Çocuğun 1 Yaşından 5 Yaşına Kadar Olan Gelişimi

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuğun 1 Yaşından 5 Yaşına Kadar Olan Gelişimi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğunuzun gelişimini desteklemek için 5 yaş altı neler yapmalı
Ana-baba olarak çocuğunuzu öğreniminde başarılı olmaya yöneltmek için eşsiz niteliklere sahipsiniz. Size bu konuda daha ilk haftalardan itibaren yardımcı olabilecek bazı yöntemler var.

Çocuğun yaşamındaki ilk beş yılda tüm öğrenme oyun yoluyla gerçekleşecektir, bu nedenle yapılabilecek en önemli şeylerden biri, çocuğu oyuna teşvik etmektir. Araştırmalar göstermektedir ki, çok çeşitli oyun gereçleri ve öğrenme araçları verilen çocuklar, cinsiyet, ırk ve sosyal sınıfları ne olursa olsun, daha yüksek gelişme düzeylerine hazırlıklı olmaktadır. Çocuğunuzun tüm oyuncak, oyun ve kitaplarının yaşına ve yeteneklerine uygun olmasına dikkat edin. Daha üst düzeydeki oyuncak ya da oyunlar onun aklını karıştıracağı gibi, alt düzeydekiler çocuk tarafından hemen sıkıcı bulunarak bir kenara atılacaktır.

Doğumdan bir yaşına dek ilk haftalarda bebek hareket eden ya da üstünde şekiller bulunan nesnelere bakmaktan hoşlanır. Küçük hareketli nesneler ilk iki ayda bebekten 20 cm yükseklikte asılı olmalıdır çünkü daha uzaktakileri bulanık görür. Ayrıca, karyolasının ya da bebek arabasının üstünde bir ipe parlak renkli nesneler asıldığında bunlara ilgi duyacaktır. Üç dört aylık olduğunda bunlara uzanıp tutmaya başlar. Yatağının yanına bitişik bir oyun alanı kurmak iyi olur. Bu alan parlak renkli olmalı ve içinde dokunma deneyimlerini sağlayacak farklı maddeler, kendini görebileceği aynalar, çevirince ya da üstüne basınca ilginç sesler çıkaran oyuncaklar bulunmalıdır. Bebek yardımsız oturmaya başlayınca, küpleri üstüste koymaktan ve büyük bardaklarla yığın yapmaktan hoşlanacaktır.

Bir-iki yaş arası çocuklara nasıl oyuncaklar verilmeli?
El ve göz eşgüdümü ve ellerini kullanabilmesi için ona basit şekil kalıpları ve bina yapımı oyuncakları verin. Ayrıca makaralar, küçük tencere kapakları, ve kadife ve saten gibi dokunması ilgi çekici olan kumaş parçaları ve güvenli küçük ev eşyalarını koyabileceğiniz bir 'hazine sepeti" yapabilirsiniz. Sepetin içindekileri sık sık değiştirerek bebeğin sıkılmamasını sağlayabilirsiniz. İlk sözcüklerini bir oyuncak telefon yardımıyla söyleyebilir ve ilk diyaloglarını parmağa takıp konuşturulan kuklalarla yapabilir.

İki-üç yaş arası çocuklar nelerle oynar?
Ellerini kullanma becerileri hızla gelişir; artık basit yapbozları tamamlayabilecek yaşa gelmiştir. Bu dönemde yetişkin davranışlarını taklit etmekten hoşlanır, bu nedenle oyuncak çay ,servisi, tencere ve kaplar, oyuncak elektrikli süpürge ve bahçe gereçleri artık gerçek işlevleriyle kullanılmaya başlanır. Hem erkek hem de kız çocuklar için değişik tip ve boylardaki oyuncaklar pek çok oyun seçeneği sunar. İlk resim çalışmaları için boyalar alınır.

Üç-dört yaş arası çocuklar nelerle oynamayı sever?
Bu yaşta rol yapma ve değişik giysiler giyme merakı başlar. Ona değişik şapkalar, pelerin yapmak için eski perdeler, tüylü eşarplar ve camları çıkarılmış eski gözlükler gibi malzemeler verin. Bir dükkana,bankaya, ya da berber dükkanına kolayca dönüştürülebilen bir oyun evi alabilirsiniz. Çocuğunuz bu dönemde sayı sayma ve gözlem yapma becerilerini geliştiren tahtada yazı yazma ve şekil çizme oyunlarına başlayabilir.

Dört-beş yaş arası çocukların oynaması gereken oyuncaklar
Kendi adını gördüğünde tanıyacak ve belki de yazabilecek durumdadır; üstün çocuklar bazı sözcükleri yazabilir ve basit metinleri okuyabilir. Okuma öncesi becerileri geliştirmek için çocuğunuzun yeterli sayıda mürekkepli ve kurşun kalemi ile boya ve fırçalarının olmasını sağlayın. Harflere benzemese de çeşitli taklit yazıları yazabilir. Eski anı defterinizle ya da çek koçanlarıyla oynamasına ve önemsiz kupon ya da formları doldurmasına izin verin.

Çocuklara ilk kitap kaç yaşında verilmeli ve nasıl kitaplar alınmalı?
Çocuğunuzun zihinsel kapasitesini arttırmanın önde gelen yollarından biri ona kitap zevkini kazandırmaktır. Basit resimli bir kitaba bakmak için kucağınıza oturmaktan çok hoşlanacaktır. Bebekler için ilk kitaplar, plastikten yapılmış silinebilir kitaplardır. Bunlarda gündelik eşyaların basit resimleri bebeğin dikkatini çekmek için kalın çizgili ve renkli olarak sunulur. İki yaşında parlak resimli basit öykü kitaplarını izleyebilecek duruma gelecektir, içinde nakarat olan kitaplar çocuğun öyküde aktif rol almasını sağlar. Sesli ya da maketli kitaplar bu yaş çocuğunun daha da çok ilgisini çeker. Okul öncesi çocuklar, masallardan gerçekçi öykü, şiir ve ilgilendikleri bir konuda belgesel kitaplar gibi çok çeşitli türde kitaplardan hoşlanır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
20.10.2015 14:26:04
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuk Cinsiyet Konusunda Bilgilendirilmeli mi
Çocuk Cinsiyet Konusunda Bilgilendirilmeli mi
Cinsiyet konusunda bilgi sahibi olmamasının çocuğuma bir zararı dokunabilir mi? Evet. Üreme ve cinsiyet konusunda bilgisiz olması, çocuğunuzu yanlış bilgilere açık ve korunmasız bırakması nedeniyle son derecede sakıncalıdır. Buna ek olarak da çocuğunuzun cinsel tepkileri bilmemesi nedeniyle bunlarla ilişkili durumlarda savunmasız kalacaktır. Erginlik çağında bilgisizlik,...
»» devamını oku »»
Kardeşler Arası Rekabet
Kardeşler Arası Rekabet
Kardeşler arası rekabet normal midir? Bu soruya en iyi yanıt, kardeşler arası rekabetin yaygın olduğunu söylemektir. Yaygın olduğu için de istatistiksel açıdan normaldir. Ama her konuyu başka bir açıdan incelemek İstiyorum. Yaşları birbirine yakın ve birçok konuda anne babalarına muhtaç kardeşlerin onların bilgisini daha fazla çekmek için rekabet halinde olduğu bir...
»» devamını oku »»
Çocuk İçin Bakıcı Nasıl Seçilmeli
Çocuk İçin Bakıcı Nasıl Seçilmeli
Çocuğum için en uygun bakıcıyı nasıl seçmeliyim? Hemen herkes bir bebeğin fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabilir. Beni en çok ilgilendiren, gelişmekte olan kişilik yapısı üzerinde köklü etkileri nedeniyle duygusal  ihtiyaçlarıdır. Bebeklere ve küçük çocuklara bakmak için seçilecek kimselerin sıcakkanlı, anlayışlı, topluma iyi uyum sağlamış ve her şeyden önce de çocukları...
»» devamını oku »»
Yeni Doğmuş Bebeği Sürekli Uyarmak Doğru mu
Yeni Doğmuş Bebeği Sürekli Uyarmak Doğru mu
Çocuğumu sürekli bir şekilde uyarmalı mıyım? Bazı ana babalar, yeni doğmuş bebeğin besin, uyku ve temiz bez dışında bir ihtiyacı olmadığını sanırlar. Oysaki durum böyle değildir. Çocuğunuz görme, işitme, dokunma, tat ve koku alma duyuları uyanmış olarak dünyaya gelir. Aynı zamanda ısı farklarına, acıya ve beden durumunun değiştirilmesiyle harekete karşı da hassastır....
»» devamını oku »»
Çocuklarda Aşılama ve Önemi
Çocuklarda Aşılama ve Önemi
Aşılama Bazı tehlikeli hastalıklar, vücudun bunlara karşı yapay olarak bağışıklık geliştirmesi için, vücuda özel maddeler verilerek önlenebilir. Buna aşılama adı verilir. Aşı , zehri zararsız duruma getirilmiş bir kısım bakteri ya da virüs içerir. Bunlar vücudun hastalıktan etkilenmeden antikor üretmesini sağlar. Daha sonra çocuk  hastalıkla temas ederse bu antikor onu...
»» devamını oku »»
Anne Çalışmasını Neye Göre Ayarlamalı
Anne Çalışmasını Neye Göre Ayarlamalı
Bir anne, çalışma programını ne şekilde ayarlamalıdır? Çalışan bir anne, çalışma programını çocuğu iki buçuk üç yaşlarına gelene kadar öğleleri eve dönüp onunla birlikte yemek yiyebilecek şekilde ayarlamayı denemelidir. Kısa süreli bile olsa sık sık beraber olma, gün içinde bir kez uzun süreli beraberlikten daha yararlıdır. Programınızı bu şekilde ayarlayabilirseniz, evde...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder