Doğum Sonrası Kocanıza Tavrınız ve Depresyon

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Doğum Sonrası Kocanıza Tavrınız ve Depresyon hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Anne olduktan sonra kocanıza karşı sevginiz ve tavrınız değişir mi?
Karı koca cinsel aşkı ilk tattıklarında bunun bir gün değişebileceğini düşünmezler. Bebeğin ilişkilerini etkilemeyeceğini sanırlar. Ama etkiler, birçok genç kadın doğumdan önce yaşadıkları zevki doğumdan sonra tadamazlar.

Anne olduktan sonra değişimlerin sebepleri.
Bitap düşmek: Cinsel ilişki, zevkli oluşunun yanı sıra yorucudur da. Doğum ise daha yorucu ve iyileşme safhası gerektiren zor bir iştir, ilk haftalarda cinsel arzu duyulmaması doğaldır. 

- Hormon değişmeleri: Doğumdan sonraki hormonal değişmeler cinsel arzuları büyük ölçüde etkiler. Bu değişimlerin normale dönmesi haftalar alır.

- Emzirme; de hormonların harekete geçmesini sağlar. Emzirme kadına ayrı bir zevk verir ki bazen cinsel arzu bile duymayacak kadar büyük bir zevk duyar kadın.

- Toplumdaki yerinin değişmesi; de kadının cinsel güdülerini etkiler. Artık seksi ve arzulu bir genç kız olmadığını düşünür ve yeni kişiliğine alışması zaman ister.

- Basit fiziksel problemler; de acı vererek cinsel güdüleri etkilerler, iyileşmeyen dikiş yerleri, devam eden sırt ağrıları buna örnektir. Doktorunuza danışmanız yerinde olur.

- İkinci gebelik korkusu; da cinsel ilişkiyi engeller. Gebeliği önleyici bu kadar çeşitli yol varken bunu mesele yapmamanız gerekir.

Doğumdan donra annede görülen depresyon
Birçok kadında görülen doğum sonrası depresyon hakkında çok şey yazıldı. Biz burada belirtilerinden ve sebeplerinden bahsetmek istiyoruz.

Doğum sonrası depresyon nedenleri
Düzensiz uyku
İştahın kesilmesi ya da çok iştahlı olma
Zayıf ve  mat saçlar
Deride kızarıklıklar
Şiddetli nezle veya diğer basit enfeksiyonlar
Kabızlık
Hazımsızlık
Adale ağrıları
Genel yorgunluk hali
Huysuzluk
Ağlama isteği
Paniğe kapılmalar
Uzun süren cinsel isteksizlik
Huysuz, bebek

Doğum sonrası depresyon sebepleri
Hormonâl değişmeler: Birkaç hafta süren geçici sıkıntı hali yaratırlar.

Endişe: Eğer anne sıkıntılı halinden dolayı suçluluk duyarsa hormonal problemlerin geçmesi gecikebilir.

Acı veren anılar: Uzun ve zor bir doğumun verdiği acıyı hatırlayıp başkalarına derdini açamıyorsa endişenin batağına iyice gömülür.

Zorluklar: Mali zorluklar, geçimsizlik evi çekip çevirememek kadının daha derin bir depresyona girmesine yol açar.

Yalnızlık: Kocasının, ailesinin ve komşularının ilgi göstermemesinin yarattığı tek başına bırakılmıştık hissi, problemi artırır.

Depresyon kendi kendini pekiştirir: Bir kez başladı mı, bebek gitgide zor meme emer ve ele avuca sığmaz olur. O da annesinden etkilenerek depresyona girer ve durum daha da çekilmez olur. Anne artık gerçekten hastadır ve bilgili ellerin bakımına ihtiyacı vardır. Çevresindekilerden yakınlık ve sevgi bekler.

Doğum sonrası depresyon kaçınılmaz değildir. Üç-dört günlük sıkıntıdan sonra normal hayata dönen kadınlar da vardır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
27.11.2015 13:18:59
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuğun 1 Yaşından 5 Yaşına Kadar Olan Gelişimi
Çocuğun 1 Yaşından 5 Yaşına Kadar Olan Gelişimi
Çocuğunuzun gelişimini desteklemek için 5 yaş altı neler yapmalı Ana-baba olarak çocuğunuzu öğreniminde başarılı olmaya yöneltmek için eşsiz niteliklere sahipsiniz. Size bu konuda daha ilk haftalardan itibaren yardımcı olabilecek bazı yöntemler var. Çocuğun yaşamındaki ilk beş yılda tüm öğrenme oyun yoluyla gerçekleşecektir, bu nedenle yapılabilecek en önemli şeylerden biri,...
»» devamını oku »»
Yeni Doğan Bebeklerde Kilo Alma
Yeni Doğan Bebeklerde Kilo Alma
Yeni doğan bebeklerin ağırlığı ve kilo alımı Bebekler boy ve ağırlıkta farklılık gösterirler. Ortalama ağırlık 3.5 kilo gram'dır. Zamanında doğan sağlıklı bebeklerin ağırlığı erkeklerde 2.7 kilo gram ile 4.3 kilo gram arasında, kızlarda ise 2.6 kilo gram ile 4.1 kilo gram arasındadır. 2.5 kilo gramın altındaki bebekler düşük doğum ağırlığı olan bebekler, 1.5 kilo gramın...
»» devamını oku »»
Çocuğa Tokat Atmanın Sonuçları Nelerdir
Çocuğa Tokat Atmanın Sonuçları Nelerdir
Çocuğa vurmak doğru mudur? Pek çok çocuk uzmanı , küçük çocuklara vurmanın, tek bir tokat bile olsa yanlış olduğunu ileri sürmekte, "çocuğunuzun daha iyi davranmasını sağlamayacağı gibi, onu daha da söz dinlemez ve saldırgan kılabilir" demektedirler. Ayrıca, bir yetişkinin gücünü küçük bir çocuk üstünde kullanmasının adalete sığmadığını, çocuğa bir tokat atmanın, ona,...
»» devamını oku »»
Anne Olduktan Sonra Akraba ve Çevrenin Tutumu
Anne Olduktan Sonra Akraba ve Çevrenin Tutumu
Anne olmak ve getirdiği sorumluluklar Bebeği kucağınıza aldığınızda mutluluktan havaya uçacağınızı sanırsınız! Oysa sevinç, korku, bezginlik karışımı bir his duyarsınız. Hemen paniğe kapılmayın, bu durum çok doğaldır. Duygularınızı tahlil etmek, savaşın yarısıdır. Anne olduktan sonra duygulardaki karmaşa Duygularda kararsızlık rastlanan bir durumdur. Aynı anda hem çok mutlu...
»» devamını oku »»
Çocuğa İlk Cinsel Bilgileri Kim Anlatmalıdır
Çocuğa İlk Cinsel Bilgileri Kim Anlatmalıdır
Cinsel yaşama ilişkin gerçekleri benden başka birinden öğrenmesi çocuğum için zararlı olabilir mi? Evet. Üreme ve cinsiyete ilişkin bilgiler son derecede önemli bilgilerdir. Ona bu bilgileri aktaran siz olmalısınız ki çocuğunuz cinsiyet ve üremeye ilişkin gerçeklerin ancak yabancılarla konuşabilineceği kanışına saplanmasın. Çocuğunuzla cinsiyet ve üreme konularını...
»» devamını oku »»
Neden Çocuk Böylesine Olumsuz Bir İlgi Beklesin?
Neden Çocuk Böylesine Olumsuz Bir İlgi Beklesin?
Çocukların anne babalarından olumsuz beklentilerinin sebebi İyi davrandığı ve kendinden beklenenleri yerine getirdiğinde varlığından haberdar görülmüyorsa çocuk, ilgi çekmek için bu yolu seçer. Anne ve babasından olumlu bir ilgi görüyorsa hiçbir çocuk bu yola sapmak ihtiyacını duymayacaktır. Kötü, itaatsiz davranma , doğuştan gelen bir eğilim olmayıp, sizin tepkilerinizi...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder