Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yeni Doğan Bebeklerin Üreme Organları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kız ve erkek bebeklerin üreme organları
Doğumdan sonra bebeğin üreme organları, aşağıya inmemiş testisler gibi bazı sorunların olup olmadığını görmek için muayeneden geçirilmelidir. Bu muayeneden sonra bile, yeni doğmuş bir bebeğin görüntüsüne alışkın olmayan ana-babalar bebeklerinin üreme organlarının görüntüsünden kaygı duyabilirler. Hem erkek hem de kız bebeklerin üreme organları doğumdan hemen sonra kırmızı ve şiştir. Vücut orantısına göre büyük görünebilirler. Bu durum annenin gebelik boyunca salgıladığı hormonlardan kaynaklanır ve tümüyle zararsızdır.
Yeni doğan kız bebeğin klitorisi şişmiş olabilir ve vajinadan beyaz renkli ya da kanlı akıntı gelebilir. Bu durum da genellikle annenin hormon salgısıyla ilgilidir ve tedavi gerektirmeden birkaç gün içinde geçer. Ancak bu süre sonunda geçmemişse hekime başvurulması gerekir.
Yeni doğan erkek bebeğin pipisi büyük ve buruşuk olabilir, ve yumurtalıklarının çevresinde hidrosel adı verilen bir sıvı birikimi görülebilir. Bu sıvı birkaç ay içinde yavaş yavaş vücutça yeniden emilir. Bebek ana rahminde büyürken testisleri erkek fetüsü içinde karın bölgesinde gelişir ve doğumdan hemen önce aşağıya, yumurtalıklarına iner. Hekim testislerin aşağıya inip inmediğini kontrol eder. Erkek bebeklerin binde altmışının bir ya da her iki testisi doğumda yukarıda kalmaktadır, bu oran erken doğan bebeklerde çok daha yüksektir. Testisler altı-sekiz hafta sonraki rutin muayenede yeniden kontrol edilmelidir. Bebeklerin çoğunun testisleri üç aylıkken normal yerine iner. Eğer testisler yukarıda kalırsa uzun vadede kısırlık ya da tümör gibi sorunlara neden olacağından, bebek 18 aylık olmadan önce bir cerraha muayene ettirilmelidir.
Hem kız hem de erkek bebeklerde memelerde şişlik ya da süt akıntısı görülebilir. Bunlar annenin salgıladığı hormonlardan kaynaklanır, ve bebek kendi haline bırakılmalıdır. Şişlikler birkaç hafta içinde yok olacaktır.