Kadınlar için Hamilelikte Yapılması Gereken Testler bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Üçlü Test hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Hamilelikte Yapılması Gereken Testler kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hamilelikte üçlü test nasıl yapılır ve neden yapılır
Down Sendromu (trizomi 21), nöral tüp defekti ve Trizomi 18 adı verilen genetik hastalığın bebekte olma olasılığını kanda araştıran bir uygulamadır. Bu test de anneden alınan kan örneğinde 3 maddenin incelemesi şeklinde yapılır.
Beta-Hcg
Alfa-feto protein (AFP)
Estriol (E3)
Üçlü test hamileliğin 15 ile 22. haftaları arasında yapılabilir. Tanı koyduran bir test değildir, sadece bu test de yüksek risk taşıyan ve tanı konmasını sağlayan ileri testlerin yapılmasına gerek olan durumları belirlemeye yarayan bir tarama testidir. Her hamileye mutlaka üçlü test yapılmalıdır.
Dörtlü test, ikili test ve üçlü testte olduğu gibi Down Sendromu, nöral tüp defekti ve Trizomi 18 adı verilen hastalıkların bebekte olma riskini belirleyen bir tarama testidir. Diğer iki test ve tüm tarama testleri gibi bebekte bir anormallik olup olmadığını değil sadece o hastalıkların o bebekte bulunma riskini belirler. Dörtlü test, anne adayından alınan kan örneğinde dört değişik maddenin düzeylerinin saptanması temeline dayanır. Bu maddelerin düzeyleri, annenin beklenen doğum tarihindeki yaşı, sigara kullanımı, kilosu ve boyu gibi değişkenler de göz önüne alınarak bilgisayar programları tarafından işlenir ve sonuçta bir risk belirlenir.
Hamilelikte yapılan dörtlü testte incelenen maddeler
Beta-hCG
Alfa- feto protein (AFP)
Estriol (E3)
Dimerik inhibin-A (DİA)
İnhibin kadınlarda overde erkeklerde ise testislerde üretilen bir tür hormondur. Dörtlü test için ideal zaman hamileliğin 16- 18. haftalarıdır.