Masada Bardak Düzeni ve Kullanımı

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Masada Bardak Düzeni ve Kullanımı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Masada bardaklar nasıl konulur ve hangi bardak ne için kullanılır
Bardak takımlarının model ve modaları aşağı yukarı her yıl değişmektedir. Fakat kristalden yapılmış güzel bir takımın model ve modası her ne kadar değişirse değişsin, yine sofranın görkemli birer süsü olduğunu unutmamak gerekir. Ancak, model ve forması her ne olursa olsun kristalden başka alınacak bardak takımlarının, imkan oranında ince olmalarına önemle dikkat etmek gerekir.

Şunu da unutmamalıdır ki herhangi bir ince bardak ile içilen su, bira ve şaraptan duyulan dudak, damak zevk ve lezzetini, hiçbir kalın bardakta bulmak olanağı yoktur.

Yine bu cümleden olarak, sofralarda, belli belirsiz renklerde boyanmış Meksika, İspanya, Venedik sırçalarından yapılmış takımları da, diğer tabak servislerine ters düşmek koşuluyla yetkinlikle kullanılabilir. Yalnız sofrada kullanılacak, su ve şarap kadehlerinin aynı formda ve cinsten olması bir koşuldur. Bilinir ki, sofraya her vakit su bardağı ile ne kadar cins şarap içilecek ise o kadar da bardağın bulundurulması gerekir. Yine bilindiği gibi iki, ya da üç çeşit şarabın aynı bardak içinde birbirleri arkasına servis edilmesi sofra görgüsünde kabul edilemez. Sofrada şampanya içilecek ise; şampanya kadehini de, diğer bardakların yanlarına koymakta hiç bir sakınca yoktur.

Aperatif almaya yarayan rakı, likör ve benzeri gibi küçük kadehleri sofraya koymak çok doğaldır ki, gereksizdir. Sofra görgüsünce, her ne kadar çeşitli cins şarapları aynı kadehten içmenin yakışık almadığı işaret ediliyorsa da, bizde şarap tiryakisi veya meraklıları pek az, hatta mevcut olmadıklarından, sofralarımızda genellikle tek tip içilmesi adet olmuştur. Fakat resmi ve protokol sofralarında, et, av eti, balık ve meyve ile başka tip cins şarapların kullanılması gerektiğinden, kullanılacak şarap cinsi miktarınca sofraya bardak sıralamayı unutmamalıdır.

Bardak takımı kullanılması yenidir. Eskiden içmek isteyen her şahsa, içkiyi her içişinde yeni bir bardakla sunarlardı. XV. Lui zamanında, kadehler masaya kondu, hizmetkarların masa başında bulunarak samimiyeti bozmaları önlenmiş oldu. XIX. yüzyılda içilen içkiyle ilgili, bütün bardaklar masaya konmaya başlandı. Bizim görüşümüze göre şimdiki masalarda bir beyaz şarap kadehi, bu kadehle aynı zamanda beyaz ve roze şaraplar da içilebilir, bir kırmızı şarap kadehi, bir de su kadehi bulunur. Şarap eğer önemli bir marka taşımıyorsa sürahiden servis edilir. Kaliteli şaraplar kendi orijinal şişelerinden servis edilir. Şarap şişeleri masanın üzerine bırakılmamalıdır.

Şampanya bardağı ziyafetin başından başlayarak, masanın üzerine konulabilir. Fakat diğer bardaklardan biraz geriye konulmalıdır. Geçen yüzyılın bir modasına göre şampanya kadehlerini bir tepsiye koyup ev sahibine getirmek ve servis zevkini ona bırakmak usuldendir.

Bardaklar, kristal, yarım kristal ya da cam olabilir. Bu bir bütçe sorunudur. Renkli kadeh de kullanılabilir, fakat şarabın rengini ancak berrak bir kadehten görebiliriz.

Not: Sofraya su bardağı ile birlikte ne kadar cins içki içilecekse o kadar da bardağın bulundurulması gerekir. Resimdeki bardakları şöylece kullanabiliriz: 1) Beyaz ve Roze şaraplar, 2) Bira, 3) Rakı, 4) Şampanya, 5) Sek şaraplar.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
22.12.2014 12:47:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Davetliler Giderken
Davetliler Giderken
Davetliler giderken yapılması gerekenler Yazlıklarda veya uzakça yerlerde davette bulunan ev sahibeleri, konuklar giderlerken , taksi veya otobüs durağı yerlerine kadar kocalarının konuklarla birlikte gitmelerine ricada bulunmalıdır. Durak uzak veya gidiş geliş sıkıntılı veya yorucu ise, davetliler, ev sahibinin kendilerine arkadaşlık etmemesinde ısrar etmeleri nezaket...
»» devamını oku »»
Sofrada Salça Kullanımı
Sofrada Salça Kullanımı
Sofrada salçayı nasıl kullanmalıyız? Sofra görgüsünde, salçayı iki kısma ayırmamız yerinde olur. Bunlardan biri servis tabağındaki yemeğin yağlı suyu, diğeri de mayonez ve benzeri gibi salçalık içinde ayrıca servis yapılan gerçek salçadır. Bu salçalardan her hangi biri olursa olsun, bunları tabaklarımıza alırken yemekleri fazla suluca veya salçalı severim kuramıyla...
»» devamını oku »»
Restorana Girerken ve Otururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Restorana Girerken ve Otururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Restorana girerken Bir restorana, gazino veya herhangi bir lokale giderken, kapıdan önce erkeğin girmesi ve girdikten sonra da öne kadının geçmesi gerekir. Ancak erkek, içeriye girerken şapkasını çıkarmayı unutmamalıdır. Restorandan çıkarken de, kapıdan önce kadın, sonra da erkek çıkmalıdır. Yine erkek, şapkasını ancak kapıya yaklaştığı zaman giyer. Restoranda otururken Her...
»» devamını oku »»
Eski Zaman İçki Sofrası
Eski Zaman İçki Sofrası
Eski devir görgüsünde içki sofrası nasıl hazırlanır -  Soğuk mezeler sofraya ne zaman konmalı : Oturulduğunda sofrada hazır bulunması gereklidir: Salatalar, turşular, peynirler, pastırma ve sucuk, balık yumurtası, havyarlar, fındık, fıstık, fasulye piyazı veya pilakisi, cacık. -  Sıcak mezeler  sofraya ne zaman konmalı : Sonradan sofraya peyderpey gelmesi gerekli: Kağıtta...
»» devamını oku »»
Yemekten yabancı madde Çıkınca Yapılması Gerekenler
Yemekten yabancı madde Çıkınca Yapılması Gerekenler
Yemekten kötü bir şey çıktığında ne yapmalı? Bir davette ve özellikle restoranlarda önümüze getirilen yemeklerin içinden, saç, sinek, böcek ve benzerleri gibi iğrendirici maddelerin çıktığını az görmemişizdir. Bu gibi olaylar, bir konuk olduğumuz özel bir davette oluşursa çok güç olmakla beraber, en nazik şekilde ve kibarca davranışı, o yabancı ve iğrendirici maddeyi...
»» devamını oku »»
Sofrada Başımıza Gelebilecek Aksaklıklar
Sofrada Başımıza Gelebilecek Aksaklıklar
Sofrada oluşan aksaklıklar karşısında nasıl davranmalıyız? Sofrada yemek yerken , öksürme, aksırma, burun akması veya hıçkırık tutması gibi aksaklıklarla daima karşılaşabiliriz. Öksürme veya aksırmamız geldiği zaman önümüzdeki peçeteyi hemen ağzımıza kapatarak, mümkün olduğunca başımızı önümüze eğmiş bir şekilde öksürüp aksırmamız gerekir. Sofrada burnumuzun silinmesi...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder