Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda İshalden Korunma Yolları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
İshalde doktora ne zaman başvurmalıyız?
Eğer hasta çok sıvı kaybetmiş (gözler çökmüş, deri esnekliğini yitirmiş, aşırı baş dönmesi, göz kararması ya da bayılma var) ve aşırı bulantı ve kusmaya bağlı ağızdan yeterli sıvı alamıyor ise damardan serumla sıvı verilmesi gerekebileceğinden vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Bunun dışında ishalle birlikte yüksek ateş (38 dereceden fazla) varsa, dışkıda kan ve mukus (sümüksü madde) varsa, ishal bir haftadan uzun sürüyorsa, birlikte başka hastalık belirtileri varsa (kulak ağrısı, boğaz ağrısı, idrar yaparken yanma gibi) hastanın muayene edilmesi, bazı tahliller yapılması ve ilaç kullanılması gerekebileceği için doktora başvurulmalıdır.
İshalden nasıl korunabiliriz?
Mikrobik ishaller (gastroenteritler ve besin zehirlenmeleri) özellikle sıcak mevsimlerde açıkta bırakılan gıdalar, yeterince pişmemiş "fast-food" türü besinler, iyice yıkanmamış çiğ sebze ve meyveler ve temiz olmayan sular yoluyla insanlara ve bu insanların dışkılarıyla dolaylı temas sonucu (elden ele, elden ağıza) diğer insanlara bulaşır.
İshalden korunmak için ne yapmalı?
- Besinleri buzdolabında saklamalıyız.
- Açıkta satılan ya da bozulmuş olmasından kuşkulandığımız yiyecekleri tüketmemeliyiz.
- Yeterince pişmemiş gıda maddelerini yememeliyiz.
- Taze meyve ve sebzeleri 1 litresine 2-3 damla çamaşır suyu (%5 sodyum hipoklorid içeren) damlatılmış suda bekletip sonra bol ve temiz suyla iyice yıkadıktan sonra yemeliyiz.
- Temiz ve güvenilir suları içmeliyiz.
- Tuvaletten çıktıktan sonra ve yemeklerden önce ellerimizi en az bir dakika süreyle bol su ve sabunla yıkamalıyız.
- Doktor önerisi dışında antibiyotik vb. ilaçları kullanmamalıyız.
- Tüm bu kurallara çocuklarımızın da uymasını sağlamalıyız.