Kadınlar için SICAK-SOĞUK iÇECEKLER bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kahve hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz SICAK-SOĞUK iÇECEKLER kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kahve ile söylenen sözler ve Türk kahvesi nasıl yapılır?
Her yorgunluğun ardından en iyi giden şey elbette ki kahvedir. Şekerli, orta, sade. Peki ya bu içilen yorgunluk kahvesinin ardından yapılan nedir? Elbette ki kahve falı. Özellikle biz bayanların diyeceğim ama aslında benim gördüğüm erkekler bizlerden daha fazla meraklı bu fal olayına. Aman fal da neymiş, işiniz gücünüz yok fal bakıyorsunuz diyenler, ufacık bir ikna edici söz karşısında sizin önünüze geçerler.
"Kahvenin keyifle içilmesi", peşinde taşıdığı muhabbetin kahveye tat vermesi ve "bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var" denmesi boşuna değil. "Ocakta demlenen Türk kahvesinin ya da mangalda açık havada yapılan ve içilen Türk kahvesinin sanırım yerini hiç bir şey tutmaz". Kimileri "kahve tiryakisi" dir. İçtiği kahvede aradığı lezzet, tarifi olmayan bir şeydir.
Kahvenin çekirdekten toz haline getirilip, şuan kullanıldığı gibi demlenerek içilmesi oldukça eskilere dayanır. İlk başlarda kahve çekirdekleri kırılarak veya taş ve benzeri şeyler ile ezilerek, yağ ile karıştırılıp tüketiliyordu. Net olarak bilinmese de 13. yy da kahve çekirdeklerinin yanması ve insanların o şekilde kahvenin aromasını daha iyi yaydığını görmesi neticesinde şuan ki halini aldığı düşünülmektedir.
"Kahve kelimesi arapça kökenlidir". Zaman içerisinde bizde kahve adını almıştır. Uzun süreler tüketilen kahve bir dönem, insanların kahve içerken fazla muhabbete daldıkları ve iş yapmadıkları düşüncesi ile yasaklanmıştır.
Yani neticede kahve hangi dönem olursa olsun içene keyif, sofraya muhabbet, damaklara da lezzet katmıştır. "Kahvesiz kalmayın, fala da inanmayın".
Türk kahvesinin özellikleri
Türk kahvesi pişme şekli ile ilklerdendir
Pişirilmesinden kaynaklı damakta en uzun tat bırakan kahvedir.
İnce kenarlı fincanlarda sunulması, kahvenin içerken daha fazla keyif vermesinin yanı sıra, daha geç soğuduğundan, tadının tam olarak damağa yayılmasını sağlar.
Pişerken içine şeker katılıp, kişinin önüne içime hazır halde konulan tek kahvedir.
İçinde barındırdığı kafein miktarından dolayı lezzeti diğer kahvelere oranla daha keskin ve kalıcıdır.
Kahve nasıl yapılır:
2 kişilik Türk kahvesi tarifi
Kahvenin pişirileceği cezvenin içerisine, bir tatlı kaşığı tepeleme Türk kahvesi konur.
Şekerli Türk kahvesi tarifi: Yedi adet kesme şeker veya bir buçuk tatlı kaşığı toz şeker konur.
Orta şekerli Türk kahvesi tarifi: Üç adet kesme şeker veya silme bir tatlı kaşığı toz şeker konur.
Şekersiz Türk kahvesi tarifi: Adından da anlaşıldığı gibi hiç şeker konulmaz.
Kahvenin üzerine şekeri de ilave ettikten sonra, isterseniz göz kararı isterseniz fincan ile ölçerek, iki fincan suyu da ilave ediyoruz. Buraya kadar her şey tamam. Türk kahvesi pişirmenin püf noktasına geldik. Kahve pişirme şekilleri herkeste farklı olabilir. Ben benim yaptığımı anlatacağım. Tercih sizlerin. Cezveyi en küçük gözlü ocağın üzerine koyup, altı tam açıkken, sadece suyun üzerine hafif topak halde çıkan kahveyi dağıtacak kadar karıştırıp bırakıyorum. Çok karıştırmak benim aradığım Türk kahvesi lezzetini vermiyor. Benim yaptığım biraz kahve telvesini diri sevenler için süper oluyor. Bir başka yöntem de kısık ateşte ağır ağır karıştırarak yani demlenerek pişirme. Bir diğeri ise tam ateşte hızlı hızlı, cezvenin içindeki kahvenin kenarları hafif kabarma gösterene kadar karıştırarak pişirme yöntemi.
Hangi yöntem olursa olsun Türk kahvesi her daim güzel. başka yöntemlerde vardır belki ama benim bildiklerim bunlar. Sonuçta en iyi lezzet deneye deneye yakalanıyor. Hepinize keyifli kahveler, afiyetler olsun.
Yazan: enpratikkadin