Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yuvarlak Masada Oturma Düzeni hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
İngiliz yöntemi sofralar
İngiliz yöntemi sofralarda ise, ev sahibesi ile sahibi sofranın iki baş taraflarına oturmaktadırlar. Ev sahibesi bayan ile ev sahibinin sağ tarafları da şeref yerleridir.
Yuvarlak masalarda oturma düzeni nasıldır
İki aynı derece ve aşamada misafiri bulunan davetlerde şeref yerlerinin taksimine en elverişli olan "yuvarlak masalardır". Çünkü protokolce yuvarlak masalarda ev sahibe ve sahibinin yerleri saptanmış değildir. Bu böyle olduğuna göre, örneğin; ev sahibi sofranın başına oturacak olursa, bir kadın bir erkek olmak üzere sıra takibi suretiyle misafirlerimizi istediğimiz yerlere yerleştirmek, üstelik şeref yerlerini kolayca paylaştırmak mümkün olabilir. Ancak yer saptamasını yaparken davetlilerden mevki, yaş ve dereceleri olarak birbirlerine yakın olan kimseleri birbirlerinin yanlarına oturtmayı unutmamak gerekir. 12 kişilik bir de yuvarlak masadaki oturuşlarını görelim :
Bu iş basit göründüğü kadar kolay olmamakla beraber, sofrada yer düzeni ev sahibinin ödevlerindendir. Davetli oturduğu yere büyük önem verir.
"Yuvarlak ve yumurta biçimi masalarda" yer düzen işi, uzun ve kare masalara oranla daha kolaydır. İki kişinin rahatça oturabilmesi için 50 cm. lik bir ara bırakılmadır. İdeal bir sofra 6 - 8 kişiliktir. Yerler yazı ile işaretli değildir. Sofraya geçildiği zaman ev sahibi tarafından belirtilen yazılı menü bulunmaz.
Fransa'da, ev sahibi ve sahibesi masanın orta kısmına yerleşir. Konuklar her iki yanda yer alırlar. Yaş ve rütbe, saygı ve akrabalık yakınlık, uzaklık, kurallarına göre oturtulmalıdır. Çiftleri daima ayırmak gerekir. Yalnız nişanlı ve yeni evliler yan yana oturtulmalıdır.
Eğer misafirleriniz arasında aynı sosyal düzey ve aynı yaş eşitliği varsa, ev sahibesinin yanına birinci çiftin erkeği ev sahibinin sağına da ikinci çiftin bayanı oturur. İngiliz usulüne göre dikdörtgen masada ev sahibi ve sahibesi masanın 2 uç başlarına karşı karşıya otururlar.
6 - 10 kişilik masalarda kişi yerleştirme işi kolaydır. 8 - 12 kişilik masalarda 2 erkek ve 2 kadın yan yana oturtmamaya dikkat etmelidir. Böyle durumlarda ev sahibesi en önemli kadın misafirin karşısında, ev sahibi ise misafirin solunda oturur. İş ziyafetlerinde ev sahibi en önemli erkek misafirin karşısında oturur.
Bir dul, bir bekar en yakın akrabanın yanına oturtulur. Bir din adamı, yaşı ve rütbesi ne olursa olsun ev sahibesinin sağına oturur.
Işıklandırma iyi ayarlanmalıdır. Her iki tarafa yerleştirilen şamdanlar göz düzeyine gelmediğinde sıcak bir hava yaratır.