Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Boşanacağımızı Söyleyince Çocuğumun Tepkisi Ne Olabilir? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Anne ve babasının boşanacağını öğrenen çocuğun tepkisi ne olabilir?
Genel olarak çocuğunuz neden ve niçin boşandığınızla ilgili birçok soru soracaktır. Soruları gelecekteki yaşamının çeşitli yönleri etrafında yoğunlaşacaktır. Boşanma nedeninin kendisinin olduğunu düşünebileceğini hiç unutmayınız. Bu düşünüşün nedeni, çocukların egosantrik olmaları yani kendi düşüncelerini herkes için geçerli saymalarıdır. Bu nedenle, belli yaşlardaki çocuklar yaşamlarında olan olayların çoğuna kendilerinin neden olduğunu sanırlar. Bir boşanmada genellikle çocukların durumu sık sık tartışıldığından ve çocuk çoğu zaman ana baba arasındaki anlaşmazlıkların konusu olduğundan, çocuğun bu yargısı güçlenir. Çocuğunuz, geçmişte değişik şekilde davranmış olmasının boşanmayı önleyebileceğini hayal edebilir. Bu nedenden ötürü ona, eşinizle artık birlikte mutlu olmadığınızı ve ayrı yaşayarak daha mesut olacağınızı anlatmalısınız. Onun boşanmanıza neden teşkil etmediğini, ne yapmış olursa olsun ayrılmanızı önleyemeyeceğini özellikle belirtiniz.
Siz boşandıktan sonra çocuğunuz birçok yeni sorunla karşılaşacaktır. Örneğin, yeni bir arkadaş çevresine giriyorsanız, çocuğunuz, eşinizin yerine yabancıları getiriyorsunuz hissine kapılarak, kızgınlık duyabilir. Diğer yandan çocuğunuz, karşı cinsiyetten ebeveyn özleminden ötürü yeni arkadaşlarınızı olumlu karşılayabilir. Her iki durumda da, çocuğunuzun yeni gelen kişileri, göremediği ebeveyninin yerine koyabileceğini aklınızdan çıkarmayınız. Bazen bu durum kolayca benimsenecek, bazen de kızgınlık yaratacaktır. Çocuğunuzun tepkileri çoğunlukla özlediği kişiye karşı duyduğu hislere ya da yeni arkadaşınıza karşı olan ilgisine bağlıdır.
Boşanmış ebeveynler bana, sürekli olarak çocuğun, üVey anne ya da baba olabilecek adayla birlikte bulunmasından doğabilecek sakıncaları sorarlar. Bu beraberliğin çocuğunuzda endişe ve ruhsal çatışma yaratabileceğini bilmeniz gerekir. Çünkü, çocuğunuz eski eşinizin aile yuvasına tekrar dönmesini arzularken, günlük hayatta tatmin olmamış isteklerini yerine getirebilecek bir "kişi" yi de arar. Çocuk, evde anne ya da baba rolünü kabullenecek bir kişinin özlemini çekmekle birlikte, yeni ebeveynin kabul edilmesi, biyolojik ebeveynle ilişkilerin hemen hemen tamamen kopması anlamına gelir. Bu seçimin yol açacağı bunalımları hiç küçümsememeniz gerekir. Çocuk, üvey anne veya baba adayına alışana kadar çoğu kez yoğun ruhsal bunalımlara düşer ve bozuk, nörotik davranışlarda bulunur.
Konuyla ilgili olarak, bu adayın gece evinizde kalması asıl anne ve babanın gerçekten yerine geçmesi şeklinde yorumlanacağından, çocuğunuzun kuşkularını artırabilir. Böyle bir durumda kızgınlık ve karşı çıkma tepkilerine sıklıkla rastlandığı için, çok dikkatli ve temkinli davranmanız gerekir. Aday olabilecek bir arkadaşınızla buluşmaya başladığınızda çocuğunuz, üvey anne ya da baba kabullenme sorununa ek olarak, devamlı olarak onu yalnız bırakıp, eğlenmeye giden bir ebeveyn sorunuyla da karşılaşır. Bütün bunlar çocuğunuzun taşıyabileceği yükten fazlasını teşkil edebilir ve dikkati çekmek için size, problemler yaratarak, işi isyankâr olmaya kadar vardırabilir. Üvey anne ya da baba adayı ile olan ilişkiler ne kadar yakın ve yeni bir ebeveyne duyulan özlem ne kadar fazla olursa olsun, kıskançlık, çok sık görülen ve beklenen bir durumdur.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk