Kadınlar için Emzirme ve Diş Çıkartma bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kalıcı Dişler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Emzirme ve Diş Çıkartma kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
İLK "KÖKLER"
Bebek doğduğu sırada, bütün süt dişleri diş etlerinin içinde vardır. Hamile kadınların beslenme rejimlerinde yeterince kalsiyum bulunması bu yüzden zorunludur. Gerçekte, bebeğin kalıcı dişleri de, yeni doğan bebeğin çene kemiği içinde gelişmeye başlamış durumdadır. Çocukların dişleri çoğunlukla aynı düzende çıkar. İlk çıkan dişler alt ön iki diştir; onları üst ön iki diş izler. Ardından bebeğinizin üst diş sırası çıkar; bu sırayı, ona karşılık gelen alt diş sırası izler.
Azı dişlerinin çıkması, oldukça rahatsızlık verir. İlk iki sıra, yaklaşık 12.-15. Aylar arasında çıkar. İkinci azı dişlerinin çıkmaya başlamasından (20.-30. Aylar) önce, tam bir ara dönem geçecektir.
Kalıcı dişlerin 32 tane olmalarına karşılık, süt dişleri 20 tanedir ve çocuk altı yaşına geldiğinde düşmeye başlarlar. Bazı anneler, daha sonra yerlerine kalıcı dişlerin çıktığını bildiklerinden, süt dişlerinin önemli olmadıklarını düşünürler; oysa süt dişleri olmazsa, kalıcı dişler çarpık çıkabilir. Çocuğunuzun süt dişlerini ihmal ederseniz, bütün yaşamı boyunca dişleriyle sorunları olacaktır.