Kadınlar için İLK YARDIM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Böcek Sokmaları ve Isırıkları İle Baş Etmenin Yolları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz İLK YARDIM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Böcek Sokmaları ve Isırıklarında Ne Yapmalıyız?
En sık karşılaşılan böceklerin başında sivrisinekler gelir. Sivrisineklerden korunmak için güneş battıktan sonra dışarı çıkarken sık dokumuş uzun kollu giysiler, pantolon ve çorap giyilmeli, sivrisinekleri çeken koyu renkler yerine açık renkler tercih edilmelidir. Sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerde cildin açık yerlerine böcek kovucu ilaçlar sürülebilir.
Arı, akrep, örümcek gibi çeşitli böceklerin sokmaları normal kişilerde genelde hafif bir acı ve kızarıklık dışında sorun yaratmaz ama alerjik bünyelilerde bu ısırıklar önemli reaksiyonlara yol açabilir. Eşek arılarının baş ve boyundan sokması gibi durumlar ise daha ciddidir. Arı sokmalarında böceğin iğnesi ciltte kalmışsa iğneyi bir cımbız kullanarak çıkarmak gerekir. Sonra iğnenin girdiği yer sabunla yıkanır, amonyak veya antiseptik bir maddeyle temizlenir ve acıyı azaltmak için üzerine buz konulabilir, kortizonlu merhemler de yerel reaksiyonu azaltacaktır. Örümcek sokmalarında da benzeri bir uygulama yarar sağlar.
Kene ve tahtakurusu gibi vücuda yapışan böcekler gaz yağı dökülerek veya bir cımbız yardımıyla hemen vücuttan ayrılmalı, hayvanın başının vücut içinde kalmamasına dikkat edilmelidir. Yara temizlenmeli ve antihistaminikli veya kortizonlu bir merhem sürülmelidir.
Akrep sokmalarında da yara üzerine konan küçük bir buz parçası ağrıyı azaltabilir. Yara temizlendikten sonra üzerine ağrı kesici, antihistamik ve kortizonlu kremler sürülebilir. Akrep sokmaları tansiyon yükselmesi ve kas spazmları gibi ciddi reaksiyonlara neden olabileceğinden bir sağlık merkezine başvurulmalı ve ağır vakalarda akrep panzehiri (antiskorpiyonik serum) uygulanmalıdır.
Zehirli yılan sokmalarında, yılanın soktuğu kısım kalp seviyesinin altında tutularak hasta en yakındaki sağlık merkezine götürülmelidir. Yüzük, saat ve tüm sıkı giysiler çıkartılmalıdır. İlk 5 dakikada yılanın diş izleri boyunca 3 mm derinliğinde ve yarım santimetre uzunluğunda tek bir kesi yapılarak zehrin dışarı emilmesine çalışılır.
Böceklerin göze kaçtığı durumlarda göz derhal bol su ile yıkanmalı ve kortizonlu-analjezik bir göz merhemi uygulanmalıdır.