereyağlar, gerek lezzet, gerek koku bakımlarından olağanüstü olup, pilav ve makarnalara çok elverişlidir. Diğer Trabzon yağları ise, sarı ve beyaz olarak karışık bir haldedir ve lezzetli yağdır. Ancak bu yörenin yağları erimemiş olduklarından, çabuk acıma tehlikesiyle karşılaşırlar. Eritildiklerinde de nefasetlerini kaybedebilirler.
Şunu da kaydetmek yerinde olur ki, yukarıda sözü edilen bu yağlardan herhangi biri olursa olsun, bunların nefasetini bir parça da yağların asit derecelerinde aramak gerektiği unutulmamalıdır. Sade yağların asit dereceleri ilkbaharda 3 - 4, kışın da çoğunlukta 7 - 8 asit derecesi olduğuna göre, derecenin artması oranında yağlar nefasetini kaybederek, ağızda acılık, midede ekşimeye yol açarlar. Yoğunluk dereceleri 26 - 28 arasında olması gerekir. Daha düşük yağlar karışık demektir.