Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yenidoğanda Kan ve İşitme Testi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Doktor bebeğin işitmesini de kontrol eder mi?
Çocuğun görme ve işitme duyuları doğumda oldukça gelişmiş olmakla beraber asıl testler bebek altı haftalık olup daha uyanık ve çevresine tepkide bulunur hale gelene kadar uygulanmaz. Bu dönemde artık çocuk çeşitli şeylere tepkide bulunur. Ani yüksek sesler onu korkutur, kollarını ileri fırlatıp güzlerini kırpar. Daha hafif seslere karşı, önce gözlerini sonra başım o tarafa döndürür. Çocuğun sağır olabileceğini genellikle ilk fark eden anne olur. Bu takdirde anne en ufak şüphelerini bile daima doktora söylemelidir.
Yeni doğan bebeklere neden kan testi yapılır?
Her bebeğe genellikle topuğundan alman bir damla kan ile "Guthrie" testi diye bilinen bir kan testi yapılır. Bu test çok ender rastlanan bir hastalık olan "Fenilkelonorya" teşhisi içindir. Bu hastalıkta bebeğin besinleri özümleme işlemleri anormalleştiğinden, vücutta zehirli maddeler birikerek beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Hastalık doğumda fark edilir irse özel bir perhiz uygulanarak beyninin hasara uğraması önlenebilir.
Doğum esnasındaki zorlanma ve basınçtan ötürü başın üst kısmında deri, sanki çürümüş gibi yumuşak bir şişlik oluşturur. Bu, birkaç gün içinde kaybolur. "Sefalhematoma" adıyla bilinen daha bariz bir şişlik ise ender olarak görülür. Bunun sebebi kafatası altındaki kanamadır. Genellikle hiç bir ciddi sonuç doğurmaz, ama tamamen geçmesi birkaç hafta sürer.