Doğum Çeşitleri ve Yöntemleri

Kadınlar için Hamilelikte Yapılması Gereken Testler bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Doğum Çeşitleri ve Yöntemleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Hamilelikte Yapılması Gereken Testler kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kaç çeşit doğum yöntemi vardır ve en ağrısız doğum yöntemi hangisidir?

Teknolojik yolla doğum
Hastanelerimiz gelişmiş teknolojik makineler ve tıbbi bilgilerle donatılmış durumda. Doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası, bu makinelerle kontrol altına alınabiliyor. Herhangi bir aksilik anında hemen müdahale ediliyor.

Doğal yolla doğum
Nasıl olursa olsun, ne tür işlem uygulanırsa uygulansın bütün doğumlar doğal yolla olur. Bu terimin kullanılmasındaki sebep, annenin hiç bir ilaç ve alet yardımı olmadan kendi gayretiyle doğumu gerçekleştirmesidir. Nefes kontrolü ve hamilelik süresince sürdürülen egzersizler anneyi az ağrılı ve kolay bir doğuma hazırlar. Telkin yolu ile de ağrıları hissetmeyi öğrenen anne, ağrı kesici ilaçlar almadan ve sezeryan uygulamadan doğumu gerçekleştirir. Bu yöntem bazı doğum olaylarında geçerliliğini yitirir.

Sıcak suda doğum
Fransa'da Michcl Odenl adında bir doktor hastalarının ılık banyo içinde çömelerek doğum yapmasını sağlamaktadır. Bebek 9 ay gibi uzun bir süreyi ılık su içinde geçirdiğinden, yumuşak ve daha az acı duyuyor. Ancak bu yöntem hastanelerimizde henüz uygulanmamaktadır. Yine bir Fransız Frederick Leboyer ise hastalarına kahverengi ve kavuniçi renklerinin hakim olduğu, fondan müzik sesinin yükseldiği, loş bir odada doğum yaptırmaktadır. Doktor Lcboyer'c göre sakin ve loş bir odada doğan bebekler mutlu bir çocukluk dönemi geçirmektedir.

Doğum sandalyesinde doğum
Eski devirlerde birçok kadın ortası delik sandalyelerde doğum yaparlarmış. Hizmetçiler veya yardımcılar kadının arkasına geçip kollarını tularlarmış.

Kadınların sırtüstü yatıp doğum yapmaya başlamaları 18. yüzyılda Fransız krallarından birinin eşine doğumun nasıl olduğunu göstermek istemesi üzerine doğum yapmanın sırtüstü yatırılması ile başladığı söylenir. Doktorlar ve ebeler kendileri için daha rahat olduğundan kadını sırtüstü yatırırlar. Bu durumda müdahale etmek ve doğumun gelişimi izlemek daha kolay olur. Ama bazı doktorlar kadını oturtarak doğum yaptırmanın daha çabuk olduğunu söylemektedir. Yer çekimi yardımıyla doğum hem daha çabuk hem de daha sancısız olmaktadır.

Doğum sandalyesi sadece doğumu hızlandırmakla kalmıyor, forseps müdahalesi ihtiyacını da azaltıyor. Bu eski doğum şeklinin geliştirilerek günümüzde yararlı hale getirilmesi forseps olayını 4 kez azaltmaktadır.

Hipnoz ile doğum
Yıllarca doğum sancısını azaltacak ağrı kesici ilaçlar araştırılmış, geliştirilmiş. Bu ilaçlardan biri omuriliğe şırınga edilerek belden aşağısını uyuşturuyordu. Ağrısız bir doğum oluyordu. Ama annenin felçli kalmasına yol açıyordu. Hemen hemen bütün ağrı kesici ilaçlar zararlıdır. Bunun için de ilaçsız ağrı kesici yöntemler geliştirilmeye çalışılmış. Hipnoz çok eski bir tekniktir. Nasıl gerçekleştiği bilinmemekle birlikte, bir ölçüye kadar beynin sancıyı duymaması hipnoz yoluyla gerçekleşiyor. Bazı kadınlar bu yolla rahat doğum yapabiliyorlar. Ama bütün kadınlar hipnozun etkisine giremeyebilir. 

Akupunktur ile doğum
Sancıyı bastırmak için uygulanan ilaçsız tedavi yollarından biri de akapunkturdur. Eski doğum medeniyetlerinde uygulanan bu sistem vücudun bazı yerlerine bakır iğneler batırarak acı dürtüsünü hafifletiyor. Bir zamanlar önemsenmeyen bu yöntemin değeri sonradan anlaşılmıştır. İğnelerin vücudun ağrı dindirici salgılarını uyararak ağrıyı azalttığı anlaşılmıştır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
26.05.2015 08:18:59
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Koryon Villus Biopsisi
Koryon Villus Biopsisi
Hamilelikte koryon villus biopsisi yapılma nedenleri Bu testte bebeğin plasentasını oluşturan dokulardan örnek alınır. Uygulandığı durumlar amniyosentez ile aynıdır. Çok yaygın kullanılan bir teknik değildir. 9-12 haftalar arasında yapılabilir. Bu test, rahim ağzından veya karın üzerinden yapılır. Vajina ve rahim ağzından geçirilen bir katater plasentaya kadar itilir ve...
»» devamını oku »»
Non StresTest (NST)
Non StresTest (NST)
Hamilelikte non stres testi (NST) ne zaman ve neden yapılır NST'de bebeğin hareketleri ile birlikte kalp atım hızındaki artış saptanı r. Bebeğin uykuda olması veya hamileliğin yaşı gibi faktörler bu cevabı etkiler. Bu nedenle 28 haftadan küçük hamilelere NST yapılmaz. NST fetal iyilik halinin değerlendirilmesinde her durumda kullanılan, anne ve bebeğe zarar vermeyen,...
»» devamını oku »»
Gebelikte Yapılan Testler
Gebelikte Yapılan Testler
Ultrasount Basit, ağrı vermeyen ve emin bir testtir. Rahimdeki bebekten yansıyan ses dalgalarının yardımıyla gelişmekte olan bebeğin şekli ortaya çıkarılır. Bu test birden fazla bebeğin olup olmadığını da belirler. Test sadece gelişim bozukluklarını ortaya çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda kesin doğum tarihini de belirler. Bebeğin büyüklüğünden doğum tarihi saptanır....
»» devamını oku »»
Doğumun Başladığını Nasıl Anlarsınız
Doğumun Başladığını Nasıl Anlarsınız
Doğumun başladığını belirten vücut hareketleri nelerdir? Çocuğun rahimdeki gelişimi tamamlandıktan sonra, annenin organizması da gebeliğin oluşturduğu değişimlerin son safhasına ulaşmıştır. Değişik organlar artık bu önemli olayı karşılamaya hazırdır.  Doğumun yaklaştığını anlamak için annenin dikkat edeceği üç belirti vardır  - Kasılmalar - Salgı  - Su kesesinin patlaması 1....
»» devamını oku »»
Kontraksiyon Stres Test (CST)
Kontraksiyon Stres Test (CST)
Hamilelikte kontraksiyon stres testi nasıl ve neden yapılır Annenin rahmindeki kasılmalar bebeğin kalp atım hızını azalma yönünde etkiler. CST testi ile kalp atım hızındaki bu azalma tespit edilir. Anne kanında plasenta yetmezliği yapan nedenler Annede astım Kalp hastalıkları Bebekte ya da annede kansızlık  Sigara kullanımı gibi faktörler yer alır. CST şu durumlarda bebeğin...
»» devamını oku »»
Fetal İyilik Halinin Değerlendirilmesi
Fetal İyilik Halinin Değerlendirilmesi
Hamilelikte fetal iyilik halinin değerlendirilmesi testi neden  ve nasıl yapılır Fetusun anne karnındayken yaptığı bazı hareketlerin ve değişik uyarılara verdiği cevapların değerlendirilerek fetusun anne karnında güvende olup   olmadığını anlamaya yarayan testlerdir. Fetal iyilik halinin değerlendirilmesi testinde Bebeğin gövde Kalp Solunum gibi harekeleri takip edilir.
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder