Çocuklara Tokat Atmanın Neden ve Sonuçları

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklara Tokat Atmanın Neden ve Sonuçları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğu cezalandırma ile ilgili soru ve cevaplar

Çocuğa atılan tokadın neden ve sonuçları

-Kızım banyo saatlerinde çok huysuzlanıyor. Kendimi tutamıyor, poposuna birkaç tane çırpıştırıyorum. Lütfen yardım edin! 

Neden huysuzluk ettiğini anlamaya çalışın. Acaba banyo saati babasının eve döndüğü zamana ya da televizyonda çok sevdiği bir çocuk programına mı rastlıyor? Onunla uzun uzun konuşun ve uygun banyo saatini birlikte kararlaştırın. 

-Çocuğuma her tokat atıştan sonra kendimi çok kötü hissediyorum, hemen kucağıma alarak, sevip okşuyorum. Annemse bunun yanlış olduğunu söylüyor. Neden yanlış? 

Çünkü çocuğunuz, gösterdiğiniz bu ek şefkat ile cezayı (tokadı) birbirine bağlamayı öğrenecek ve sonunda tokadı bir ceza olarak hissetmeyecektir. 

Neden ve sonuç
Ara sıra bir tokadın yararlı olduğunu savunan anne-babalar ve uzmanlar, küçük çocuğun neden cezalandırılmış olduğunu o anda anlamasını sağladığını ileri sürerler. Kendisine yapmaması söylenen bir şeyi yapar, söz gelimi oyuncağını tuvaletin içine atar ve siz de hemen bir tokat atarsanız, "neden ve sonuç" ilişkisini öğreneceğini söylerler.

Tokada karşı olanlarsa, çocuklara iyi davranmayı öğretecek daha iyi yollar bulunduğunu savunurlar. Çocuğunuzla konuşarak ona neyin doğru, neyin yanlış olduğunu niçin kızdığınızı ya da niçin üzüldüğünüzü anlatmanız gerektiğini öne sürerler. Çocuğunuza, onun huysuzluk etmek istemediğini bildiğinizi ya da kötü bir şey yaptığının farkında olmadığını anladığınızı söylemeniz, tokattan daha iyidir. Ona güven verin: Bir daha yapmayacağından emin olduğunuzu söyleyin.

Çocukların sevilmek, bebeğinizi kazanmak istedikleri için "iyi" davranmaya çalıştıkları yolunda da bir görüş vardır. buna göre, yaptığını beğenmediğinizi göstermeniz, onun davranışını değiştirmenin, tokatlamaktan daha iyi bir yolu olabilir. Ama bu kuşkusuz, üç yaşın altındaki çocukların çoğunda olduğu gibi, yargılayış biçiminizi kavramayacak kadar küçük olan çocuklar için geçerli değildir.

Çocuğunuz televizyonun düğmesini durmadan açıp kapatıyorsa ya da sehpanın üstündeki kristal tablayı durmadan eline almaya kalkışıyorsa, onu oradan kaldırıp başka bir odaya götürmeniz ve bunu denemeye kalkmanın bir yararı olmayacağını, çünkü her seferinde engelleyeceğinizi sonunda anlamasına kadar her seferinde bunu tekrarlamanız, genellikle bu davranışından vazgeçmesi için yeterlidir. Küçük çocuğunuz bir oyun arkadaşına, oyuncak çekiciyle ya da oyuncak küreğiyle vurursa, onun, çekicin, küreğin ne olduğunu ya da acıtacağını bilmediğini unutmamanız gerekir. Hemen tokadı yapıştırmak yerine, yumuşak bir hareketle çekici, küreği elinden çekip alın ve neden bunu bir daha yapmaması gerektiğini anlatın. Bir masalla ya da başka bir oyuncakla, dikkatini başka bir yere çekin. 
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
1.12.2014 14:35:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Aramızdaki Anlaşmazlığın Özellikle Ciddi Olduğunu Çocuğuma Ne Zaman Söylemeliyim?
Aramızdaki Anlaşmazlığın Özellikle Ciddi Olduğunu Çocuğuma Ne Zaman Söylemeliyim?
Anne baba arasındaki anlaşmazlığın ciddiyeti ve çocuğun tepkisi Tartışma ve anlaşmazlıklar olağan sayılmalıdır, ancak ana babanın beraber yaşama koşullarını değiştiren anlaşmazlıklar normal değildir. Aranızdaki çatışma, oda ayırma, evden ayrılma gibi önemli sorunlarla neticelenmişse çocuğunuza anlaşmazlığınızın gerçekten ciddi olduğunu bildiriniz. Çocuğunuza tartıştığınızı...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Ölüm Kavramı
Çocuklarda Ölüm Kavramı
Çocuğum ne zaman ölüm kavramını anlayacak yaşa gelir? Çocuğunuz, kavramın anlamını henüz bilmeden önce ölmek, öldürmek, ölü, ölüm gibi sözcükleri kullanacaktır. Tabancayla oynayan bir çocuk, arkadaşını taklit ederek: «Öldürdüm seni» ya da daha sonra: «Şimdi de sen öldür beni» diyebilir. Bu durumlarda çocuğunuz, sözcükleri sadece oyunun aşamasını belirlemek için...
»» devamını oku »»
Hastaneden Eve Dönen Çocuğun Uyumu ve Hastane Eşyaları
Hastaneden Eve Dönen Çocuğun Uyumu ve Hastane Eşyaları
Hastaneden eve dönen çocuğa nasıl davranılmalı? Hastaneden eve dönen çocukların normal ev yaşantısına uyum sağlaması zaman alacaktır. Küçük yaştaysa sürekli olarak sizinle olmak isteyebilir, daha büyükse bebekçe davranışlar içine girebilir. Ayrıca kıskançlık ya da küskünlük davranışları gösterebilir. Tüm bunlar doğal tepkilerdir ve biraz sabır ve anlayışla kısa sürede yok...
»» devamını oku »»
Çocukta Cinsel Merak ve Anlatılmaması Gerekenler
Çocukta Cinsel Merak ve Anlatılmaması Gerekenler
Kendi cinsel yaşantılarımı çocuğuma anlatmam gerekir mi? Hayır. Cinsel yaşantıların son derecede özel bir konu olduğunu, başkalarıyla paylaşılıp tartışılamayacağını belirtmeniz gerekir. Kendi cinsel yaşamınızdan söz etmekten kaçınmanız da bu görüşünüzü destekleyecektir. Bütün çocuklar, anne babalarının cinsel ilişkide bulunup bulunmadığını, bunun ne zaman ve ne kadar sık...
»» devamını oku »»
Çocuğa İlacını Verirken ki Davranış
Çocuğa İlacını Verirken ki Davranış
Çocuğa ilaç verirken nasıl davranmalıyım? İlacı mümkün olduğunca çabuk ve can acıtmadan verin. Çocuk direndiğinde ilacı zorla vermekten çekinmeyin. Bu, her ne kadar bebek ya da küçük çocuk için hoş olmayan bir şeyse de, psikolojik yönden kötü bir iz bırakması çok uzak bir ihtimaldir. Hele iş olup bittikten sonra onu hemen kucağınıza alıp severseniz. Bu arada aşı olan, burnu...
»» devamını oku »»
Aile Büyüklerinin Çocuğu Şımartma Eğilimi
Aile Büyüklerinin Çocuğu Şımartma Eğilimi
Büyükanne ve büyükbabalar neden çocukları şımartmak eğilimindedir? Büyükanne ve büyükbabalar, kendi çocuklarını yetiştirirken çocuk büyütmenin bütün zevk ve sıkıntılarını tatmıştır. Yıllar geçip de yaşlandıkça kendi soylarından inen yeni kuşağı haklı bir zevk ve gurur duygusuyla izler ve mutluluklarını torunlarına istedikleri her şeyi vererek, onlarla paylaşmak isterler;...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder