Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Yenidoğanın Duyularının Gelişimi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğum doğduğunda; görme, işitme ve dokunma duyuları ne ölçüde gelişmiştir?
Geniş araştırmalardan elek edilen bilgilere göre, yeni doğmuş bebekler görebilir, duyabilir, dikkatlerini bir noktaya toplayabilir ve çeşitli uyarı türleri için tercihlerde bulunabilirler. Yeni doğmuş bebeğin görme, duyma tat ve koku alma, dokunma ve hareket gibi bütün duyuları faaliyettedir. Doğumu izleyen kırk sekiz saat sonunda bebekler, daha karmaşık görsel uyarıları tercih etmektedirler. Basit şekiller parlak, canlı renkli bile olsa, bebeklerin tercihleri çok daha karmaşık siyah-beyaz şekillere yönelmektedir. Demek oluyor ki biçim, renkleri daha önce idrak edilmektedir. Bebeklerin bütün diğer ritmlere tercih ettiği annelerinin kendilerini sallama ritmidir. Yönetmiş olduğum araştırmalarda, hastane kreşlerindeki bebeklerin normal kalp atışı sesi gibi bazı seslerin denetimi altında daha az ağladığı ve durumlarından daha memnun görüldüğü gözlenmiştir. Yeni doğmuş bebeklerin izlenmesi en kolay öğrenme yeteneklerinden biri, sürekli bir uyarıya alışmaya olan eğilimleridir. Araştırmalar, bebeklerin yeni bir uyarıya farklı tepki gösterdiğini, fakat uyarının sürekli hale getirilmesiyle buna alışkanlık edindiğini göstermiştir. Alışılmış olan başlangıçtaki uyarı, en hafif bir şekilde değiştirilecek olduğunda bile bebek farkı sezmektedir. Bu araştırmalardan, bebeklerin belli bir uyarıya kolayca alıştığı, sıkılıp değişiklik istediği sonucu çıkarılabilir. Bu tür gözlemler, bebeklerin farklı duyumları ayırma ve tercih yapma yeteneğini ortaya koymakta, aynı, zamanda da bebeğinizin doğduğu andan itibaren öğrenmeye hazır olduğunu belirtmektedir. Bu arada bebeğin sinir sisteminin duyu organları tarafından erkenden uyarılmasının daha sonraki çağlarda ona daha büyük bir öğrenme yeteneği sağladığı da yapılan araştırmalar sonucu anlaşılmıştır.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk