Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hastanede Acı Duyacak Olduğunda Çocuğa Ne Söylenmeli hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Acı duyacak olduğunda çocuğa nasıl yardım edebilirim?
Çocuğunuzun acı duyacağını önceden bildiğinizde ona insanın canı acıdığında ağlamak isteyebileceğini, onun da bu durumla karşılaşacağını, ağlamak isterse bunun çok doğal olduğunu, onu anladığınızı belirtin. Hiçbir zaman güçlü olmadığını, bebek gibi davrandığını söylemeyin. Ona can acısının çok rahatsız edici bir şey olduğunu çok iyi bildiğinizi belirtin ve metin davrandığında, onu cesaretinden ötürü övmekten kaçınmayın. Ağırlık noktasını çocuğun duygularını anlayıp paylaşmaya kaydırmakla, onun kendine olan güvenini artırmış olursunuz. Ayrıca çocuk, hayatın güçlükleriyle karşılaşma konusunda da bir ders almış olur.
Bu arada çok yararlı bir başka teknik de vardır: Çocuğa, kendini duruma hâkim görebilmesi için bir seçme hakkı tanıyın, örneğin, ona iğnenin ayaktayken mi, otururken mi yapılmasını tercih ettiği; Sağ kolundan mı, yoksa sol kolundan mı iğne olmak istediğini sorun; ya da, iğne olduktan sonra kırmızılı şekeri mi, yoksa yeşilini mi yemek istediğini sorun. Durumu kontrol altında görebilmek için bunlar size çok anlamsız gibi gelirse de, çocuğa kendi kaderini tayin ettiği hissini vereceği için büyük önem taşır. Çocuğa seçme hakkını tanımak her şeyi onun açısından düşündüğünüzü gösterir. Ondan, hoşa gitmeyecek bir şeye katlanmasını istemenize rağmen yine de elinizden geldiği kadar durumu onun istediği şekle sokmaya çalışmanız, çocuğun size güvenini artırır. Tedavinin ya da iğnenin yapılıp yapılmaması çocuğun istemesine bağlı değildir; bunlar yapılması gerekli şeylerdir ve karar verilmiştir, dolayısıyla hiç olmazsa belirli ölçülerde ve sınırlı da olsa nasıl yapılacağı konusunda söz sahibi olmasını sağlayın. Çocuk, tercih yapmaktan kaçınsa bile sizin ona seçme yapma hakkını tanıdığınızı ve her şeyin onun istediği şekilde olması için gayret gösterdiğinizi hatırlayacaktır.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk