Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Meze Sofralarının Düzenlemesi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Meze sofrası nasıl hazırlanır?
Sofra düzeni ve görgüsü bakımlarından meze sofralarını resmi olarak ele alamayız. Buna ancak burada Milli sofra adı altında yer vermek gerekir. Çünkü bu sofralar, ne resmi ve de gayri resmi sayılmamaları halde çoğunluk tarafından çok sevilmekte ve sık sık ahbap ve dostlarımızı davet ederek evlerimizde bu sofraları düzenlemekteyiz.
Yalnız doğrusunu söylemek gerekirse; milli diye bahsedecek olduğumuz bu meze sofraları son zamanlarda bütün geleneksel özelliklerini kaybederek, bugün dejenere bir hale gelmiş olduğunu da ayrıca kaydetmek isterim.
Örneğin; eskiden rakı içmenin bir görgüsü vardı. Bu nedenle de rakı sofraları ile yemek sofralarının arasında, bir bakışta göze görünür büyük farklar bulunurdu. Şimdi ise bir meze sofrasını yemek sofrasından ayırt etmenin imkanı yoktur. Bugün büyük tabaklar içinde sofraya gelmeleri adet olmuş olan mezeleri yemekten ayırt edebilmek için, ancak ev sahibinin, önceden bunların meze olduklarını, misafirlerin kulaklarına fısıldamış olması gerekir. Biz burada meze sofralarının gelenek ve eski adetlere uyularak hazırlanmalarını anlatacağız.
Çok samimi sofralarda; masanın üstüne imkan ölçüsünde koyuca renkli, çekinilecek kimseler varsa, güzel ütülenmiş beyaz örtü örttükten sonra masanın etrafına eşit aralıklarla (iki tabağın arasındaki mesafe 50 - 60 santim arasında olması gerekir) küçük ordövr, yani "meze tabaklarını" yerleştirmelidir. Tabaklar masanın kenarı hizasında olmalıdır. Tabakların sağ taraflarına ordövr bıçaklarını, bıçakların yanlarına, ordövr kaşıklarını yerleştirdikten sonra, tabakların sol taraflarına ordövr çatallarını, yanıbaşlarına da küçük katlanmış peçeteleri koymalıdır.
Sonra da tabakların ön sağ kısımlarına kadeh, sol kısımlarına da bardak olmak üzere bütün kadeh ve bardakları böylece belli aralıklarla ve düzgün bir şekilde yerleştirmelidir.
Masanın sağ ve solundan bir parça da merkezine doğru olmak üzere içlerinde, irice tavla zarı şekil ve biçiminde dörder köşe parçalara kesilmiş ekmekler olan tabakları, masanın baş ve merkezine göre aynı mesafede olmak üzere oturtmalı, yine sağlı sollu olmak üzere ekmek tabaklarının hemen yanı başlarına da buzluklar içinde ve içlerinde rakı dolu olan iki karafaki, yani küçük rakı sürahisini yerleştirmelidir. Küçük sürahisi olmayanlar, küçük rakı şişelerini buzluğa koymalıdır.
Daha sonra sofranın etrafına da, küçük yuvarlak veya küçük kayık tabaklar, ya da bir kısmı yuvarlak bir kısmı da kayık şeklinde küçük tabaklar içindeki çeşitli mezeleri sofraya yerleştirmelidir. Aynı cins mezeden olup iki tabağa bölünmüş olanların, biri sofranın sağına diğeri de soluna konulmalıdır. Ancak ikiye bölünen bu mezelerin aynı şekilde tabaklara konması gerekir. Sofranın tam ortasına da içinde salata olan büyük cam ve kayık tabağını oturtmalı ve masanın her iki başına da içlerinde su olan sürahileri koyduktan sonra, her iki kişinin arasına da tuz ve biberlikleri koymak suretiyle rakı masa veya sofralarını düzenlemelidir. Mevsime göre, sofraya cam kaseler içinde bir miktar buz koymak da pek yerinde olur.