Kadınlar için CİLT BAKIMI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Cilt Tipine Uygun Bakım Önerileri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz CİLT BAKIMI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Cilt tipiniz ve sağlıklı bakım
Normal cilt
Şeffaf ve parlak görünümdedir, nem ve yağ salgılanması dengelidir. Gözenekler kapalı ve pürüzsüzdür; özel sorunları yoktur. Böyle güzel bir cilde sahip olmak büyük şanstır; ancak genç yaşlarda sahip olunabilir. Bu güzelliğin korunabilmesi için, genç yaşlardan itibaren uygun temizleyici, tonik, nemlendirici ve güneşten koruyucu kullanımı yeterlidir. Dikkatsiz güneşlenme, dengesiz beslenme, uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanımı, kuru hava, sigara içimi ve benzeri çevresel kirlilikler cildimize zarar vererek sağlığını bozar.
Kuru cilt
Mat ve ince görünümlüdür, gözenekler küçük ve kapalıdır. Nem oranı çok düşük ve yağ salgılanması normalin altında olduğu için, kepeklenme, pullanma, hassasiyet, kızarıklık ve kaşıntı olabilir. Cilt, doğuştan kuru olabileceği gibi, yaşlanma, menopoz, guatr gibi hormonal dengesizlikler, yeteri kadar su içilmemesi, aşırı soğuk ve kuru hava ile hatalı kozmetik ürünlerin kullanımına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Kuru cildin en büyük dezavantajı, erken gelişen kırışıklıklardır. Özellikle göz ve ağız çevresi sorun yaratır. Bu nedenle bol su içilmeli, sert temizleyicilerden kaçınılmalı, uygun yağ ve su içeren yoğun nemlendiriciler kullanılmalıdır. Derinin yağ bezleri, 30 yaşından sonra üretimlerini belirgin olarak düşürür ve bu kayıp, yıllarla birlikte devam eder.
Karma cilt
En yaygın cilt tipidir. T bölgesi denilen alın, çene ve burun yağlı, yanaklar ve göz çevresi daha normal ve kurudur. Yağlı bölgelerde gözenekler açık olabilir, sivilceler ve siyah noktalar görülebilir. Kuru bölgelerde ise gözenekler kapalıdır. Akne ve siyah noktalar izlenmez. Hepimizin T bölgesindeki yağ bezleri, yüzün diğer bölgelerine göre daha fazladır. Bu nedenle normal cilt ile karma cilt birbirine karıştırılabilir. Ancak karma ciltlerde yüzün orta bölgesiyle, yanaklar arasında belirgin farklılık vardır.
Bu tür ciltler için uygun bakım ürünlerini bulmak ve cildin dengesini sağlamak zor olabilir. Kuru bölgelere uygun, yoğun nemlendiriciler kullanıldığında sivilcelenme, yağlı bölgelere uygun, su içerikli ürünler kullanıldığında ise kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık oluşabilir.
Olgun ciltlerde hücrelerin yaşam ritmi yavaşlamıştır. Yaşla birlikte, 35 yaş üstü, hücrelerin içindeki temel yapı taşı olan proteinler bozulmakta, görevini iyi yapamayan ölü hücre sayısı artmaktadır.
- Ölen cilt hücreleri deri üzerinde birikerek kaba ve mat bir görünüm verir.
- Ciltte lekelenmeler başlar.
- Yaşın ilerlemesiyle cilde esneklik ve dirilik veren kolajen ve elastin yapısı bozulur. Sarkmalar ve derin çizgiler oluşur.
- Yağ bezlerinden sebum salgısı azalmıştır. 60'lı yaşlardan itibaren yağ oranı % 50 düşer. Deri kuru bir hal almış ve üzerindeki koruyucu bariyer yapısı bozulmuştur.
Menopozdan itibaren azalan östrojen ile deride elastikiyet kaybı ve sarkmalar ilerler. Genç yaşlardan itibaren doğru bir bakım uygulanarak, ciltteki yaşlanma süreci yavaşlatılabilir. Bu tür cilde sahip olanların kullanacağı ürünler, hücre yenileyici ve kolajen, elastin destekleyici olmalıdır. Özellikle menopozdan sonra kaybedilen östrojenin yerine konulmasıyla bu değişiklikler önlenebilir.
Yağlı cilde sahip olmak bir ayrıcalıktır
Genellikle ergenlik döneminde görülen cilt tipidir. Genç yaşlarda şikayet ettiğimiz yağlanma, yaş ilerledikçe bize yarar sağlayacak doğal bir besleyicidir. Ancak, şimdi yüzümüzün her köşesi parlak ve yağlı görünümde, gözenekler açık ve içleri doludur. Aşırı yağ salgısı ölü cilt hücreleriyle birleşerek siyah noktaları ve akneleri oluşturur.
Cildin yağlı olması genetik şifremizle belirlenir. Ancak, hijyenik şartların bozuk olması, hormonal dengesizlikler, aşırı stres ve sağlıksız beslenme gibi olumsuz faktörler de yağ salgısını artırır.
Yağlı cilt bakımında en önemli koşul
- Yağ salgısını kontrol etmek,
- Cildi tahriş etmeyen uygun temizlik ve su içerikli yağsız nemlendiricilerle nem dengesinin sağlanmasıdır.
- Aşırı akne oluşumlarında, mutlaka tıbbi tedavi desteği alınmalıdır.
- Siyah noktalar ve akneler, kesinlikle sıkılmamalıdır.
- Güneş ışınlarından korunmalıdır. Güneş ciltte kurutucu etkiye sahip gibi görünse de lekelenmelere ve aknelerde artışa neden olabilir.
Bazen yağlı cilt hassas da olabilir. Nemsizdir, gergindir, yer yer kırmızı lekelenmeler ve pullanma görülür. İşte bakımı sorunlu ve zor olan bir başka cilt tipi! Aynı zamanda hem fazla yağ salgısı hem de hassasiyet giderilmelidir. Her iki durumun ürünleri diğer duruma zarar verebilir. Dikkatli bir bakım uygulanarak dengelemek gereklidir.
Hassas veya duyarlı cilt
İnce, damarlar yüzeye yakın ve belirgin, kızarık ve nemsizdir, güneşte çabuk kızarır. Kaşıntı, hassasiyet, gerginlik hissi vardır. Toleransı düşüktür ve kolayca tahriş olur. Soğuktan, sıcaktan, rüzgar, toz gibi olumsuz çevresel faktörler ve uygun olmayan cilt bakım ürünlerinden etkilenir. Dokunmak bile tahrişe neden olur. Derinin koruyucu bariyer tabakası bozulmuştur. Bu nedenle özel bakım gerektirir. Özel katkı maddesiz renksiz, kokusuz temizleyiciler ve cildin koruyucu bariyer tabakasına destek veren nemlendiriciler bariyer kremler kullanılmalıdır. Ancak, hiçbir kozmetik ürünün tamamen masum olmadığı unutulmamalıdır.
Cinsiyet farkının cilt üzerindeki etkisi
Kadın ve erkek arasındaki biyolojik farklılıklar, cildimizde de kendini gösterir. Kadınlar erkeklere göre daha ince cilde sahiptirler; yağ bezleri daha az yağ salgılar. Erkeklerde, erkeklik hormonu, testosteron aktivitesi cildin daha kalın olmasına neden olur. Bu farklılık, deri altı yağ dokusunun da daha kalın olmasına bağlıdır. Ancak orta yaşlardan itibaren erkekler testosteron, kadınlar da östrojen kaybeder. Her iki cilt de kurur, incelir ve hassaslaşır, yağ bezlerinden yağ salgılanması da azaldığı için cildin doğal koruyucu özelliği bozulur.