Evde temizlik nasıl yapılmalı ?

Kadınlar için Pratik Bilgiler bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Evde temizlik nasıl yapılmalı ? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Pratik Bilgiler kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Ev Temizliğinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ev temizliği, çamaşır ve bulaşığın kadınların çok zamanını aldığı bir gerçek. Bazı püf noktaları bilmiyorsanız, hem fazla vakit harcayıp hem de tam bir temizlik yapamıyor olabilirsiniz. Hatta yanlış bir temizleme işlemi evinizin zeminine ve eşyalara zarar da verebilir. Temizlikte doğru, çabuk ve en iyi performansı almak için, kullanılan malzemelerin ve aletlerin özellikleri ve nasıl kullanılacaklarının iyi bilinmesi ve evde izlenmesi gereken temizlik sırasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Mesela kesinlikle su almaması gereken mobilyaların temizlik esnasında ıslatılması ömrünü kısaltıyor.

İşte temizliğin püf noktaları:  

Önce görünen kirleri temizleyin. Daha detaylı temizliği, aşamalı olarak gerçekleştirin.  

Her türlü temizlik maddesinin her yerde, mesela çamaşır deterjanını kalebodurları ya da salon döşemesini temizlemek için kullanmayın.  

Kir ve mikroplar sıcak su ile daha kolay gider. İçinde yağ çözücülerin bulunduğu temizlik malzemelerini kullanmak daha pratik olacaktır. Sildiğiniz döşemeleri en sonunda kuru ve temiz bir bezle kurulamanız şart...  

Pürüzlü yüzeylerdeki kirler ovunca daha kolay çıkar. Ama bazı yüzeyleri aşırı ovma, ona zarar verir.  

Temizleme suyunu sık sık değiştirmek gerekir. “Kir kiri çıkarır” gibi bir anlayış kesinlikle yanlıştır. Aksi halde, temizlenen yüzeye çıkarılan kirden iki mislini ilave etmiş oluyorsunuz!  

Seçtiğiniz temizlik ürünleri güzel kokulu da olmalı. Ev temizliğini koku ile daha çok hissedersiniz. 

Temizleyici maddenin derine işlemesi için biraz beklemek lazım. O yüzden, kullandığınız ürün sildiğiniz zeminde biraz kalmalı, ondan sonra durulama veya kurulama yapmalı.  

Ev tozu akarları ve küf mantarı sporlarından kurtulmak yatak, yorgan, yastık, çarşaf ve örtülerin dışında kullanılan tekstil ürünlerinin hepsini makinede uygun sıcaklıkta yıkayın. Ayrıca bunların tamamen kaybolması için ütülemeyi de unutmayın. 
 
El yıkanan lavabolar, klozetler ve duş yerleri sağlığımız açısından en fazla temizlenmesi gereken yerlerdir.  

Halı ve yerlerde kullanılan temizlik bezleri, fırçaları çok temiz olmalı. Yerleri sildiğimiz bir bezle koltukları silersek farkında olmadan mikrop yayabiliriz.  

Uzun zamandır temizlenmemiş, yerleşmiş kirler için leke çıkarıcılardan, plastik yüzey temizleyici gibi malzemelerden yardım alın.  

Mobilyaların tozlarını nemli bezle silin. Lekeler varsa, yüzeyi bozmayacak özel temizleyiciler ya da deterjanlar kullanın.  

Kapı kolları ya da merdiven kenarı gibi çok kişinin ellerinin değdiği yüzeyleri, önce sıcak su ile ve sonra hijyenik bir malzemeyle (Ya da çamaşır deterjanı ile dezenfekte eklenmiş suyla) silin.  

Halıdaki leke silinirken lekeyi dış çevresinden merkezine doğru temizleyin. Leke çıkartma işleminin başarısı için dağılmadan temizlenmesi çok önemli.  

Cila işlemi, mobilyalar üzerindeki leke ve tozları mükemmel temizleyerek ahşabın natürel güzelliğini korur, doğal kalmasını sağlar, ömrünü uzatır. Çizik, leke ve parmak izlerini yok eder.
  
Sirke veya limon veya limon tipli asidik yiyecekleri asla mermer yüzeyle temas ettirmeyin! Yer cilası mermer için uygun bir malzeme olabilir. Kirli yüzeyleri temizleyerek ekstra parlaklık sağlar. Çizikleri kapatır, bakımını gerçekleştirir.  

Dolapların temizliğinde güçlü deterjanlar ve aşındıran, abrasif sabun veya temizleyici kullanmaktan kaçının. Mutfak dolaplarını temizlemede deterjan ve yağ kalıntıları özel malzemelerle çıkar. Bu arada, bulaşıkta kullanılan bir bezi, dolap silmede kullanmanız büyük hata.  

Ahşap ürünlerin en büyük düşmanı rutubettir. Islandığında mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde kurutunuz. Mutlaka “ahşap koruyucu” kullanın.  

Temizlik malzemelerinin ambalajlarının kapağını açık bırakmayın. Özellikle toz ve benzeri türdeki deterjanları nemli yerde tutmamaya gayret gösterin...
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
24.04.2014 23:27:07
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Mutfaktaki Karıncalar ile Mücadele
Mutfaktaki Karıncalar ile Mücadele
Mutfaktaki karıncalardan nasıl kurtulunur Bahar mevsiminin gelmesi ile evlerde yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi karıncalardır. Minik minik bedenleri ile istemediğimiz yerlerde karşımıza çıkarlar. Karıncalar ile mücadelenin bir çok yolu vardır ancak en basit ve pratik yöntemler her zaman evde elimizin altında bulunan malzemeler ile çözümler üretmektir. Karıncaların...
»» devamını oku »»
Çay Lekesini Çıkartmanın Püf Noktası
Çay Lekesini Çıkartmanın Püf Noktası
Çay lekesini çıkartmanın püf noktası Çayla lekelenen bir kumaşı temizlemenin en iyi yolu , hiç vakit geçirmeden üzerine kaynar su dökmektir. Bazı kaynaklar limon kolonyasının da çay lekesini çıkarmada yararlı olacağını kaydediyor. Hemen temizlenmeyen çay lekelerini çıkarmak da zordur. Ama leke olur olmaz hemen ılık suyla yıkanır ve durulanırsa lekeden eser kalmaz.
»» devamını oku »»
Eşyaları Güvelerden Korumanın Püf Noktaları
Eşyaları Güvelerden Korumanın Püf Noktaları
Güvelere karşı ne yapmalı Bavullara kaldırdığınız kışlık giysileri, güvelerden korumak için , naftalinin yanı sıra, ceplerine veya kat yerlerine bir iki karanfil veya küçük kırmızı biber koymayı unutmayın. Karanfil hem güveleri giysilerden uzak tutar, hem de naftalinin kokusunu bir ölçüde azaltmış olur.
»» devamını oku »»
Ekmek Kutusu Nasıl Temizlenir
Ekmek Kutusu Nasıl Temizlenir
Ekmek kutusunu temizlemenin pratik yolu Ekmek kutusunun temizliği de büyük önem taşır. Bu nedenle ekmek kutunuzu haftada bir kere yüzde 10 oranında sirkeli suyla silmeyi ihmal etmeyin ve  bunu alışkanlık haline getirmemelisiniz. Aksi halde ekmeğiniz daha çabuk küflenir. Küflü ekmek diyare yapabileceği için yemeyin.
»» devamını oku »»
Vazodaki Çiçeklerin Uzun Ömürlü Olması
Vazodaki Çiçeklerin Uzun Ömürlü Olması
Vazodaki çiçeklerin uzun ömürlü olması için ne yapılır Bahçeden topladığınız veya arkadaşınızın getirdiği çiçekleri saplarının uzunluğuna ve sayılarına uygun bir vazoya yerleştirmelisiniz. Sapların dörtte üçünün suyun içinde kalmasına da dikkat edin. İki günde bir çiçek saplarını bir iki santim kısaltın ve fazla yaprakları temizleyin. Vazonun suyunu ise her gün değiştirmeyi...
»» devamını oku »»
Buzdolabındaki Kötü Kokular
Buzdolabındaki Kötü Kokular
Buzdolabındaki kötü kokulardan kurtulmanın yolu Buzdolabınızı ne kadar temiz tutarsanız tutun, zaman zaman hoş olmayan kokular alırsınız. Bunu önlemek için, küçük bir tabağa üç dört limon dilimi koyun ve buzdolabının en alt gözüne yerleştirin. Ancak her sabah dilimleri yenilemeyi unutmayın.
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder