Kadınlar için REÇEL TARİFLERİ bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Marmelat Yapımında Pratik Bilgiler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz REÇEL TARİFLERİ kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Marmelat nedir, yaparken nelere dikkat etmek gerekir, marmelat nasıl yapılır
Marmelat
Meyvelerin ezilmiş olarak, limon suyu ilave edilmiş şekerli şurup içinde pişirilmesiyle elde edilir. Ortalama 1 kilo gram meyve için, tatlı meyvelerde 1 kilo gram şekere, ekşi meyvelerde 1,5 kilo gram şekere ihtiyaç vardır. Çilek, vişne, böğürtlen, gibi sulu meyvelerde su kullanılmaz. Meyvenin suyu sıkılıp, şekerle koyulaştırılır.
Diğer meyveler, temizlenip parçalara bölünür, önce 2-3 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tel süzgeçten geçirilip şeker ve limon suyu katılır. Kaynatılıp marmelat kıvamına getirilir.
Marmelatın kıvamı nasıl anlaşılır
Marmelat kaynarken sıçramalar yapıyorsa kıvam tamdır. Limon suyu konup bir taşım kaynatılıp ateşten alınmalıdır. Beş dakika bekletip kavanoza koymalıdır. Kavanozda soğuyunca, küflenmemesi için alkol veya zeytinyağına batırılmış bir kağıt, marmelatın üzerine konur. Sonra kapağı kapatılır. Reçel ve marmelatlar kullanılacağı zamana kadar serin bir yerde durmalıdır. Buzdolapları bu iş için en ideal yerlerdir.
Marmelat kaç şekilde ve nasıl yapılır
1. Meyve ezmeleri halinde.
2. İçerisinde meyve veya kabuk parçaları bulunan jele şeklinde yapılır.
Ezme şeklinde marmelat her türlü meyveden yapılır. Jele şeklinde marmelat ise yalnız "portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi sitrüs meyvelerden" hazırlanır. Memleketimizde ve Avrupa'da daha ziyade ezme şeklinde marmelat yapılır.
Ezme marmelat yaparken nelere dikkat etmeli
Marmelat yapmada kokulu, olgun çürüksüz meyve kullanılmalıdır. Meyvelerin tel elek, süzgeç gibi araçlardan geçirilerek iyice ezilmeleri gerektir. Marmelata konacak şeker miktarı meyvenin olgunluk, tatlılık ve ekşilik derecesine göre değişir. Genellikle 1 kilo gram meyve için 500-1000 gram arasında şeker konabilir. Meyveye şeker konduktan sonra, dibi tutmasın diye marmelatı karıştırmak lazımdır. Marmelatın olmasına yakın çok seri karıştırıp yanmaya meydan vermemek gerekir. Marmelatın piştiği koku ve tadından anlaşıldığı gibi bir damlası bir tabak üzerinde soğutulunca yuvarlak şekli bozulmadan donmasından da anlaşılır. Marmelat ateşten indirilince kağıtla köpüğü alınır. Marmelat reçeller gibi kavanoza sıcak olarak konmalıdır. Kavanozda soğuyunca üzerinin küflenmemesi için, alkol veya zeytinyağına batırılmış bir kağıt marmelatın üzerine konur. Sonra kapağı kapatılır. Marmelatı meyvenin tat ve kokusunu taşıması için fazla kaynatmamak gerekir.