Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuğun Okula Karşı Tutumu Olumsuz Kalmaya Devam Ederse hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğun okula karşı tutumu ilk günlerde olumsuz kalmaya devam ederse ne yapmam gerekir?
Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda yapılması gereken şey, bir süre okulda onunla birlikte kalmanızdır. Bazı çocuklar okula alışmak için daha uzun bir süreye ihtiyaç duymakta ve kendileri için güven kaynağı olan annelerinden ayrılmakta daha çok güçlük çekmektedir. Bazı çocukların bu davranışlarının nedeni, geçmişte yaşadıkları ve kendilerine korku vermiş olan ayrılıklarda yatmaktadır. Okulun ikinci bir yuva olduğu fikrini yerleştirene dek okula onunla birlikte giderseniz, güveni artacak, korunma ve teselliye ihtiyaç duyduğunda öğretmeninin kendine yardımcı olacağını öğrenecektir. Çocuğunuzun olumsuz tepkisi bazen de sizin hazırlayış şeklinizin bir sonucudur. Aşırı koruyucu bir tutumla onu karşılaşabileceği tehlikeler ve bunların kötü sonuçlan üzerinde tekrar tekrar uyarırsanız, sizden uzakta kendini emniyette hissetmesi çok güçleşecektir. Anne babanın çocuklarını okula göndermekten endişe duyduğu ve bilinçaltı kanalıyle bu endişeyi çocuğa aktardığı durumlar da vardır. Şüphesiz bu durumda çocuk, okulda kalmaktan çekinecektir. Bütün bu saydığımız sorunların çözüm yolu aynıdır; okulda çocukla birlikte kalmak.
Ne yazık ki bazı okullar, anne babanın kalma süresini belirlemeyi çocuğa bırakmaktadır. Kanımca ne zaman yalnız başına okulda kalabileceği konusunda karar vermek yalnızca çocuğa bırakılmamalıdır. Çocuğun artık yalnız başına kalabileceğine karar verilmesi çocuktan çok onu tanıyan ilgili yetişkinlere bırakılmalıdır. Şüphesiz, çocuğun duyguları çok önemlidir. Karar vermenin kendilerine bırakılması bazı çocuklarda endişenin artması sonucunu doğurmaktadır. Bunun nedeni açıktır; daha hemen her konuda ana babasına ihtiyaç duyan bir çocuğa, onlardan kopma kararını kendi başına verme sorumluluğu yüklendiğinde çocuğun endişeli olmaması olanaksız gibidir. Böylesine bir sorumluluğu yetişkinlerin yüklenmesi uygundur.
Çocuğun Duygusal Sorunları
Yazan: Dr.Lee Salk