Zorlamaya Bağlı İncinmeler

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Zorlamaya Bağlı İncinmeler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Zorlamaya Bağlı İncinmeler nelerdir?

Bu, ağrılı olmakla beraber çoğunlukla engellenebilir bir rahatsızlık şeklidir. Zorlamaya bağlı kas incinmeler belli meslek gruplarında daha sıklıkla görülür. Fabrika işçisi, bilgisayar operatörü ve kasap gibi kişiler yüksek risk altındadır. Aslında bu kişilerin işleri gereği gün içerisinde yaptıkları bir takım hareketleri, herkes kendi günlük aktiviteleri içerisinde fazlasıyla uygulamaktadır. 

Zorlanmaya bağlı incinmeler de en sık gözlenen belirti ve ağrıdır
İncinmeler, kasların ve kas kirişlerinin aşırı derecede zorlanarak zedelenmesi sonucu meydana gelir. Bu zedelenmelerin çoğu elde, el bileğinde ve kolda meydana gelir. En sık gözlenen belirti, ağrıdır. Bunun yanı sıra sızlama, karıncalanma, güç kaybı, hissizlik ve şişme de görülebilir. 

İncinme sadece birbiriyle aynı hareketlerin sürekli olarak tekrar edilmesinden dolayı meydana gelmez. Uzun süre yapılan fiziksel hareketlerde vücudu yanlış konumlandırmak veya bu hareketler esnasında ani, şiddetli zorlamalarda bulunmak da incinmeye sebep olabilir. 

Zorlanmaya bağlı incinmeler de sık rastlanan durumlar
Zorlamaya bağlı incinme veya burkulma tanımı altında pek çok kas ve kas kirişi yaralanmaları vardır. Aşağıdaki dört tanesi en sık rastlananlardır:


Karpal Tünel Sendromu: Karpal tünel, bileğinizdeki bir geçiş bölgesidir. Buradan medyan sinir ve elinizi bükmenizi sağlayan kas kirişleri geçer. Aşırı zorlama buradaki kas kirişlerini saran zarlarda şişmeye neden olur. Şişme ise medyan sinire bası yapar. Sonuçta; bilekten başlayıp baş parmağa ve ilk üç parmağa, veya dirseğe yayılan hissizlik, karıncalanma ve ağrı şikayetleri meydana gelir. Bu semptomlar geceleri daha da şiddetlenebilir. Uzun süre bilgisayar kullanan kişilerde karpal tünel sendromu sık görülür. Fakat bu durum, el bileğini uzun süre öne veya arkaya eğik vaziyette tutan kişilerde de oluşabilir. Mesela, hasat zamanı toplama veya koparma işlerinde çalışan işçiler gibi. 

Kasiyerler, fabrika işçileri ve tamir işlerinde çalışan kişiler, bu rahatsızlığa daha sık yakalanırlar. Maria gibi hobi sahibi kişiler de müzik aletleri çalarken, tığ ve örgü işleri yaparken veya kürek çekerken karpal tünel sendromuna yakalanabilirler. 


Tenisçi Dirseği: Bu rahatsızlığa yakalanmanız için mutlaka oynamanıza gerek yok. El bileğinizi zorlayarak çevirmenizi gerektiren her türlü hareket - mesela tornavidayla vida sıkmak, buna sebep olabilir. Ağrı, dirsekten başlar ve ön kolun dış kısmına doğru yayılır. Gerçek hasar ise ön kol kaslarını dirseğe bağlayan kas kirişlerindeki küçük yırtılmalar şeklindedir. 

Tendinit: Tendinit, kas kirişi iltihaplanmasıdır. Vücudun alışık olduğundan daha şiddetli şekilde egzersiz yapmak; el bileği, dirsek veya omzun yakınındaki bir kas kirişinin hasar görmesine ve iltihaplanmasına sebep olabilir. Kolu uzun süre omuz seviyesi üzerinde tutarak boya yapmak gibi sürekli yapılan bir takım hareketler de tendinite sebep olabilir. Eğer omzunuzda tendinit oluşursa ağrı, hareketlerinizi kısıtlayabilir. Aynı şekilde; tendinit omuz eklemi etrafındaki kirişleri zedeleyerek omuz hareketlerini ciddi şekilde kısıtlayan "donmuş omuz"a sebep olabilir. 

Tetik Parmak: Parmağınızı kıvırdığınız zaman bir şeye takılıyormuş gibi hissetmeniz bu rahatsızlığa takma adını vermiştir. Aslında olan zedelenme "tenosinovit" adı verilen kas kirişi kılıfının iltihaplanmasıdır. Tenosinovit, aynı zamanda bilekte veya omuzda da meydana gelebilir. Elde şiddetli incinme meydana geldiğinde, el parmaklarının kiriş kılıflarındaki şişme tenosinovite sebep olur. Bu durum aynı el hareketinin sayısız defa yapılmasından kaynaklanabilir. 

Erken Tedavi, Erken Sağalık
Zorlamaya bağlı incinmelerin tedavisi, reçetesiz satılan ağrı kesicileri kullanmak veya ağrıyı ilk hissettiğiniz anda yaptığınız işe ara vermek kadar basit olabilir. Fakat zedelenme ve hasar arttıkça tedavi şekli de daha zorlu hale gelir. Yukarıdakilere benzer bir rahatsızlığın ilerlemesini engellemek için:


Ağrıyı azaltın: Ağrıyı azaltmak için sıcak veya soğuk uygulama yapın. Aspirin, ibuprofen veya naproksen sodyum gibi "antienflamatuar ilaçlar" alın. 

Dinlenin: Ağrıya rağmen kendinizi zorlamayın. Bu tarz zedelenmeler mevcut hasarı ağırlaştıran hareketlerden kaçınılarak da kolayca düzelebilir. Fakat ağrının tamamen geçmesi için de birkaç hafta gerekebilir.

İncinen bölgeyi hareket ettirmeyin: Ağrıyı kesmenin yollarından birisi de incinen bölgeyi sabitleyerek ağrıya sebep olan hareketleri engellemektir. Karpal tünel sendromunda kullanılan ve kişinin pek çok el hareketini engellemeden bileğini sabitleyen bandajlar vardır. Eğer bütün gün boyunca bandaj kullanmak zorunda değilseniz, sadece geceleri de kullanarak bileğinizi sabitleyebilir ve medyan sinir üzerindeki baskıyı azaltabilirsiniz. Eğer tenisçi dirseği oluşmuşsa, tıbbi malzeme satan yerlerden tedarik edeceğiniz özel olarak hazırlanmış basınçlı bir bandajı giyerek de ön kolunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. 

Eğer Şikayetleriniz İstirahate ve Kişisel Bakıma Rağmen Geçmezse:

Bir doktora görünün: Doktorunuzun yazacağı belli bir ağrı kesici sebat eden ağrılara iyi gelecektir. Doktorunuz aynı zamanda, benzer şikayetlerle kendini gösteren diğer eklem hastalıklarını da ekarte edecektir. 

Fizik tedavi görün: Sıcak-soğuk uygulamalar yapılması ve sinirleri bloke eden elektrik uyarı uygulanması, sebat eden ağrıların dinmesine ve normal kas fonksiyonlarının tekrar kazanılmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, fizyoterapistler size eski gücünüzü ve esnekliğinizi kazanmanızı sağlayacak bir takım egzersizler de gösterebilir. Bu tarz basit egzersiz hareketleri uygulamak; tendinitin, donmuş omuza dönüşmesini engelleyebilir. 

Ameliyatı son çare olarak düşünün: Hasara uğramış bölgeye kortizon enjekte edilmesi, geleneksel tedavi şekillerinin hiç birisine yanıt vermemiş ciddi ağrıları iyileştirebilir. Buna da cevap vermeyen ender vakalarda cerrahi girişime gerek duyulabilir. 

Karpal tünel sendromu ameliyatında, karpal ligaman genişletilerek medyan sinir üzerindeki bası azaltılmaya çalışılır. Benzer olarak tetik parmak ameliyatında da kiriş kılıfı basit bir cerrahi kesiyle yırtılır ve kirişin rahat şekilde hareket etmesi sağlanır.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
5.12.2014 13:47:43
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bisiklet Sürüş Emniyeti
Bisiklet Sürüş Emniyeti
Bisiklet Sürüş Emniyeti Bisiklet, pratik bir ulaşım aracı olmanın yanında son yıllarda giderek yaygınlaşan yararlı bir spor dalı. Ancak her ulaşım aracında olduğu gibi bisiklet kullanırken de sürüş emniyeti yönünden dikkat edilmesi gereken noktalar var.  Araç ve Ekipman Bisiklete binmeden önce aşağıdaki parçaları kontrol etmeyi unutmayın:  Frenler: Frenlerin sağlam tutup...
»» devamını oku »»
Güneş Kozmetiklerini Nasıl Seçmeliyiz
Güneş Kozmetiklerini Nasıl Seçmeliyiz
Güneş kozmetiklerini seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Güneş kozmetiklerini seçerken cildinizin özelliklerini göz önüne alın. Cildiniz yağlı ise yağlı güneş kremlerinden kaçının. Jel veya hafif emülsiyonlar yağlı ciltler için daha uygundur. Kuru ve rüzgarlı bir ortamda güneşlenecekseniz cildin kurumasını önlemek için yağlı kozmetikleri seçmek daha doğru olur.  Cildi bol...
»» devamını oku »»
Yazın Belinize ve Sırtınıza Dikkat Edin
Yazın Belinize ve Sırtınıza Dikkat Edin
Yazın bel ve sırt ağrılarından korunmak için ne yapmalı? Günlük yaşantımızda vücudumuzun yükünü çeken omurga kemiğinin kıymetini pek bilmeyiz, onu normal yapısına aykırı hareketlere ve duruşlara zorlarız. Böylece sırt ve bel ağrılarına davetiye çıkartırız. Sırtımızı sağlığa kavuşturmanın ilk adımı, omurgamızı yormayan d oğru bir duruşa kendimizi alıştırmaktır. Ayaklar...
»» devamını oku »»
Güneş Kozmetiklerinde Bulunan Maddeler
Güneş Kozmetiklerinde Bulunan Maddeler
Güneş kozmetiklerinde hangi maddeler var? Güneş yağı, güneş kremi ve güneş sütü adıyla piyasada çeşitli bileşimlerde 13 temel madde değişik oranlarda bulunur. Su güneş kozmetiklerinde çözücü maddedir. Yağlar bileşimin cilt üzerinde kolay yayılmasını sağlar. Emülgatörler su ve yağda çözünen maddeleri karıştırır. Stabilizatörler bileşimdeki maddeleri bir arada tutar....
»» devamını oku »»
Göz Sağlığını Korumanın 10 Pratik Yolu
Göz Sağlığını Korumanın 10 Pratik Yolu
Göz sağlığı için nelere dikkat etmeliyiz? Vücudun en önemli organlarının başında göz geliyor. İşte size en kıymetli organımızdan olan gözlerimizin sağlığı hakkında bilgiler. 1- Bebeğinizi hiçbir şikayeti olmasa bile ilk 1 yaşında muayene ettirin. Çünkü bu muayene bebeği göz tembelliğinden korur. 2- Çok uzun saatler oynanan bilgisayar oyunları gözde kirpik dibi iltihabı,...
»» devamını oku »»
Yaz Aylarında Kulaklarımız
Yaz Aylarında Kulaklarımız
Yazın kulak bakımı ve kulak rahatsızlıkları Yaz aylarında dış kulak yolunu tahriş eden deniz ve havuz suları gibi nedenlerle ya da kulak kanalının uzun süre nemli kalması sonucunda burada bakterilerin veya mantarların yerleşmesi , kıl diplerinin mikrop kapması gibi nedenlerle ortaya çıkan dış kulak yolu iltihabı (yüzücü kulağı) sık karşılaşılan bir sorundur.  Kulak kanalında...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder